En dag for stillhet og refleksjon
Onsdag 14. februar var det duket for Askeonsdag. Dagen falt på valentinsdagen, og i tillegg til å feire kjærligheten er dette en dag for å tenke på livet og egne verdier.
HAREID: Askeonsdag er den første dagen i den kristelige fasten. Tradisjonelt sett har Askeonsdag vært en dag hvor kirken markerer minnet om menneskets dødelighet.
Sokneprest Lars Hartig-Tangedal forteller viktigheten av å bruke denne tiden på å stoppe opp og finne tilbake til seg selv igjen.
– Moderne mennesker har det så travelt at de ikke har tid til det mest vesentlige, sier Hartig-Tangedal.
Selve asken stammer fra gamle skikker hvor deltakerne får tegnet et kors av aske i pannen. Der blir det gjort uttrykk for "husk, menneske, at du er støv og skal vende tilbake til støv", som en symbolikk på at vi en dag skal dø. Asken blir laget av palmegrener fra fjorårets palmesøndag, som brennes og deretter blandes med olje.
Før i tiden var det strenge regler og påbud for hvordan man skulle faste. I dag kan fasten stå for flere ting som å reflektere over livet, ta avstand fra sosiale medier, og rette fokuset på det som virkelig betyr noe.
– Moderne mennesker har det så travelt at de ikke har tid til det mest vesentlige.
Lars Hartig-Tangedal
Forberedelse til påsken
Fasten foregår i 40 dager fram til påske og skal minne om Jesu som møtte motstand og fristelse, og svarte tilbake med kjærlighet og rettferdighet.
Fastetiden er en tid for å komme i kontakt med seg selv og andre. Det er en tid for å rette fokus mot fellesskap og å falle til ro ved stillhet, meditasjon og bønn.
Et samlingspunkt
Mange benytter seg av muligheten til å samles i kirken for å ta en pause fra hverdagen og falle til ro. I en urolig tid med mye krig og konflikt kan det være vanskelig å vite hvor man skal dra. De fleste kirkene holdes åpne og legger opp til diverse arrangement som kan oppleves under fastetiden.
Sjekk ditt nærmeste arrangement hos skjerikirken.no.