SOSIALT SAMLEPUNKT: Både studenter og lokal befolkningen samles på Fruenes i Volda sentrum.

Fra utfordringer til muligheter: Kafeenes kamp i Volda

VOLDA: Å drive kafé i Volda byr på utfordringer, men også nye muligheter. Til tross for tøffe tider, satser gründere fortsatt på å skape levende møteplasser i sentrum. Vi har snakket med tre kafeer – Fruenes, Holmen Mat & Drikke og kulturkafeen Tredet – om hvordan de tilpasser seg og finner løsninger for å lykkes. Fruenes har nå spennende planer om å utvide, noe som vil gi enda flere muligheten til å nyte en kopp kaffe i hyggelige omgivelser.

- Vi vil skape et levende sentrum

STOLT EIER: Lisbeth Preus gledes av alle kundene som kommer i helgene.

Lisbeth Preus, daglig leder på Fruenes, forteller at kafeen ble startet med et ønske om å skape en koselig møteplass i Volda.

- Vi savnet veldig en koselig kafe her i Volda, forteller hun.

Men hun er også klar over utfordringene i bransjen.

- Volda er et sted der folk ikke nødvendigvis lykkes med kafedrift. Vi ville bidra til å skape et mer levende sentrum, sier Preus.

Hun påpeker at mye av handelen har flyttet seg ut av sentrum og inn i kjøpesentre, noe som gjør det vanskeligere å drive frittstående kafeer.

- Ser man på det fineste huset i gata, der er det et begravelsesbyrå. Det sier noe om utviklingen. Derfor ville vi etablere oss her, for å skape liv igjen, sier hun.

Fruenes forteller at de har en stabil kundestrøm, men Preus innrømmer at inflasjonen merkes godt på driftskostnadene. Likevel har de en stor fordel sammenlignet med andre kafeer i Volda.

- Grunnen til at dette går så bra er at vi eier bygget. Vi har ingen som krever tusenvis av kroner i husleie, sier hun.

-Vi prøver å holde hodet over vann

PÅGANGSMOT: Olga Osintseva jobber for å holde Holmen Mat & Drikke åpen.

Holmen drives av Olga Osintseva, som tidligere jobbet på Geiranger Bakeri - en kafe som måtte stenge dørene i samme lokale.

-Har dere hatt noen utfordringer?

- Jeg passer på økonomien, da jeg er utdannet økonom, sier hun.

Olga forteller at de forsøker å drive forsiktig for å unngå økonomiske problemer.

- Vi prøver å holde hodet over vann, det går bra så lenge. Men jeg har tatt noen grep, for eksempel å holde stengt enkelte dager, sier hun.

Hun legger til at det er vanlig å slite i de første årene av driften, men at de er optimistiske.

- Vi skal klare å komme oss over kneika og lykkes, men vi er avhengige av at det kommer nok kunder, sier Olga Osintseva.

-Avhengig av alkohol servering

Kulturkafeen Tredet ble gjenåpnet i 2021, med støtte fra lokale medeiere. Daglig leder Kenan Catic forteller at alkoholservering i helgen er det som holder dem flytende.

- Hadde vi mistet baren på generell basis, kunne vi like så godt stengt dørene på dagen, sier han.

Fruenes skal nå satse på å utvide arealet

-Vi skal også utvide arealet, vi har en stue oppe, der vi har plass til 25 sitteplasser. Der skal det være fokus på at folk skal kunne jobbe, samt kunne kose seg med en kopp kaffe, forteller Preus.

Powered by Labrador CMS