HERDET: Cristin Aam (25) er en ivrig gamer, og lar seg ikke stanse av at noen oppfører seg stygt.

En av fem jenter legger spillene på hylla

I løpet av to år har det blitt færre kvinnelige gamere. Det viser en rapport fra Medietilsynet som kom ut før jul. Cristin Aam (25) mener man må være tykkhudet for å overleve i spillmiljøet.

Publisert Sist oppdatert

ØRSTA: Klipper strekker seg gjennom et tykt skydekke. Elver snirkler seg blant grønne enger. Høyt der oppe flyr en fryktinngytende, lilla drage. På beistets rygg rir Cristin Aam (25) fra Ørsta, som paladinen Alanya. Ved tastaturet sitter jenta og spiller det populære rollespillet World of Warcraft.

FOKUSERT: Aam er på oppdrag i området Dragon Isles.

Rister dem av seg

LIDENSKAP: Cristin Aam (25) med en replika av sverdet Frostmourne. I World of Warcraft tilhører det Kong Arthas Menethil, også kjent som Lich King.

— Jeg begynte å spille PlayStation da jeg var fem år gammel, nå går det mest i dataspill, sier 25-åringen.

Senere bygde hun sin egen PC, og sammenligner det med komplisert lego. Interessen har fulgt henne hele livet, for tiden spiller hun mest rollespill og skytespill med kjente og ukjente over nett. Hun spiller fordi hun kan være sosial med folk med samme interesse uten å reise lange avstander. Hun liker også samholdet og konkurransen, og følelsen av å bli bedre sammen med andre. Stort sett trives Aam med spillingen, enkelte sider kunne hun derimot vært foruten.

— Av og til avslører jeg ikke kjønnet mitt med det første, sier ørstingen.

Dette gjør hun for å unngå slibrige kommentarer. Hun opplever at menn får like mye hets, men hetsen rettet mot kvinner er av en mer seksuell karakter. Enkelte mener at jenter ikke kan spille, andre er ute etter telefonnummeret hennes. Hun har også blitt bedt om å ta livet sitt.

— Jeg tar ikke kommentarene så seriøst, for jeg kjenner dem ikke uansett. Selv om noen mener jeg bør legge bort spillinga, kommer jeg ikke til å gjøre det, sier hun.

Hun har vokst opp med flest gutter, de fleste hun spiller med er også menn. Ørstingen mener at gutter har en tendens til å slenge med leppa. Hun har lært seg å håndtere det som blir sagt.

I perioden 2013-2015 forsket Kristine Ask på seksuell trakassering i onlinespill. Idag er hun førsteamenuensis ved Institutt for Tverrfaglige Kulturstudier i Trondheim.

Færre kvinner

Forsker ved NTNU, Kristine Ask, har fordypet seg i seksuell trakassering i onlinespill. Hun forteller at sjikanering av kvinnelige gamere er meget utbredt.

— Det oppfattes som vanlig, en form for bakgrunnsstøy. Både kvinner og menn mottar hets, men kvinner får mer hets, og den er av grovere art.

Videre understreker hun at selv om det er vanlig, betyr det ikke at det skjer hele tiden. Likevel forekommer det ofte nok til at mange skjuler egen identitet eller velger bort onlinespill. Forskeren uttrykker forståelse for at Cristin og andre jenter velger å ikke oppgi kjønnet sitt. Hun synes det er trist at spillkulturen har blitt så giftig at kvinner ser seg nødt til dette.

I løpet av to år, er det 20 prosent færre kvinner som gamer. Det viser en rapport fra Medietilsynet som kom ut i november. I rapporten heter det at kvinner, mennesker med funksjonsnedsettelser og skeive er mest utsatt for seksuell trakassering.

Slik forklarer Medietilsynet frafallet

■ Sosiale medier erstatter en tidligere spillinteresse.

■ Spilling anses som barnslig blant jentene, men gir høy status blant guttene

■ Jenter har færre spillfigurer å identifisere seg med - kvinnene i spillene fremstår som hjelpeløse eller mer seksualisert enn mennene

■ Det legges større vekt på lagspill. Ifølge KORUS Øst vil jenter som liker å spille, men som ikke finner andre jenter å spille med, og som opplever at spillingen gir lav sosial status, undertrykke spillinteressen sin.


Kilde: Medietilsynet, 2022. Spillfrelste tenåringsgutter og jenter som faller fra.

Grobunn for ukultur

Spillekspert Rune Fjeld Olsen mener at det som skjer på nett, speiler det som skjer i samfunnet generelt, der jenter dessverre kan møte en hard tone. Spill har en ekstra utfordring mye på grunn av «gutteklubb»-kulturen som har oppstått. Spesielt Call of Duty og macho skytespill blir lettere omfavnet av en spesiell type gutter. Det kan skape grobunn for ukultur.

LANG VEI IGJEN: Spillekspert Rune Fjeld Olsen merker en gradvis bedring der flere tør å si ifra, men mener at mye gjenstår før vi er i mål.

— De som oppfører seg dårlig er i et soleklart mindretall. Noen få mennesker synes det er gøy å trykke der det gjør vondt for andre. De er ikke nødvendigvis rasistiske eller homofobe, men noen ønsker bare å være kjipe. Enkelte unge gutter har ikke like mye empati, og forstår ikke hvor kjipt det kan være å bli møtt av forskjellsbehandling. Hovedproblemet er at ingen sier fra til kompisene sine, sier Olsen.

Han mener at holdningskampanjer må på plass. Videre forklarer han at grunnen er å få unge gutter til å forstå at også jenter har lyst til å spille, men at stygg språkbruk gjør at de gruer seg til å logge på.

Klar tale til giftslangene

KRITISK: Agnia Holland (28) synes ikke systemet for å utestenge de som hetser er strengt nok.

Cristin Aam er ikke den eneste som har kjent på spillmiljøets giftige bakside. Agnia Holland (28) som studerer i Volda sier at man ofte møter ekle personer når man spiller. Hun forteller at om hun gjør en feil i spillet, blir reaksjonene ofte krassere hvis de hun spiller med vet hun er kvinne. Holland legger til at hun har lett for å bli undervurdert.

— Folk står fast i fortiden, og tror at kvinner bare spiller søte og uskyldige spill. Da jeg var liten leste jeg et spillmagasin, som anbefalte spill for jenter og gutter. Jentespillene var enkle, uskyldige og fargerike. Forskjellsbehandlingen gjorde meg sint.

28-åringen sier at hun har sluttet å spille enkelte spill, som for eksempel League of Legends, fordi kommentarene fra andre spillere ble for drøye. Riktignok gjør Holland det tydelig at de aller fleste er hyggelige, og hun mener de som oppfører seg ufint er i mindretall.

— Jeg sier fra til de som oppfører seg dårlig. Jeg håper andre jenter gjør det samme, men jeg tror ikke alle tør å gjøre det. De fleste vil unngå konfrontasjoner, og det er forståelig.

Kristine Ask mener det er synd at det er den utsatte som må ta til orde for en endring. Forskeren sier at det er spillende damer som har banet vei for en mer rettferdig og inkluderende spillverden. Nå mener hun at guttene må overta stafettpinnen.

— Det er alltid den utsatte gruppen, og de som blir diskriminert, som må ta opp kampen. Det synes jeg er skikkelig urettferdig. Det er «guttaklubben» som spiller, som må gripe fatt i egen ukultur, og irettesette kompisene, understreker forskeren.

Powered by Labrador CMS