Høyre vil fjerne sidemål, igjen
Nok en gang har Høyre på sitt forslag til partiprogram et ønske om å fjerne standpunktkarakter i sidemål ved ungdoms- og videregående skole.
VOLDA: – Man skal kunne forvente å bli møtt med sitt språk.
Det forteller Synnøve Marie Sætre. Hun er senterleder ved Nynorsksenteret i Volda som jobber for god nynorskundervisning for alle, både for de som har det som hovedmål og sidemål.
På forslaget til nytt partiprogram for 2025-2029 kommer det fram at Høyre ønsker å redusere antall standpunktkarakterer i norsk. Dette betyr at det skal være én karakter i norsk skriftlig og én karakter i norsk muntlig, og dermed ikke ha egen eksamen i sidemål.

Sætre mener at et slikt forslag er en stor svekkelse av nynorsk.
– Nynorsk i skolen er kjempeviktig for den statusen nynorsk har som språk nasjonalt, sier hun.
Hun forteller videre at sidemålsordninga er en bærebjelke for at Norge skal fungere som et samfunn med to likestilte skriftspråk.
– De som har nynorsk som sitt språk skal få oppfylt sine språkrettigheter i det norske samfunnet, og da er man avhengig av at alle kan begge deler.
Frykter svekket språk
Per Are Sørheim (H) er ordfører i Ørsta kommune og skal delta på partiets landsmøte denne helgen.
Han forteller at det er flere stemmer og krefter i Høyre som ønsker kun én skriftlig karakter i norsk.
– Jeg er litt usikker på om det er mulig å få gjort om på dette forslaget, sier han.

Sørheim understreker at selv om dette forslaget ender på partiprogrammet, betyr det ikke at sidemål skal fjernes helt fra skolen.
– Det skal undervises i sidemål slik som det har blitt gjort før, men det skal være kun én karakter skriftlig.
Han mener likevel at den språklige kompetansen i Norge vil svekkes dersom man kun forholder seg til den målformen man bruker til daglig.
– Jeg ser på det som en fordel om vi viderefører god undervisning også i sidemål. En forenklet norskkarakter vil gjøre oss fattigere språklig, forteller han.
Karakterer motiverer
Sætre presiserer at det ikke er karakteren i seg selv som er det viktigste, men at en vet hvordan karakterer kan motivere elever i opplæringen.
– Så lenge men har den tydelige sammenhengen mellom hva som blir målt og hva som blir undervist i, så er vi avhengige av å ha det insentivet som karakteren gir for at det skal bli brukt tid i skolen på den opplæringa, mener hun.
– Kunnskapspartiet Høyre viser seg ikke som et kunnskapsparti her, tenker jeg, avslutter Sætre.
Partikomiteen i Høyre legger fram nytt forslag til partiprogram på sitt landsmøte som begynner 20. mars og varer til 23. mars.