Snart må vi stille klokka!

Vi går mot lysere tider, men for å oppnå dette må vi ofre noe - en time mindre nattesøvn. 

Publisert

Foto: Klara Molvik, Klipp: Emilie Tryti

VOLDA: Natt til søndag skrur vi klokken en time frem mot sommertid.

– Jeg er dritlei. Det er noe tull. Jeg føler ikke det gjør noe nytte, sier Bjørn Finsrud med et glimt i øyet. 

LEI: Bjørn Finsrud synes at det skaper unøvendig stress å stille klokka.

Finsrud argumenterer med at det er mange som glemmer at man skal stille tiden fram og tilbake og at det blir et unødvendig stressmoment. Han er derimot ikke helt i mot at vi stiller klokka to ganger i året. 

– Jeg syntes det er fint at det blir lengre lyst på kvelden. Egentlig så kunne det vært sommertid hele året for min del.

Gammel tradisjon

Det var Tyskland og de tyskokkuperte områdene under første verdenskrig som stilte klokka først i 1916. Norge fulgte etter samme år sammen med en rekke andre land i Europa.

Bakgrunnen for å stille klokka var for å sørge for mer dagslys på dagen. Et annet argument var at det var energisparende å stille klokka ettersom man kan vente en time lengre med å bruke ekstra belysning. 

Sosionom-student Veronika Stykket er glad for at det nå blir lysere på kvelden, men hun tror ikke at hun hadde merket stor forskjell dersom man hadde sluttet å stille klokka to ganger i året. 

BLÅMANDAG?: Veronika Stykket tror det blir litt ekstra tøft å stå opp etter å ha stilt klokka.

– Jeg skjønner ikke helt vitsen med å stille klokken, men jeg synest det er fint at det blir lysere på våren. Høsten derimot synest jeg er litt verre igjen. 

Omdiskutert tema 

Hege Roti Langvatn er glad for at det ikke er i ukedagene man snur klokka. 

– Man kan bli litt forvirra og døgnvill, men jeg husker det var litt mer stressende når jeg hadde små barn. 

Langvatn tror at det å stille klokka to ganger i året kan bli endret.

DØGNVILL: Hege Roti Langvatn synes det var litt tøffere å stille klokka når hun hadde små barn.

– Årstidene blir mer og mer like på hverandre. Det kan godt være at vi kommer til å droppe å stille klokka en gang i fremtiden. 

Norge skulle opprinnelig slutte å stille klokka en time fram i 2021, men på grunn av forsinkelsesmomenter som korona, har ikke samtalene i Rådet for Den europeiske union startet. Det ser derfor ut som at vi må fortsette å stille klokka to ganger i året frem til EU eventuelt tar en endelig beslutning.

Powered by Labrador CMS