STEMNING OG DANS: En stor del av det sosiale blant studentene er å samles til fest.

Festlig lag er ikke bare behag

Studentenes festkultur har lenge vært en del av Volda, men politiet avslutter nå festene oftere enn før. Økt støy fra kraftigere lydanlegg og festlokaler i boligområder fører til flere klager fra naboer. 

Publisert

En mørk septemberkveld, med tunge rytmer fra bassen og fargerikt diskolys, danser studentene tett i tett som om ingen morgendag finnes. De er samlet i en overfylt stue i et stort og litt falleferdig hus i Volda. Gjennom musikken kan man høre latter og roping av glede, men brått tar det slutt. 

Politiet står på døra. De har fått opptil flere telefoner om støy og uro, og er nødt til å avslutte festen. 

Musikken tar slutt og litt skuffet pakker studentene seg inn i jakker for å begynne på hjemturen. 

 En lang tradisjon med hjemmefest

 Volda har i lang tid vært en studentbygd og store hjemmefester i gamle, falleferdige eneboliger er ikke noe nytt. Thomas Numme studerte i Volda fra 1994 til 1996. Det var en tid hvor et vinmonopol bare var en fjern drøm, og skulle man ha så mye som en øl måtte man kjøre til Ørsta hvor de hadde ølutsalg. 

- Jeg var den eneste som hadde bil, en gammel Opel Corsa, så jeg var jo helten når det var forspill og måtte kjøre dit og handle for alle, forteller Numme.

Til tross for  legre reisevei for å skaffe varene, var det likevel livlige fester, ofte i store kollektiv og gamle hus.

Numme bodde selv i et slikt hus, kalt Solbakken. Der hadde det bodd studenter i evigheter og huset bar tydelig preg av det, men vegger fulle av gamle plakater og et loft fullt av ødelagte kasse-Tver.

 – Det var helt legendarisk. Jeg husker vi inviterte til fest, og vi var litt nervøse, for da festen begynte hadde det ikke kommet noen. Men etter bare en halvtime var det 150 personer der, så det det ble ganske gøy, flirer Numme. 

Selv om det var mange fester, kan hverken Numme eller andre tidligere studenter huske noe særlig med klager. 

– Jeg kan ikke huske at vi fikk noe problem med hverken naboer eller politiet, men husene lå jo ofte ganske for seg selv, opplyser Numme. 

Nye utfordringer for dagens festkultur

Politioverbetjent Odd Arne Brynjulfsen peker på flere grunner til at studentene i dag kanskje får flere naboklager og har mer kontakt med politiet enn tidligere. 

– Siden 90-tallet har flere privathus er blitt omgjort til studentkollektiv, og de blir da ofte brukt som slike fester.  Mange av disse husene ligger midt i boligområder, noe som gjør at naboene lettere merker feststøyen. Jeg tror også folk i større grad nå enn før ringer inn for å klage på dette, sier Brynjulfsen.

I tillegg har utviklingen av lydanlegg gjort støyproblematikken verre.

– Teknologien har uten tvil forsterket problemet. Med kraftige bassanlegg, åpne vinduer og dører, bærer lyden langt ut i nabolaget, spesielt om natten når alt annet er stille, legger Brynjulfsen til. 

Til sjenanse for naboene 

For noen naboer har feststøyen vært en utfordring. Silje Berg-Straume er mor til fire og bor rett ved siden av et av dagens store "festkollektiv". Hun forteller at de har opplevd å bli vekket av feststøy klokken halv fem om morgenen. 

– Vi vil ikke være vanskelige naboer, men når det er fest til langt ut på morgenen, går det utover hverdagen vår. I det siste har vi imidlertid hatt god dialog med studentene som bor der, og vi synes at det har blitt mye bedre. Jeg tror at det å snakke sammen i stedet for å klage på hverandre, løser mange problemer, forteller hun.

Likevel vil hun også at studentene skal få lov å kose seg. 

– Studenter skal jo også få lov å være studenter og er det fest til tolv eller ett i helgen så synes vi det bare er kjekt med litt liv, men man må jo også repektere hverandre, avslutter Berg-Straume. 

Et ønske om yrende studentliv

Selv om studentene til tider kan ødelegge natteroa for voldingene understreker politioverbetjent Brynjulfsen at de er veldig glade for at det så mange studenter som velger å studere her. 

– Studentene skaper mye liv i en relativt liten bygd og det er utrolig positivt, vi ønsker jo et levede samfunn. Så er det bare viktig at når vi først dukker opp på en fest, at festdeltakerne faktisk respekterer det og avslutter festen, sier han. 

Han minner om at ved å ikke avslutte festen når man får beskjed om det, kan ende i anmeldelse og kan ha langvarige konsekvenser. Det kan blant annet hindre folk i å reise til enkelte land på grunn av rullebladet. Politiet ønsker ikke å skape unødvendige problemer for studentene, men understreker at det er viktig å følge regler og vise respekt for naboer og ordensmakten.

– Vi ønsker å opprettholde en god stemning i Volda, og det er mye bedre at studentene er ute og møtes enn at de sitter aleine og ensomme på hybelen. De fleste er flinke til å følge reglene, og vi håper at de som blir bedt om å roe ned, også tar det på alvor, avslutter Brynjulfsen.

Hør mer om dette festfenomenet her: 

Powered by Labrador CMS