
Et påskemysterie: Hvorfor krim i påska?
Påskekrim er et særnosk fenomen. Rundt påsketider dominerer krimmen både tv-skjermen, radioen og litteraturen. Men hvorfor har det blitt en tradisjon å oppsluke kriminalhistorier i denne kristne høytida?
VOLDA: Volda Folkebibliotek er i full gang med påskeforberedelsene. Foran i skranken er gule bøker pent oppstilt, påskeskilt er hengt opp på veggene og lokalene er pyntet til påske.
For mange blir det ikke påske uten krim. Det er en særegen tradisjon for nordmenn å sluke krimbøker gjennom påsken. Biblioteksjef Hanne Grindalmen forteller at det er flere grunner til dette.

– Det finnes flere teorier. En av dem har tilknytting til en falsk nyhetsartikkel som ble publisert i Aftenposten.
Et markedsstunt sto bak alt
Vi må gå hele 100 år tilbake i tid for å finne den falske nyhetsartikkelen. Vi befinner oss i påsken 1923, hvor Aftenposten har et stort oppslag med overskriften "Bergenstoget plyndret inat!". Mange trodde på oppslaget og ble bekymret, men sannheten var at det kun var et PR-stunt av forlaget til en roman med samme navn. Markedsstuntet har i ettertid fått æren av å omtales som grunnleggeren for påskekrimtradisjonen i Norge. Men det er nok ikke den eneste årsaken til at krim er populært i påsken.
– Vi har en ganske lang påskeferie. Det er ikke så normalt i andre europeiske land med så lang ferie. Så vi har bedre tid rett og slett, forteller Grindalmen videre.
Lang tradisjon
En annen viktig faktor er at vi har en lang tradisjon med nordisk krimlitteratur. Nordmenn er generelt fasinert over makabre og spenningsgivende historier, noe som er en stor kontrast til de fleste sitt dagligliv.

– Krim er konsekvent en av de mest populære sjangrene gjennom hele året, særlig blant voksne, forteller Grindalmen.
Bokhandelen Norli i Volda har merket krimentusiasmen spesielt i forkant av påsken. Medarbeider Erika Leira Madsen forteller at det har allerede vært en merkbar oppgang de siste dagene i salget av krimbøker. Men selv, er hun ikke en av dem som skal lese krim i påskesolen.