Hør radioreportasje inne i nettsaken.

DØPTE BYGDA OM TIL BY: Svein Gjelseth var tilstede da Fosnavåg endret status fra bygd til by for 24 år siden.

Hvordan kunne Fosnavåg bli by?

Fosnavåg gikk fra bygd til by i 2000. Men hvorfor ønsket egentlig Herøy kommune å få bystatus på det som tidligere var et lite tettsted? Og hva tenker de lokale om byen de lever i?

Publisert

HERØY: Fosnavåg er en av to byer på Søre Sunnmøre. Den andre er Ulsteinvik. Men slik har det ikke alltid vært. Den lille, koselige byen Fosnavåg er fortsatt en ung by, og var på 1900-tallet en liten havnelandsby preget av fiskeindustri, shipping og rederier. Så det åpenbare spørsmålet stiller seg, hvorfor endre status til by? Nærnett dro til Fosnavåg for å finne svaret.

Slik ble lille "Våje" en by

Fosnavåg, eller "Våje" som lokalbefolkningen kaller den, har ikke alltid vært en by, og den er heller ikke særlig gammel. Man må reise tilbake i tid, nærmere bestemt til år 2000. Da startet kommunestyret debatten om de skulle søke om bystatus.

En av de som var med i kommunestyret, var daværende ordfører Svein Gjelseth. Han forteller om et annerledes Fosnavåg.

- Det vi merket på denne tiden var en rivende utvikling på fiskeflåten, men også offshore-flåten. Vi likte jo å si at Herøy var norges største fiskerikommune. Det var kun Tromsø som klagde på det utsagnet da de hadde flere aktive fiskere enn oss, forteller Gjelseth.

Siden flåten fra Fosnavåg hadde såpass stor flåte, fant politikerne ut sammen med skipsrederne i Herøy kommune at om de kunne få bystatus, ville de kunne skrive Fosnavåg på hekken av båten. Det vil si den bakre delen av båten.

- Da vi fant ut av dette så tror jeg vi alle var enige om at dette var noe vi måtte få på plass, sier Gjelseth.

MIMRER TILBAKE: Daværende ordfører i Herøy kommune Svein Gjelseth kommer på flere minner om hvordan reisen til å få bystatus foregikk.

Gjelseth trekker frem et godt minne fra når de skulle døpe byen.

- Jeg husker vi døpte båten med en flaske Nordsjøolje. Kaia var tjåkfull av folk, og det ble full jubel og hælene i taket, sier den tidligere ordføreren mens han mimrer tilbake.

Mener bystatus er viktig for Fosnavåg

Selv om by ikke er det første man assosierer Fosnavåg med, tror frisør Perly Kopperstad at det er nyttig med bystatus.

- Det er helt klart viktig for Fosnavåg at vi har bystatus. Det er med på å sette oss på kartet slik at for eksempel turister enklere kan finne oss, sier Kopperstad.

Hun har frisørsalong på senteret midt i Fosnavåg by.  Frisøren synes byen er fin og er glad for at de har fått et flott konserthus av ypperste kvalitet som er med på å dra folk inn til byen.

TROR DET HJELPER: Perly Kopperstad er en av de som tror bystatus kan hjelpe Fosnavåg.

Motsatt effekt

Selv om Fosnavåg fikk bystatus for 24 år siden, er ikke alle innbyggerne vi møtte samstemte over hva de tenker om bystatusen.

- For meg er ikke Fosnavåg en by. For meg er Fosnavåg det samme som det alltid har vært. Om noe så var kanskje Våjen mer en by før den fikk status som det, forteller Tonje fra Fosnavåg.

Hun forklarer videre at det var mange flere som bodde her før i tiden, og at butikker derfor må legges ned. Noe som er dumt siden små nisjebutikker var noe av det som brukte å kjennetegne Fosnavåg.

- Det er en veldig koselig by med mange koselige folk, men jeg tror ikke folk kommer reisende hit fordi vi er en by, da kommer de for å se alt rundt. Som for eksempel Runde, sier Tonje.

Hør radioreportasjen om hvordan Fosnavåg ble til en by

Powered by Labrador CMS