— Jeg vet ikke hva du er, men jeg elsker det!
Før Marie ble Owl var hun redd for å tre inn i dragmiljøet som kvinnelig dragartist. Hun ville ikke være verken drag queen eller drag king.
VOLDA: Drag king, drag queen, drag creature. Nyord for noen, helt dagligdags for Owl.
Korallrød og ferskenrosa sminkekoster står på rad og rekke blant setting spray, svarte og lilla parykker, dype bryn og fyldige vipper, vippelim, pudder og foundation.
I to år har hun drevet med drag og synes det er kjempegøy. Marie Haugen er jenta sivilt bak de svarte krøllene. Men veien inn i dragmiljøet for 26-åringen ble en brå overgang.
Marie ble kastet rett ut på scenen. Hun ble hektet fra første sekund.
Dragartisten fra Ørsta har alt opptrådt under Regnbuedagene i Bergen og under fadderuken for bergensstudentene.
Nå skal hun ha sitt første soloshow under premieren av humorfestivalen Vrøvl i Volda natt til lørdag på Studenthuset Rokken i Volda.
Ville ikke bli dragking
Owl er fremdeles en ny, ung dragartist. På ungdomsskolen våknet interessen etter å ha sett TV-serien RuPauls' Drag Race.
— Da ble jeg så fascinert! Det var bare sminken, dansen, reality, alle ting jeg synes er gøy i livet, sier dragartisten som kaller seg Owl når hun er i karakter.
Men tanken streifet henne. Hun visste at såkalte dragkings vanligvis er kvinner som kler seg ut som menn i hypermaskulin sminke og antrekk.
— Feminin drag? Nei, det kan jeg ikke gjøre, tenkte Marie.
Realiteten slo henne hardt tilbake i brystet. Marie følte det kom til å bli for vanskelig å være kvinne. Og kvinnelig dragartist. Hun ville ikke bli definert som drag king. Hun ville bare være karakteren Owl.
— Jeg er jo tildelt kvinne ved fødsel.
Hun har opplevd at svært mange forventer at hun som kvinne må gjøre mannlig drag på scenen, såkalt dragking.
Mange ser nemlig for seg at dragartister alltid gjør drag på scenen som sitt motsatte kjønn.
Det er ikke alltid tilfellet, forteller Owl.
— Noen folk har et veldig klassisk syn på drag at det skal være sånn, men i Norge og internasjonalt bryr ikke folk seg. Gjør du bra drag, da er det nok, forteller den unge artisten.
Owl sier at det er dumt å gå inn i drag med et snevert syn på hva drag kan være og at da mister man hele konseptet mellom fingrene.
Drag er nemlig alt mellom himmel og jord. Og enda mer.
Ørstingen forteller at det fortsatt eksisterer en del stigma og fordommer mot drag. I kraft av å være kvinnelig dragartist vil hun være med å bekjempe de
tankene folk har om hva drag er.
En av de største misforståelsene er at noen tror at trans er det samme som drag.
Det er det ikke.
— Men det fins transpersoner som gjør drag, men trans i seg selv er ikke drag, tydeliggjør hun.
Fra null sminke til dragsminke
Som relativt ny i dragmiljøet har hun blitt veldig godt tatt imot. Hun skryter av varmen blant de andre dragartistene i dragfamilien Haus of Friele som har base i Bergen.
Fra interessen ble vekket til Owl fikk debutere i sitt aller første dragshow tok det svært kort tid.
Bergen fikk en ny dragstjerne da hun flyttet til vestlandsbyen for å studere og senere inn i et dragkollektiv. Så tok hun sjansen på å realisere det hun hadde drømt om altfor lenge.
— Så sa jeg til dragkollektivet "jeg vil prøve" og de bare "klart du skal prøve!".
Så var drageventyret i gang. Hun gikk fra å aldri sminke seg til full dragsminke.
Dragartistene inviterer Marie inn i varmen, sammen satt de en dato for første show og en rykende fersk dragartist entrer bergensscenen. Veien til scenekanten var satt.
— Skal jeg endelig få lov, slo ned i Marie som et lyn.
Hvert år deltar nemlig dragkarakteren Owl med dragfamilien Haus of Friele på den berømte festivalen Oslo Drag Festival med dragartister fra hele landet.
Det spesielle er at de ikke vet hvem hverandre er når de møtes sivilt fordi de bare har sett hverandre i full sminke, kostyme, antrekk og parykk.
Selv om miljøet kan virke skummelt forteller Owl at det neppe er slik. Det som kan fremstå som spydige kommentarer er alltid godt ment. Den litt spesielle sjargongen mellom artistene kaller hun friendly bastard.
— Du må liksom tåle å få tvilsomme kommentarer som eksempelvis you bitch, sier Owl.
Hun forteller at ingenting er som å stå bak scenen etter et dragshow også møter du artistene og spør deg selv "hvem er du?", før du innser det, "oi, det er jo deg!".
Flere får ikke aksept
— Dragmiljøet er jo bare full fest og skyhøy energi! Det er også veldig mangfoldig, for hvem som helst kan drive med drag, forteller Owl.
Men det er fortsatt personer som ikke blir godtatt for at de gjør drag, kan Owl fortelle.
I dragfamilien er det plass til alle mennesker og karakterer i alle former og fasonger helt uavhengig av kjønn, legning og kjønnsidentitet.
Dragfamilier har også opp gjennom historien gått sammen fordi de ikke har blitt akseptert.
— I Haus of Friele har menn som gjør kvinnelig drag, kvinner som gjør mannlig drag, kvinner som gjør feminin drag, ikke-binære som er dragkings.
26-åringen forteller at det er ikke så viktig hvem du er eller hvorfor du gjør drag. Hvem som helst kan gjøre drag og det er ingen fasitsvar på hvordan du skal sminke deg eller hvordan du skal være.
— Jeg kan jo mer om dragsminke enn vanlig sminke, så det er litt festlig, ler hun.
Det er leken med kjønn det handler om, hva det blir til er helt opptil deg.
— Det gøyeste komplimentet jeg har fått
er «jeg vet ikke hva du er, men jeg elsker det!».
Owl vil at publikum skal stusse litt og synes det er gøy. Det å gi folk en tanke om hva kjønn egentlig kan være.
— Da har jeg gjort jobben min, så
lenge du er underholdt og har kost deg, så trumfer det på en måte mer enn at du
skal ha et konkret svar på hva du ser, ler hun.
Men hvorfor navnet Owl?
— Fordi jeg elsker ugler, så jeg gikk for det kunstneriske Owl, jeg er "uglo" hvis vi skal ta det på fint nynorsk!