— Jeg har et brennende engasjement
Tore Thon (FrP) er først og fremst en forretningsmann, men gikk inn i politikken for sitt engasjement i Ørsta kommune. Nå skal han utfordre Tove Halse Digernes, den første kvinnelige ordførerkandidaten til Senterpartiet i Ørsta.
ØRSTA: Tore Thon ånder for lokalpolitikken på Sunnmøre. Som forretningsmann er han glad i handling, og ønsker å jobbe effektivt dersom FrP vinner valget i Ørsta.
Han mener at det er mye snakk og lite handling fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet som sitter med makten i både kommunen, fylket og nasjonalt. Derfor tror han at FrP gjør det bra på den ferske fylkesmålingen fra InFact.
— Vi tror at vi gjør det godt i Møre og Romsdal. Søre Sunnmøre er det den regionen i Norge som produserer mest og eksporterer mest, og tjener mest penger til fylket. Og vi tror det gjenspeiler seg i de resultatene vi ser på målingene, at folk vil ha handlekraft, sier Thon tydelig.
— AP og SP snakker mye om at de vil gjøre skolene bedre, og skape et bedre tilbud. Men noe av det første de gjorde da de fikk fylkesordføreren var å legge ned den videregående skolen i Vanylven. Vi må se på hva man gjør, ikke bare hva man sier og snakker om. Men nå som det er valg igjen sier de at vi skal satse på skole nok en gang, fortsetter Thon.
Fergepolitikken er noe Thon og partiet virkelig har en lidenskap for. Han sier at ferger er en del av veinettet så selvfølgelig bør det være gratis. Fylkeskommunen sier at de ikke har penger men går med milliardoverskudd, og kutter i fergetilbudet over hele fylket.
Mork legges ned
Valgkampen for Thon og Fremskrittspartiet startet for fire år siden. De har mange saker de engasjerer seg for.
Nedleggelsen av Mork rehabiliteringssenter har vært en stor sak det siste året. FrP er et av få partier som stemte i mot nedleggelsen på Stortinget. De håper på en omkamp i mars.
— Med Mork er det akkurat det samme. Mork har over 50 års fartstid og kjempegod erfaring. Men det er kun FrP som vil overstyre helseforetaket på Stortinget. Da hjelper det ikke at SV og SP gråter, skriver leserinnlegg og går i fakkeltog. De stemmer nei på Stortinget, utdyper han.
Ny kandidat fra Senterpartiet
Tove Halse Digernes har jobbet med lokalpolitikk i over 20 år, ved siden av lærerjobben. Nå skal hun kjempe for at SP beholder makten i kommunen. Til tross lang tid i politikken, frister ikke rikspolitikken.
— Det er noe med at jeg aldri har hatt en ambisjon om å bli rikspolitiker. Jeg brenner for det lokale og ønsker ikke å flytte på meg. Med familie så har det aldri vært aktuelt, sier Digernes.
Hun har et avslappet forhold til de dårlige meningsmålingene, og tror det vil bli mye svingninger frem mot valget. Det til tross for målingene tyder på at SP har falt stort i Møre og Romsdal, og at FrP har hatt størst vekst siden sist fylkestingsvalg.
Siden SP og AP gikk inn i regjering har strømprisene og drivstoffprisene økt.
— Men så tror jeg det har kommet til et punkt der folk skjønner at det er forskjell på lokalpolitikk og nasjonalpolitikk. Så jeg kan kanskje si at Senterpartiet har vært noe uheldige, utdyper Digernes.
Psykisk helse er noe Digernes brenner for, etter en lang pandemi har mange følt seg alene og isolerte.
— Jeg vil gjerne tenke mer på det med psykisk helse, og oppvekstsvilkår for barn og unge. Det er viktig å gå inn med en tidlig innsats, det viser også til en del undersøkelser som har blir tatt blant skoleungdom, sier Digernes engasjert.
Pilotprosjekt i Ørsta
Ørsta Kommune har vært med på et pilotprosjekt for heltidskultur i kommunal sektor som varer til 2024. Hjørundfjordheimen har vært en del av prosjektet som kan vise til gode resultater. Dette er derfor noe Digernes vil fortsette med etter 2024.
— Dette har vært en rød tråd for alle delene av Ørsta kommunes drift av barnehager og skole, men spesielt innenfor helse. Og dersom vi ønsker å være attraktive på arbeidsmarkedet, er vi nødt til å jobbe med heltidskultur, sier Digernes.
Tore Thon er ikke like overbevist om at dette er en god løsning.
— Det vil jeg være veldig forsiktig med. Det er veldig mange som ikke ønsker en 100%-stilling. Hva gjør vi med dem? Er det sånn at om du ønsker en 60%-stilling, da får ikke du jobb her. Vi ønsker ikke å sette oss i den situasjonen, sier Thon.
Digernes mener at dersom man ønsker å jobbe deltid, skal man få lov til å gjøre det.
— Ja, selvfølgelig. Det med heltidskultur er jo et valg. Vi har jo respekt for at folk ønsker å jobbe mindre enn det. Men i prinsippet så skal alle som ønsker å jobbe fullt få muligheter til det, sier hun.