Hjertestartere kan redde liv – hvis du vet hvor de er
Selv om hjertestartere kan være avgjørende for å redde liv ved hjertestans, er mange av dem usynlige i Hjertestarterregisteret. Her i Volda er over halvparten av hjertestarterne usynlige i kartet, noe som kan være kritisk i en nødssituasjon.
Når noen plutselig faller om med hjertestans, teller hvert sekund.
Å finne en hjertestarter raskt kan være forskjellen på liv og død. Ifølge ekspertene er sjansen for å overleve betydelig større om en hjertestarter brukes innen tre minutter. Faktisk overlever hele 75 % av de som får sjokk fra en hjertestarter innen den tid.
Hvert år rammes rundt 3500 nordmenn av hjertestans utenfor sykehus. Derfor er det avgjørende at hjertestartere er lett tilgjengelige.
– Jo flere hjertestartere vi kan henvise folk til, jo flere liv kan vi redde, sier Siw Lilly Osmundsen, leder av Hjertestarterregisteret.
Hjertestarterregisteret jobber sammen med Norsk Luftambulanse jobber for å registrere alle hjertestartere i landet. Hun understreker viktigheten av at alle hjertestartere registreres i appen "Hjelp 113", slik at de kan bli synlige og brukes når det trengs som mest.
Jo flere hjertestartere vi kan henvise folk til, jo flere liv kan vi redde, sier Osmundsen.
Registrering er avgjørende
Utfordringen er at mange hjertestartere ikke er registrerte i appen, noe som i verste fall kan føre til fatale konsekvenser. I Volda finnes det for eksempel 27 hjertestartere, men kun 15 av disse er registrert.
HMS seniorrådgiver Solbjørg Nossen Leite ved Høgskulen i Volda, forteller at deres hjertestartere tidligere har falt ut av registeret fordi man må fornye registreringen manuelt hvert halvår. Dette kan lett bli glemt hvis ansvaret for registreringen ikke blir videreført når ansatte slutter.
– Det skyldes rett og slett menneskelig svikt, forklarer Leite, som er glad for at feilen ble oppdaget før det oppsto en nødsituasjon.
Store mørketall
Volda er langt fra alene. Ifølge Osmundsen finnes det rundt 11 000 hjertestartere i Hjertestarterregisteret i dag, men det er sannsynlig at det totalt finnes mellom 70 000 og 90 000 hjertestartere rundt om i Norge.
– Folk vil nok gjerne registrere hjertestarterne sine, men mange er ikke klar over at det finnes et offentlig register, eller de glemmer å gjøre det, sier hun.
Osmundsen oppfordrer folk til å være oppmerksomme på hjertestartere de ser i hverdagen, og sjekke om de er registrert i "Hjelp 113"-appen. Hvis ikke, er hennes klare oppfordring: Ta kontakt med eieren og få den registrert.
En oppfordring til alle
– Vi kan redde flere liv hvis flere hjertestartere er synlige i appen. Det er en enkel handling som kan gjøre en enorm forskjell i en kritisk situasjon, avslutter Osmundsen.
Har du en hjertestarter på arbeidsplassen eller i nærheten? Sørg for at den er registrert i Hjertestarterregisteret!
HØR SAKEN HER: