Et hav av donasjoner
De frivillige fikk det travelt da den nye innsamlingssentralen i Ulstein åpnet dørene for første gang torsdag kveld. Innbyggere fra fire kommuner på Søre Sunnmøre møtte opp i hopetall med klær og leker til asylsøkerne.
ULSTEIN: Lokallagsleder i Sørøyane Røde Kors, Wenche Osnes Låbakk, var godt fornøyd med åpningsdagen av det nye mottakssenteret for klær og leker til asylsøkerne i Ulstein torsdag kveld (se bildeserie lengst ned i saken). Hun sier engasjementet blant lokalbefolkningen har vært rørende i lang tid før åpningen.
– Folk tar kontakt hver eneste dag, og lurer på hva de kan gjøre for å hjelpe. Vi har hele tiden sagt at det snart skal skje noe, så det føles godt å endelig være i gang nå, sier Låbakk.
Sammen med representanter for Sanitetsforeiningane i Ulstein og Ulstein Frivilligsentral har hun den siste tiden jobbet hardt for å få til et samlingssted for alt folk donerer til flyktningene.
– Vi har fått inn veldig masse allerede, så vi må nok jobbe på spreng fremover for å få sortert og sett over alt.
Behov for kjærlighet
De neste dagene er det ventet at det kommer inntil 200 nye flyktninger til kommunen fra Ukraina. De fleste av disse har ikke med seg annet enn det de står og går i.
Kristin Sundgot Ottesen fra Sanitetsforeinigane i Ulstein mener det viktigste er at flyktningene føler seg inkludert når de kommer.
– Det er klart disse menneskene trenger klær, sko og et sted å bo. Men mest av alt trenger de kjærlighet, og troen på at de er elsket, selv i en tid som denne, sier Ottesen.
Hun har brettet og sortert klær helt siden åpningen av mottakssenteret, og synes bare det er fantastisk at hun har så mye å gjøre.
– Engasjementet er flott, og det er fantastisk at folk bryr seg så mye som de gjør. Det merker vi spesielt når vi organiserer slike ting som dette.
Overveldende engasjement
Innsamlingen har vært et samarbeid mellom mange ulike aktører, og privatpersoner fra andre kommuner. Iryna Jensen kommer opprinnelig fra Ukraina, og hadde kommet helt fra Fosnavåg for å hjelpe til med sorteringen.
– Det er veldig rørende å se at folk samler inn klær og andre ting, og gjør seg klar til å ta imot folk fra landet mitt, sier hun.
Jensen forteller at den siste tiden har vært svært krevende for henne.
– De første to ukene klarte jeg knapt å sove og spise. Jeg frykter for de jeg kjenner i Ukraina hver eneste dag.
Jensen er en av mange ukrainere som den siste tiden har deltatt aktivt i innsamlingsarbeidet for flyktninger på Sunnmøre. Gjennom Hjelp Ukraina Sunnmøre var hun med på organiseringen av en liknende innsamlingsaksjon i Ålesund tidligere i år.
Etter å ha vært medvirkennde i mange prosjekter har hun merket at dette er en sak som berører mange.
– Overalt hvor vi ber om hjelp har det vært et helt utrolig engasjement. Støtten har vært overveldende rett og slett, forteller Jensen.
Forbereder barna
Mange barnefamilier møtte også opp for å donere sine gamle ting til formålet. Trine Alme Ulstein er påpasselig med hvordan hun snakker med barna om det som skjer i Ukraina.
– Vi bruker mye tid på å hjelpe dem med å forstå situasjonen. Det handler også om å gjøre det hele personlig, som å forberede dem på at de kan få nye klassekamerater, sier Ulstein.
Både hun og barna synes det er viktig å hjelpe til så godt de kan. Selv har hun bidratt med midler til forskjellige hjelpeorganisasjoner, i tillegg til å donere sine gamle klær. Barna har bakt og solgt kake på skolen til inntekt for Ukraina.
Likevel understreker hun at de alle skulle ønske de kunne gjort mer.
– Man kjenner seg veldig hjelpeløs i en slik situasjon, men vi prøver å gjøre det vi kan. Å donere bort noen gamle klær er et lite offer tross alt.
Ga bort dukkehus
Også søsknene Samuline Myhre Hildre (9) og Ludvik Georg Myhre Hildre (5) møtte opp for å gi bort sine gamle klær og leker.
Samuline ga bort et dukkehus, noen bamser og diverse dukketing som stellebord og dukkeklær.
Hun håper de som får hennes gamle leker blir glade for å få noe å leke med.
– De har jo ingen ting når de kommer, så det er bra at de kan få noe av meg.
Fortsatt behov for hjelp
Mot slutten av innsamlingsperioden har det kommet inn store mengder klær, leker, sykler, barnevogner, sekker og håndvesker.
Wenche Osnes Låbakk sier hun er godt fornøyd, men at jobben ikke er ferdiggjort enda. Senteret holder åpent hver tirsdag og torsdag fra 1700-1900 de neste tre månedene, og Låbakk oppfordrer folk til å fortsette å komme med ting gjennom hele perioden.
– Det kommer til å være behov for hjelp i lang tid framover, så vi håper det engasjementet vi ser nå opprettholdes over tid, sier hun.
Mottakssenteret fokuserer i utgangspunktet på å ta inn klær og leker, men har også fått inn sanitetsprodukter, dyner, puter og annet utstyr.
– Vi tar imot alt vi kan få, presiserer hun.