Fra verden rundt til Norge rundt
Hva har Sør-Korea, Nordsjøen og Finse til felles? Denne mannen har jobbet alle stedene. Les hvordan en tiårig elektrikerkarriere gikk til programlederstilling for NRK.
VOLDA: Oddgeir Sæle er NRKs nyeste programleder i gullrekken-programmet Norge Rundt. Mannen fra Løvik i Dalsfjorden, Volda Kommune, har tatt en yrkesvei litt utenom det vanlige som har ledet han til TV-skjermen i beste sendetid på fredagene. En rolle Sæle er veldig glad for å ha, samtidig som han også føler på et visst press.
–– Jeg er livredd. Det er 600 000 mennesker som setter seg ned hver fredag og elsker Norge Rundt. Jeg er livredd for å skuffe alle disse seerne. Jeg sitter hver eneste dag og tenker på hvordan jeg kan gi dem det beste programmet, for det fortjener de.
Men det var ikke programleder eller journalist dalsfjordingen skulle bli som ung. Det var elektriker, som hans onkel. Han forteller at han ønsket et yrke som kunne gi han en jobb i hjemtraktene, men yrkesveien skulle vise seg å ta en litt annen retning enn forventet.
–– Livet mitt ble litt annerledes enn jeg kanskje så for meg med totalt 180 reisedager på et år som serviceingeniør.
Allerede da Sæle var 21 år flyttet han fra fra gårdsbruket i Dalsfjorden og til storbyen Bergen. Et stort steg for gutten som hadde sett for seg å bli værende i hjembygden. Da han fikk jobb som serviceingeniør knyttet til høyspenningsvern i ABB var det verden sin tur å ta imot mannen fra lille Løvik.
Sæle forteller om en kjekk arbeidshverdag med varierte utfordringer. Sør-Korea, Tsjekkia, Australia og Skottland er bare noen av landene han fikk mulighet til å jobbe i. Men så kom nyheten som skulle føre til at han søkte nye utfordringer.
Situasjonen som endret alt
Da pandemien brøt ut i 2020 hadde Sæle en jobb hvor halvparten av årets døgn ble tilbragt utenlands. Sæle kunne nå ikke reise i samme grad som før, og følte at luften gikk ut av ballongen. Han begynte å se seg rundt, og det var da han kom på hva han hadde hørt på radio ti år tidligere gjennom hodetelefonene sine under hørselsvernet.
–– Da jeg var på jobb i Ørsta hørte jeg en promo på P3 av Ronny Brede Aase for det nynorske mediesenteret i Førde. Der og da husker jeg at jeg tenkte at det var synd jeg ikke valgte den veien. Men jeg hadde bare rukket å bli 29 år gammel, så det var jo ikke for sent!
Sæle forteller at når han har vært på samme sted over tid liker han å søke nye utfordringer. En rekke forskjellige faktorer førte til at terskelen ble lavere for å søke praktikantplass i Førde. Han sendte søknaden og fikk tildelt plassen ved det nynorske mediesenteret. En yrkesvei han overhodet ikke hadde sett for seg som ung gutt.
–– Journalistyrket var aldri noe jeg tenkte på da jeg var yngre, forteller Sæle spontant.
Man skulle kanskje tro at veien til journalistyrket for voldingen heller skulle gå gjennom journalistutdanningen i hjemkommunen. Så hva gjorde at han valgte veien via Førde?
–– Det var nok promoen som gjorde at jeg valgte som jeg gjorde. Men når det er sagt så er det veldig rart av meg ettersom det var veldig lavthengende frukt å søke utdanning hos Høgskulen i Volda, men jeg har aldri vurdert å søke der.
–– Men jeg har faktisk jobbet der, forteller Sæle mens han ler litt over telefonen.
Sæle hadde praksis hos NRK Vestland ved kontoret i Førde i 2021. Der jobbet han seg til en vikarstilling som han hadde til slutten av 2022. For det var da det nye eventyret satte i gang.
Stafettpinnen bæres med stolthet
Fra Asia, Oseania og Europa til Myrkdalen, Finse og små bygder rundt i det langstrakte land. En stor overgang, men og en ypperlig mulighet. En mulighet til å beholde reisingen og utforskingen han likte så godt med sin tidligere jobb, samtidig som han kan jobbe med helt nye utfordringer i yrket som hadde lagt og kvernet i bakhodet i ti år. Sæle forteller stolt om hans nye jobb og hvor mye programmet, som har vært et fast innslag på NRK siden 1976, betyr for han.
–– Norge Rundt har for meg vært et program vi alltid har sett på hjemme, men jeg har aldri tenkt at det var realistisk på noen som helst måte å få jobbe med programmet. Særlig å bli programleder er ikke noe jeg har hatt noen forhåpninger om.
Som programleder for Norge Rundt bærer man en stafettpinne på lånt tid. Da gjelder det å gripe muligheten mens man har den. Sæle vet dette, men understreker at dette er folkets program. Det er folket som skal få oppmerksomheten, ikke han.
–– Det er ikke min oppgave å revolusjonere det 40 år gamle programmet, men det er min oppgave å gi en stemme til dem som kanskje ikke ellers hadde fått muligheten til det. Som fotografen her sier: Norge Rundt er folkets eget program, forteller en engasjert Sæle.