Hjernen er vår påfuglhale
Den mannlige påfuglen bruker de fargerike fjærene sine for å tiltrekke en kvinnelig partner. I stedet for å danse og vise fram flotte fjær, velger vi mennesker å tråkke på hverandre gjennom sladder for å framstå attraktive, mener humanbiolog Terje Bongard.
I følge Terje Bongard, spesialist på menneskelig atferd er seksuell seleksjon bakgrunnen for at vi i det hele tatt fikk en hjerne.
- Man må ikke ha en hjerne, det finnes mange dyr som helt fint lever uten.
Han mener sladder og baksnakking er mer enn bare lett underholdning, men et utrykk for den biologiske seleksjonen vår. Det er en refleksjon av vår biologi og våre sosiale interaksjoner.
Den menneskelige trang til å sladre
- Sladder er en medfødt følelse, en trang som er en del av vår menneskelige natur, sier Bongard.
Når vi spør oss selv hvorfor vi sladrer, må vi ta et skritt tilbake og vurdere hvorfor vi har en så kompleks hjerne. Hjernen vår er krevende å utvikle og opprettholde, men seksuell seleksjon er en viktig faktor i hvordan den har blitt formet. Vi bruker hjernen til å være attraktive, til å vise oss frem, og ja, noen ganger til å tråkke på andre. Sladder fungerer her som et sosialt verktøy.
- Det handler om inn og ut grupper. For å ikke havne på utsiden selv sørger man for at andre er det gjennom sladder og manipulasjon.
Sladder som en sosial strategi
Bongard forklarer at sladder handler om mer enn bare å utveksle informasjon; det er også en måte å posisjonere seg sosialt. Det er en tverrkulturell praksis. Vi har alle behov for å vise oss frem, noe som har vært en del av menneskelig atferd i millioner av år.
- Når vi satt rundt bålet i forhistorisk tid, handlet det om å imponere andre. I dag ser vi de samme trekkene i hvordan vi bruker sosiale medier, som ofte er alt annet enn sosiale.
Han mener sosiale medier har blitt en ny arena for den samme sladderen og manipulasjonen som før ble spredt rundt bålet.
Bygdedyret
Han omtaler begrepet "bygdedyr" som et generel begrep som omfatter sladderens evolusjon blandt mennesker. Men sladres det mer på bygda?
- Inngruppe og utgruppe er ikke avhengig av størrelsen på stedet man befinner sen men av hvor mange du har rundt deg der og da.
Bongard mener at vennegjengen på løkka sladrer like mye som den eldre garde på coop cafe, på bygda.
Vil du høre mer om folks meninger om bygdedyret. Hør radioreportasjen "På leting etter bygdedyret i Volda"