Nærnett tester:

Fra venstre: Volda Golfklubb, Vanylven Golfklubb og Sunnmøre Golfklubb.

Dette er den beste golfbanen på Søre Sunnmøre

Her til lands blir det flere og flere golfinteresserte. Det finnes flere muligheter for hvor man kan spille her i distriktet, men hvilken bane er best? 

Publisert Sist oppdatert

Golf er en sport som er vinden om dagen. Norges Golfforbund melder om høyere medlemstall over hele landet, spesielt blant unge. 

En teori om den økte interessen er suksessen til norske golfspillere på internasjonalt nivå. Forrige søndag sikret Kristoffer Ventura seg muligheten til å spille i PGA-turnéen neste sesong. Sammen med Viktor Hovland blir Ventura den andre nordmannen i denne gjeve turneringen neste år. 

Med økende interesse trenger også folk et sted å spille, men hvilken bane skal man velge?

Her på Søre Sunnmøre er det tre baner å velge mellom. De skiller seg fra hverandre på blant annet pris, lengde og antall greener(!). Vårt testpanel bestående av to helt ok golfspillere skal derfor hjelpe deg å finne ut hva som er den beste banen i området. 

Kriteriene vi har valgt å vurdere etter er pris, standard på banen, variasjon og omgivelser. 

En septemberdag med skiftende vær reiste vi ut til alle tre banene for å spille 9 hull og gjøre oss opp en mening.

Først gikk turen til Eidså i Vanylven. 

Vanylven Golfklubb

Golf-reporter Erling Leegaard foran driving-rangen på Vanylven Golfklubb

Pris: 200 per runde

Antall hull: 9

Par: 65

Ved første øyekast fremstod Vanylven som en flott bane med en veldig gjennomført driving range. Det kunne se ut til at det til og med var greener å sikte på fra utslagene, noe som må sees på som et stort pluss sammenliknet med de andre banene. Det må dessverre trekkes litt ned siden hele rangen er utendørs og dermed værutsatt når det regner.  

Da vi startet å spille på selve banen virket den nokså grei. Vi gikk ut tidlig på dagen og fikk akkurat med oss solen som kom over fjellryggene som omkranset banen. Vanylven er banen med den fineste naturen rundt seg. 

Sjokket i Vanylven kom først da vi hadde spilt et par av hullene og stusset over hvor resten av banen lå. Det viste seg at flere av hullene hadde samme green - altså at man slo mot samme flagg fra flere utslag. Dette hadde ingen av oss opplevd før, men vi forstår hvordan det er en kreativ løsning dersom man har lite plass å ge banen på. 

Samtidig er ikke Eidså, der banen ligger, det mest tettbebygde området. Så man undrer litt på hvorfor man går den samme runden på de samme greenene flere ganger, når det er så mye ledig natur rundt. Vi var alene på banen, men vi vil tro at det kan oppstå noen utfordringer dersom mange spiller her samtidig. 

Banen er heller ikke den lengste, men veien frem til greenene er ganske smal, så den blir likevel en utfordring for nye og middels gode spillere. 

Vi ser også for oss at banen er flott og lett tilgjengelig for dem som bor i nærheten og vil spille en kjapp runde. 

Fordeler og ulemper: Vanylven Golfklubb

+ Idyllisk plassering og vakker natur

+ Pris

+ Gode forhold til tross for sesongslutt

- Litt kort

- Må dele hull med andre

- Matteutslag på alle hull

Score: Terningkast 3

Videre tok vi turen til Hareid og Sunnmøre golfklubb. 

Sunnmøre Golfklubb

Sunnmøre Golfklubb i skiftende vær

Pris: 250 for 9 hull / 450 for 18 hull

Antall hull: 9

Par: 74 

Klubbhuset på Sunnmøre Golfklubb.

Førsteinntrykket av Sunnmøre er at det er den mest gjennomførte banen på Søre Sunnmøre. Før man går ut blir man møtt av et stort og moderne klubbhus med golfsimulator og utsalg av golfutsyr. 

Banen er den lengste av de vi prøvde med flere par 5 hull og et totalt par på 74, testens høyeste. Banens lengde gjør den også noe vanskeligere enn de andre. Spesielt nye spillere vil kanskje kunne oppleve å ha en tung dag på Hareid. 

Klubben har også valgt å ta på seg navnet “Sunnmøre Golfklubb”. Et navn som skaper høye forventninger til standard og naturomgivelsene.

Se reporter Hans Wolf Ness slå en birdie på Sunnmøre Golfklubb:

På mange måter innfrir de absolutt forventningene. Banen er veldig godt tatt vare på og både greener og fairway holder høy standard. Her slår man også ut fra gress på alle hullene, noe som er ganske sjeldent og vanskelig å vedlikeholde i norsk miljø. 

Faktisk er det en så høy standard at vi ble litt skuffet over at banen ikke har 18 hull. Dersom man skal spille 18 på Sunnmøre Golfklubb, må man gå de samme ni to ganger. Dette trekker noe ned en ellers veldig god golfopplevelse på Hareid. 

Fordeler og ulemper: Sunnmøre Golfklubb

+ Best standard på banen

+ Utfordrende

+ Fine hull

+ Flott klubbhus

- Bare 9 hull

- Relativt høy pris

Terningkast: 5

Volda Golfklubb 

Pris: 300 kr

Hull: 9 hull (18 utslag)

Par: 70

Volda byr på fin natur. Her fra utslaget på hull 8

Sist ut i testen er Volda Golfklubb. Banen ligger litt skjult innerst ved Rotevatnet i Volda. 

Nærnetts testpanel var allerede kjent med banen i Volda, og er begge medlemmer i klubben. Likevel spilte vi gjennom banen med et kritisk blikk for å sammenlikne den med de andre banene på Søre Sunnmøre.

Det første som møter en når man kommer til golfbanen er et litt mindre klubbhus enn i Hareid, men en samtidig en litt finere driving range. Her er det også mulighet til å slå under tak på dager med dårlig vær. Som det man jo har en del av på Sunnmøre. 

Banen i Volda har en morsom og variert utforming, noe som gir spilleren mulighet for mestringsfølelse samtidig som den er utfordrende nok. 

Dessverre er også tilstanden på banen varierende. Enkelte av greenene bærer preg av en del slitasje og bruk. Dette gjør at banen blir mer utfordrende enn den opprinnelig var, og fører til en del frustrasjon. 

Banen har i utgangspunktet bare ni hull, men for å dele de første og siste ni hullene har klubben laget alternative utslag. Dette er en kreativ løsning som fungerer veldig godt i praksis. 

Siden det var en del andre spillere der samtidig, opplevde vi at vi ble stående og vente en del. Selvsagt kan vi ha hatt uflaks med tidspunktet vi gikk ut, men det er noe vi har opplevd flere ganger i Volda, og noe som svekker opplevelsen litt. 

Fordeler og ulemper: Volda Golfklubb

+ Morsom utforming på banen

+ 18 utslag

+ Mestringsfølelse

- Det kan bli mye ventetid

- Varierende kvalitet på banen

Terningkast: 4

Testvinneren er Sunnmøre Golfklubb. Her får du både best standard og mest utfordring, hvis man kan godta en litt høyere pris. 

Powered by Labrador CMS