REDNINGSKØYTA IDAR ULSTEIN: Til kai i Fosnavåg sentrum ligger en av redningsselskapets mange fartøy

Færre mister livet til drukning

Mandag la Redningsselskapet ut statistikk som viste at ingen druknet i mars måned. Det er første gang de kan vise til slike tall siden begynte å registrere.

Publisert Sist oppdatert

– Det er veldig positive tall forteller Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet. Hittil i år har fire personer omkommet som følger av drukningsulykker, sammenlignet med 21 personer samme periode i fjor.

Likevel mener Krangnes at man må vente lenger for å se om det er en varig tendens.

– Selvom det er positive tall ved første kvartal i år er det for tidlig å si om dette er endring som vil vare sier Krangnes, og forsetter.

– Vi håper at et økt fokus på drukningsulykker og drukningsforebygging har gjort at folk har fått det vi i Redningsselskapet kaller økt vannkompetanse, og er bedre på å ta forhåndsregler.

 Gode tall

SKIPSFØRER: Steffen Rødal er skipsfører på et av Redningsselskapets fartøy

Skipsfører ved Idar Ulstein, Steffen Rødal ble positivt overrasket da han fikk se statistikken for mars.

– Vi er kjempeglade for et så lavt tall og det er det vi strever etter, men mars er bare en måned, og det er 11 til i løpet av et år forteller skipsføreren og legger til.

 – Noen har allerede mistet livet i år og det kommer nok dessverre til å skje igjen, men vi jobber hardt mot nullvisjonen til Redningsselskapet.

Dekker store områder

Fra Hvaler i sør til Vardø i nord finner man Redningsselskapets fartøy langs den norske kysten.

 Redningsskøytene er viktige hjelpemidler for alle som ferdes på sjøen uavhengig av hvilket problem du skulle møte på. Det er ikke bare på det åpne hav du kan få hjelp av en redningsskøyte. 

I FØRERSETET: Rødal har vært med på å løse mange oppdrag de siste årene

 – Redningsskøytene er ikke kun viktig ute på sjøen, men også til søk og redning nær sjøen som i strandsonen forteller Krangnes. Hun legger til at fartøyene skal gjøre at kysten føles trygg for alle.

I fjor i Møre og Romsdal hadde Redningsselskapet 323 oppdrag hvorav 49 av disse var redning og søk. Omtrent 40% av disse oppdragene ble løst av Idar Ulstein. 

                                                Mange som ferdes på sjøen

Møre og Romsdal er kjent for sitt fiskeriområde, og de lokale er glade i sjøen. Rødal føler at store deler av befolkningen er flinke til å gjøre sikkerhetstiltak før de kaster loss.

– Jeg opplever at mange er flinke til å bruke flytemidler, og reise sammen, men vi møter også på de som ikke har tatt like mange forhåndsregler før turen ut på sjøen, forteller skipsføreren.

Idar Ulstein er et godt utstyrt fartøy som skal hjelpe bemanningen med å løse ulike typer oppdrag. 

– Vi har forferdelig mye instrumenter ombord på skøyta, blant annet et multistråleekkolodd som viser havbunn i 3d modellering, viser Rødal og fortsetter.

– Vi går inn i ganske hårete og ubehagelige områder så da er det godt å ha riktig utstyr avslutter skipsføreren med.

MANGE INSTRUMENTER: Redningskøyta har mye utstyr som skal hjelpe de med å løse ulike oppdrag.

 – Vi øver for å være klar når det trengs

– Vi holder oss oppdatert på kystbildet hele tiden. Vi øver og forsøker å være aktive, og bruker verktøyene fartøyet har slik at vi kan bidra når det faktisk trengs, forteller skipsføreren fra kapteinsetet, og legger til.

– En viktig del av å skape et trygt kystbilde er å vise oss ved blant annet happenings. Da kan folk bli kjent med oss, og hva vi kan bidra med.                                                                            

Enkle tips fra skipsføreren

Påsken nærmer seg og det samme gjør båtsesongen. Har du planer om å sjøsette båten de kommende ukene, da har skipsfører Rødal tre gode tips til deg. 

– Ta deg en runde på båten din og sjekk at den er i god stand, dra ut på sjøen sammen, og ikke minst bruk flytemidler, meddeler Rødal.

 

Powered by Labrador CMS