VEDTAK: Her ønsket flere å heise prideflagg ved Bygdepride, slik ble det ikke.

Ikke prideflagg ved Hareid rådhus

I kommunestyret stemte 8 for og 13 imot å heise prideflagget på rådhuset. 

Publisert Sist oppdatert

HAREID: Ordfører Bernt Brandal ba kommunedirektøren komme med en innstilling om et nytt flaggreglement etter at kommunen mottok et brev fra Bygdepride, med oppfordring om å heise prideflagget under årets markering. 

På kommunestyremøtet torsdag 20. mars stemte flertallet for forslaget. 

Rådhusets to flaggstenger skapte splid 

Vedtaket fastslår at flaggstengene på rådhuset kun får flagge med det norske flagget, det samiske flagget og flagg fra besøkende land. Samtidig ble reglene for flagging på øvrige kommunale flaggstenger myket opp, noe som senker terskelen for å heise andre flagg enn det norske.

ENIG: Oskar Jarle Grimstad er godt fornøyd med det nye flaggreglementet.

– At vi stemmer for dette forslaget betyr ikke på noen måte at vi er imot de øvrige flaggene, vi mener at rådhuset er en symboltom plass. Jeg synes de flaggstengene som er på rådhuset skal brukes i tråd med det som er framlagt, forklarte Oskar Jarle Grimstad fra Fremskrittspartiet da han tok plass bak talerstolen. 

Les mer om flaggstriden her!

Av 21 var det 13 som stemte for forslaget fra kommunedirektøren. Flertallet vedtok at regnbueflagget og andre flagg i forbindelse med arrangement og markeringer kan heises på alle kommunale flaggstenger – unntatt på rådhuset. 

Enkelte uttrykte bekymring for at beslutningen kunne tolkes som en svekkelse av kommunens støtte til mangfold og inkludering. 

– Det er så viktig å vise at vi støtter opp om det regnbueflagget står for, med all diskrimineringa som foregår rundt om i verden i dag. Her i Norge har vi kommet langt, men blant annet bruken av skjellsord på fotballbaner, skolegårder og rundt omkring er fortsatt utbredt, sa Øyvind Grimstad Gryt fra Folkelista. 

Oskar Jarle Grimstad mente at reglementet nå gir større fleksibilitet til flagging i hele kommunen, og understreker at det ikke handler om "å ikke ville det ene eller det andre".

– Det handler om at dette flaggreglementet viser raushet og muliggjør for å heise andre typer flagg, men ikke på de to flaggstengene som er på rådhuset, sa han. 

Symbolsk plassering 

Flere representanter, særlig fra Folkelista, Venstre og deler av Arbeiderpartiet, argumenterte for at flaggstengene på rådhuset var en viktig symbolsk plassering for å vise at kommunen aktivt støtter verdiene regnbueflagget representerer.

OVER ALT: Annika Brandal ønsket å heise prideflagget også på rådhuset.

– Jeg er helt klar på at om vi skal ta et tydelig standpunkt, må vi også reise regnbueflagget på rådhuset, argumenterte Annika Brandal fra Venstre. 

Øyvind Grimstad Gryt uttrykte skuffelse over at forslaget om å flagge med regnbueflagget på rådhuset ikke fikk flertall. 

Reaksjonen var blandede blant politikerne, og selv om Annika Brandal ikke fikk gjennomslag for motforslaget hun presenterte, trakk hun fram at debatten var god. 

– Jeg synes vi hadde en utrolig fin debatt, og vi alle respekterer hverandres synspunkter. Dessverre landa vi på et resultat i dag som enkelte av oss gjerne skulle ha hatt litt annerledes, men det viktigste er at vi skal flagge!, avsluttet hun. 

Powered by Labrador CMS