
Dyrker fellesskap i Ørsta
Ørsta sirkelhage er et initiativ innen urban dyrking i Ørsta. Kristin Wangen og en liten gruppe står bak hagen, som har som mål å inspirere til dyrking, øke kunnskap om matproduksjon og skape et inkluderende fellesskap.
ØRSTA: Kristin Wangen, Trine Foldal, Mark Huber og Liisa Mänd styrer Ørsta Sirkelhage. Hagen som ble etablert i 2023, og jobber nå for å utvide den.
Årshjul er igang
Søndag startet årets Årshjul i Ørsta Sirkelhage. Fremover blir det faste samlinger hver mandag fra kl. 16:30 til 18:30.
– Først serverer vi suppe en halvtime, så gjør vi forskjellige aktiviteter etter hva som passer for årstiden, sier Kristin Wangen.
I starten har deltakerne blant annet sådd frø, luka gangene og klippet hekk. Tilbudet er åpent for alle, og deltakerne spenner fra barn til godt voksne.
– Det er viktig for oss at Årshjul er for alle. På søndag var det folk fra 2 til 70 år. Det er en fin familieaktivitet, sier Wangen.

Miljø, beredskap og trivsel
Prosjektet har både et sosialt og miljømessig mål: Øke kunnskapen og bevisstheten om matproduksjon og, hvor maten kommer fra – gjerne med økologiske og kortreiste metoder.
Wangen håper prosjektet kan inspirere flere til å prøve seg på egen dyrking, og trekker fram både klima og beredskap som viktige grunner til å lære seg litt om matproduksjon.
– Vi har store utfordringer globalt, og her kan vi inspirere folk til å dyrke litt selv. Det handler også om beredskap. Hvis flere dyrke litt, er det bare bra.
Wangen trekker frem at urban dyrking kan bidra til et godt fellesskap:
– Det er utrolig trivelig når hele familien er ute i hagen og jobber for et felles mål. Det er bare å møte opp, være med og ha det hyggelig.

Skolehage og fremtidige muligheter
I Ørsta Sirkelhage var det først et ønske om å ha en skolehage der, men Wangen forteller at det er avhengig av at kommunen ønsker å ha det.
– Det er åpent for at skoler kan være her, det er søkt fra en skole om å ha valgfag her, men det blir avklart først etter sommeren.
Hun forteller at Mosmarka barnehage, som er en privat barnehage har førskoleundervisning der.

Sirkelhagen har fått midler til å lage en redskapsbod i år, som bygg og annleggsteknikklinja på Ørsta Videregående skole skal bygge.
– All redskap og utstyr som de bruker er i huset akkurat nå, og nå blir en del mer bæring enn ideelt, sier Kristin
Frøbiblioteket
Som sideprosjekt har Ørsta sirkelhage vært med på å lage et frøbibliotek. Her kan hvem som helst hente ut frø, levere frø om han har få mye og returnere frø om de lykkes med å produsere.

– Det er ingen krav om å komme tilbake med egne frø, sier Kristin.
Lederen av folkebiblioteket, Hanne Steinsvik, forteller at det er et fint tilbud og at det er viktig at det er tilgjengelig.
– Biblioteket skal være åpent sånn at folk faktisk skal kunne bruke det, sier Steinsvik

Veien videre
For at de skal kunne videreutvikle sirkelhagen, er det avgjørende at det er økonomisk bærekraftig. Kristin Wangen understreker at det er mye arbeid og at det kreves ressurser for å få prosjektet til å gå rundt.
– Det er mye arbeid å holde på med et sånt prosjekt, så vi har søkt om midler her og der.
De har søkt midler hos Bufdir, Inkludering av barn og unge. Den støtten de håper å motta, vil gjøre det mulig å betale for lønn og videreutvikle aktivitetstilbudet.
