– Vi mennesker er jo skapt for å ta vare på naturen
Hvert år arrangeres den nasjonale vårryddedagen, og på Voldsundstranda i Herøy kommune deltok rundt 50 personer for å plukke søppel.
HERØY: Blant de som møtte opp var 10 år gamle Bjørnar Andre Remøyholm som er leder for Miljøagentenes lokallag i Herøy. Han vet godt at søppel langs kysten er spesielt farlig for trekkfugler som kommer nordover for å hekke.
– Det er farlig fordi de aller minste søppelbitene kan de faktisk spise og da kan de bli syke og dø. Det er spesielt farlig hvis de tar det med seg og lager reir av søppelet, sier en engasjert Bjørnar.
Samarbeider for å holde Runde rent
Årets vårryddedag i Herøy ble arrangert av Runde Miljøsenter i samarbeid med Søre Sunnmøre Reinhaldsverk (SSR), Miljøagentene Herøy, Opplev Runde og Fallgard.
Kommunikasjonsansvarlig i SSR, Marte Vartdal, var svært fornøyd med oppmøtet et par timer ut i ryddeaksjonen.
– Det er fint vær og heftig vind, men alle er veldig blide og positive. Alle oppmøtte er blide og positive og de står på som bare det, men det er fortsatt søppel nok og utstyr nok til at flere kan bidra.
Ble én container for lite?
SSR beregnet én stor container til avfallet som ble samlet inn. De var usikre på om det var nok.
– Vi blir selvfølgelig veldig glad hvis den blir fylt opp, og om det er for lite så får vi organisere henting av avfallet på en annen måte, sier Vartdal.
En av de som deltok i ryddeaksjonen var lærer ved naturbrukslinjen på Herøy Vidaregåande Skule, Per Ove Voldsund.
– Det er mye folk som har møtt opp i hvert fall, så det er bra, men jeg tror nok det blir for lite med én container, sier han blidt.
Mandag morgen kom tallene inn. 1040 kg ble den endelige vekta da containeren ble veid. I tillegg ble en bilhenger fylt med fulle søppelsekker og annet avfall.
Tau og garn er verstingene
Tross kraftig vind, hadde folk i alle aldre tatt seg turen til Voldsundstranda for å bidra til et mindre forsøplet lokalsamfunn.
– Det er alt fra de helt små, som er kjempeivrige, til pensjonister, sier Vartdal.
Og det er ingen tilfeldighet at vårryddedagen blir arrangert rett før trekkfuglene vender tilbake i nord.
– Fuglene skal bygge reir, og derfor er det ekstra viktig å plukke de små tingene. Spesielt småbiter av tau og garn, sier miljøagent Bjørnar.
For det er nemlig det de finner mest av på stranda ute i havgapet. Hvert år blir tonnevis av tau og garn fra fiskerinæringen skylt i land langs kysten av Norge som skaper problemer for dyrelivet i nærområdet.
Fremmede gjenstander og håp for framtiden
I tillegg har Bjørnar og resten av miljøagentene funnet andre gjenstander som ikke hører hjemme på en strand.
– Vi har blant annet funnet et trollgarn, men det rareste var nok da vi fant en hel komfyr, forteller han.
Selv om det fremdeles er mye søppel å plukke, ser Marte Vartdal en positiv utvikling. Det fungerer faktisk å rydde stranda år etter år. Hun sammenligner strandrydding med å rydde huset sitt hjemme.
– Det må opprettholdes i ny og ned, hvis ikke samles det opp store mengder. Det er gledelig å høre at det blir mindre og mindre søppel for hvert år – selv om det fremdeles er mye, avslutter Vartdal.