I RETTEN: Statsadvokat Magne Nyborg og politiadvokat Magne Kvalvik er aktorer i saken. Kvalvik ytret ønske om å fortsette saken uten tiltalte som ikke møtte opp.

Har erkjent straffskyld - i dag gir han sin forklaring

I dag setter den første av de seks tiltalte seg i vitneboksen. To av de tiltalte har avstått fra å forklare seg for retten, mens nordmannen i 30-årene fortsatt ikke har dukket opp. Nå fortsetter rettsaken uten han.

Publisert Sist oppdatert

ÅLESUND: Tredje dag av rettsaken mot de seks tiltalte i narkotikasaken på Standal er i gang. Den tiltalte nordmannen i 30-årene som ikke møtte opp i rettsaken tirsdag, har fortsatt ikke møtt opp. Han er nå etterlyst i hele landet.

De tiltalte

Nordmann i 40-årene: Tiltalt for å ha leid ut eiendommen til tross for at han hadde kjennskap til at eiendommen ble brukt som plantasje. Han nekter straffskyld. Forsvarer er Roy Peder Kulblik.

Nordmann i 30-årene: Tiltalt for å ha tilrettelagt ved utleie, transportmiddel og strømforsyning. Han er også tiltalt for andre narkotikaforhold. Han sier seg delvis skyldig. Forsvarer er Oddvar Aarsæther. 

Mann i 30-årene: Tiltalt for medvirking av dyrking. Han skal ha handlet inn varer til dyrking, leid en konteiner, overført penger og gitt ordre til de som dyrket. Han erkjenner straffskyld. Forsvarer er Øyvind Bergøy Pedersen. 

Mann i 40-årene: Tiltalt for selve dyrkingen. Han erkjenner delvis straffskyld. Forsvarer er Erling Flisnes.

Mann i 30-årene: Tiltalt for selve dyrkingen. Han erkjenner ikke straffskyld. Forsvarer er Abdelilah Saeme. 

Mann i 40-årene: Tiltalt for selve dyrkingen. Han vil ikke ta stilling til spørsmålet om straffskyld. Forsvarer er Gustav Berg.

Aktor og politiadvokat Magne Kvalsvik forteller at politiet har lett både høyt og lavt etter tiltalte, men at de ikke har lyktes i å finne han.

– Det er ingen holdepunkter om noe annet enn at tiltalte har stukket av, hevder Kvalsvik.

Aktor ønsker å fortsette saken uten den tiltalte nordmannen i 40-årene.

Den tiltales forsvarer Oddvar Aarsæther ønsker at saken mot hans klient utsettes. Han argumenterer for at tiltalte har rett og plikt til å være til stede under hovedforhandlingen.

– Vi kan ikke utelukke at noe har skjedd med tiltalte som har gjort han ute av stand til å møte i retten disse dagene.

Dommer Therese Eriksen Håhjemsvik og meddommerne trakk seg tilbake for å vurdere begjæringen. De kom enstemmig fram til at forhandlingene kan fortsette uten den tiltalte nordmannen i 30-årene. 

Bakgrunn

Mandag startet rettsaken mot seks tiltalte i den omfattende narkotikasaken.

Ifølge tiltalene, har politiet beslaglagt omtrent 23 kilo cannabis, og stanset produksjonen av ytterligere 9,6 kilo. Totalt skal politiet ha funnet over 300 planter på gården.

Politiet aksjonerte mot en gård på Standal i Ørsta i januar i år. I låven fant de en cannabisplantasje. Flere menn ble pågrepet og siktet for å stå bak. 

Én av de tiltalte erklærte seg skyldig etter tiltalen. To av de tiltalte sa seg delvis skyldig. Huseier erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen, sammen med én av de andre tiltalte. Den siste tiltalte nektet å svare på spørsmål og nekter å forklare seg for retten.

Tiltaltes forklaring

I dag skal mannen i 30-årene som er tiltalt for selve dyrkingen forklare seg. Han har erkjent straffskyld. 

Den tiltalte ble pågrepet i utlandet i juli, og ble deretter varetektsfengslet i Norge i påvente av rettsaken. 

RETTSAKEN: Øyvind Bergøy Pedersen er forsvarer til den tiltalte som har inntatt vitneboksen.

I vitneboksen forteller han at han hjalp til med kommunikasjonen mellom to av de tiltalte. Det gjaldt en av de tiltalte mennene i 40-årene som er tiltalt for selve dyrkingen, og den tiltalte nordmannen som ikke har møtt opp i retten.

Den tiltalte var klar over at gården ble brukt til en cannabisplantasje. Han forteller også at han møtte minst tre av de andre tiltalte på gården på Standal. 

Han sier at han skulle bistå med forskjellige ærender, blant annet å skaffe bygningsmateriale og drivstoff. 

– Vi diskuterte ikke noe betaling, men jeg antok at jeg skulle få gratis eller kjøpe billig hasj, sier den tiltalte i vitneboksen.  

Forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen utrykker misnøye med påtalemyndighetenes spørsmål. De begrunner det med at de mener han har hatt en mer sentral rolle i saken, enn det han selv gir uttrykk for.

Tredje dag av rettsaken avsluttet med at forklaringen til nordmannen i 30-årene som ikke har møtt opp, ble lest opp.

Powered by Labrador CMS