ROTEVATNET: Har du løpt denne populære runden i Volda?

Går løpetrenden og motetrenden  hånd i hånd? 

På sosiale medier florerer det av videoer av folk som er ute og løper, fullfører maraton og deler sine løpetips. Hvorfor har det blitt så populært å løpe nå? Er det for å ha en sunn livsstil eller er det for å holde følge med en annen trend? For motetrenden med sitt uheldige navn "heroin chic" er tilbake.

Publisert Sist oppdatert
Ida Elise Eide Einarsdóttir som er mote- og skjønnhetsansvarlig i KK.

KROPP BLIR TREND: Nå er motetrendene fra 90- og 2000-tallet tilbake, og denne moten spiller eksplisitt på kropp. Moteredaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir i KK er bekymret for denne utviklingen. 

- Den typen trend som har vart i mange sesonger spiller gjerne eksplisitt på kropp. Da tenker jeg ikke på uggs og scrunchies, som er mye mindre problematiske, men jeg snakker mer om korte skjørt, magetopper og skinnyjeans. Trender som da de var her sist på 90- og 2000-tallet var veldig kroppsfokuserte. Og da blir det et fokus på kropp, og da blir kropp trend, sier hun. 

Trenden å løpe

Idrettsfysiolog Åsmund Tveitevoll befinner seg på Bali, hvor han underviser PT-studenter. Ifølge Tveitevoll har entusiasmen for løping skutt i været de siste årene. 

- Før trente studentene våre hovedsaklig styrke og jobbet for å bygge muskler, men i løpet av de siste to årene har jeg merket en endring. Nå har studentene dannet egne løpegrupper hvor de løper på morningene før undervisning, sier Åsmund.

Også hjemme i Norge ser vi at løping har blitt populært, Åsmund påpeker at ulike mosjonsløp over hele landet har hatt rekordmange påmeldinger. 

FORNØYD: Åsmund Tveitevoll som fullfører Sjøersløpet.

Løping for kropp eller helse

Anniken Thue Johannessen er student ved Høgskulen i Volda og er interessert i både trening og mote. Hun har også sett at treningstrenden har endret seg, og har selv beveget seg fra styrketrening til løping. 

Anniken Thue Johannessen har slengt seg på løpetrenden.

- Jeg løper hovedsaklig for å være aktiv og sunn, og har blitt positivt påvirket av sosiale medier hvor at jeg har fått opp mange løpevideoer. Likevel er jeg nok ikke alene om å  ha switchet fra styrke til løping fordi vi ser at tynnere kropper er mer "inn" nå, forteller hun. 

- Alt går hånd i hånd 

 Moteredaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir mener bransjene påvirker hverandre, spesielt når moteprofiler viser sine treningsrutiner på sosiale medier. 

- Alt går hånd i hånd. Skjønnhet går hånd i hånd med mote og med kultur. Alt påvirkes jo av hverandre. Og motebransjen er en av verdens største industrier, så det er hundre prosent sikkert at treningstrender også påvirkes av motetrender. 

Ikke alle løper for å oppnå et spesifikt kroppsideal 

John Hauge er en lidenskapelig løpe-entusiast, som har vært i treningsbransjen i over 15 år og driver podcasten lavterskel, hvor løping er i fokus. Han har et litt annet perspektiv på løping. 

Fra mandags morgen til søndag kveld er løping en fast del av hverdagen til John Hauge.

- Nå ser vi at alle kroppstyper er med på løp. Hvis vi går igjennom bilder fra for eksempel Stavanger Marathon, så er det ikke mange kroppstyper du ikke finner der. Så jeg tror mange har skjønt at du ikke trenger å være veldig tynn for løpe, forteller han. 

Idrettsfysiolog Åsmund Tveitevoll er enig i at løping ikke bare handler om å prestere på et visst nivå eller oppnå et spesifikt utseende. Han sier det ikke lenger er det å løpe på en god tid som er det store, men at prosessen ved å gjennomføre et maraton er det aller viktigste. Og det ser han på som en positiv utvikling. 

Motebransjens makt og ansvar

 Så løpetrenden er nødvendigvis ikke negativ, men motetrenden kan skape problemer. 

 - Hvis vi ser på kjendiser som Kim Kardashian, som var kjent for formene sine, og plutselig skryter av at hun har slanket seg syv kilo på en uke for å passe inn i den kjolen hun brukte på met-gallaen, da begynner det å bli farlig, sier Ida Elise Eide Einarsdóttir. 

Så at kropp har blitt trend kan være skummelt, og folk blir påvirket av det. Ida Elise Eide Einarsdóttir mener pressen, influensere, motprofiler og andre med mye makt har et stort ansvar. 

- De må bli flinkere til å problematisere trendene, det er det aller viktigste man kan gjøre, forteller hun. 

Selv om det er klart at løpetrenden og motetrenden kan henge sammen for noen, er det også mange andre gode grunner til å løpe. Løping er en aktivitet som er åpen for alle, uansett kroppstype og målsetting. Dette gjør løping til en mer inkluderende trend enn de kroppsfokuserte motetrendene som har fått sitt "comeback". 

Hør mer om disse trendene her! 

Powered by Labrador CMS