
Et sirkusliv
Cirkus Agora har en landslang turne foran seg. Bak ligger det en lang historie. Til helga kommer de til Søre Sunnmøre.
Hør radiosak nederst i saken!
Ørsta: Cirkus Agora kommer til i Ørsta i helga, før de reiser til Ulsteinvik på mandag. Dette er bare to stopp i den åtte måneders lange turneen.
Veien til sirkus

Det hele startet med oppveksten ved siden av slalåmbakken, forteller Sirkusdirektør Jan Kjetil Smørdal. Faren var alpinist, og Jan Kjetil var selv flink.
En bok om den svenske alpinisten Ingemar Stenmark endret livet til Jan Kjetil.Den viste bilder av den svenske alpinlegenden danse på tau og sykle enhjulssykkel.
For å bli bedre i slalåmbakken slo Jan Kjetil opp et tau mellom epletreet og utedoen. Der tok han sine første steg på tau. Han fikk fort dreisen på det og deretter vokste gleden for sirkus.
— Min første opptreden var i min egen konfirmasjon. Da inviterte jeg alle gjestene bort til utedoen.
Senere sendte Jan Kjetil brev til en sirkusdirektør og spurte om han kunne opptre i hans sirkus. Der byttet han ut tauet med en line. Nå var Jan Kjetil blitt linedanser.
Et puslespill
Jan Kjetils neste mål var å starte eget sirkus. Med hjelp fra familie og gode venner etablerte han Cirkus Agora. Verdenspremieren fant sted på Hamar 14. april 1989.
— Den gangen var jeg Europas yngste sirkusdirektør, kun 24 år gammel.
Siden den gang har sirkusdirektøren holdt det gående.
— Jeg lever og ånder for det jeg holder på med. Dette kommer jeg til å fortsette med livet ut.
Sirkusdirektøren forteller at han fascineres av de ulike delene ved å drive sirkus.
— Det er et puslespill å få det til å gå rundt. Logistikken, det økonomiske, og et stort apparat fra mange nasjoner.
En landsby på reisefot

Sirkusturneen startet i begynnelsen av mars og varer til oktober. I løpet av disse åtte månedene skal Cirkus Agora reise fra sør til nord – og så ned igjen. Å stadig være på reisefot følger med sirkuslivet. Dette passer sirkusdirektøren ypperlig.
— Jeg er glad i Norges land. Jeg har det som plommen i egget, egentlig.
Med sirkusartister og teknikere er de litt over tretti mennesker på turne. Både voksne og barn fra tolv ulike nasjoner. I de neste månedene skal de alle bo i små og store trailere og campingvogner. Her har vi alt de trenger, sier sirkusdirektøren.
— Vi blir som en liten landsby, kan du si.
I denne radiosaken tar jeg en prat med sirkusdirektør Jan Kjetil og luftakrobat Helene Breivik.