Nordmenn drikker nest mest kaffe per innbygger i verden.

- Kaffe gjør oss ikke nødvendigvis mer våkne   

Klinisk ernæringsfysiolog ved UiO, Jacob Juel Christensen mener du trygt kan drikke 0-5 kopper kaffe om dagen. 

Publisert Sist oppdatert

Sist uke ble den internasjonale kaffedagen markert, en dag som henger enda litt høyere i Norge enn i mange andre land. 

Ifølge tall fra world coffee organization er det kun Finland som har et høyere kaffekonsum per innbygger enn oss Nordmenn. Det er altså en tung og lang kaffetradisjon her til lands. 

Men hva gjør egentlig kaffe med oss? Når på døgnet burde vi stoppe å drikke kaffe? Og hva slags kaffe burde vi unngå? 

- Sentralstimulerende effekt 

Jacob Juel Christensen er klinisk ernæringsfysiolog ved UiO. 

Han mener kaffe ikke nødvendigvis gjør oss mer våkne.

- Kaffe gjør oss ikke nødvendigvis mer våkne, men det hemmer søvntrykket. Koffein blokkerer virkningen av adenosin i sentralnervesystemet, og når adenosin ikke får bindet seg så føler vi ikke på trøtthet. 

Han forteller videre at hovedtendensen til koffein og kaffe er at det påvirker hele sentralnervesystemet. 

- Det bidrar til økt konsentrasjon, økt prestasjon til en viss grad, økt hjerterytme, puls og pustfrekvens. 

- Sirkulerer lenge i blodet 

Christensen mener også man burde være forsiktig med å drikke kaffe sent på dagen hvis man vil sovne om kvelden. 

- Etter klokka 17 burde man ikke drikke så mye kaffe og koffein fordi det sirkulerer så innmari lenge i blodet. Det har en såkalt halveringstid på 12-15 timer. 

Han mener samtidig at det går helt fint å drikke 0-5 kopper kaffe om dagen. 

- Store samleanalyser viser at dette er helt i tråd med et sunt og variert kosthold, og god helse. Man holder seg da innenfor den øvrige grensen for koffein, som for voksne er rundt 400mg koffein per dag. 

- Alltid ha et lite kaffefilter på innerlomma 

Et råd Christensen kommer med er å unngå å drikke mye ufiltrert kaffe. 

Kaffebønner inneholder nemlig fett, som igjen inneholder noe som heter diterpener. Dette er et av de mest kolesteroløkende stoffene vi kjenner til, ifølge Christensen. 

- Hvis man drikker veldig mye ufiltrert kaffe vil man øke kolesterolnivået i blodet. Det vil over tid øke risiko for hjerte- og karsykdom. 

Christensen har også et aldri så lite tips til hva man kan gjøre for å unngå ufiltrert kaffe. 

- Det blir ikke alltid filtrert i kaffemaskiner heller. Alltid ha et lite kaffefilter på innerlomma. Da kan man legge dette over koppen, og la kaffen renne igjennom. 

Powered by Labrador CMS