GOD KONTROLL: I butikkene har Dordi funnet sine faste produkter, som hun med sikkerhet kan si er norskproduserte.

Dordi spiser bare norsk: – Vi importere over halvparten av maten vi spiser

Ved årsskiftet tok 21-åringen fra Sogn et valg som skulle være med på å definere hverdagen hennes. Dordi Boksasp Lerum har nemlig blitt norsketarianer.

Publisert

VOLDA: Hjemme på studentboligen har hun akkurat laget seg frokost. To brødskiver med smør, speilegg, eple og agurk. En helt vanlig frokost. Med unntak av at alt er produsert i Norge.

ENKELT: Slik ser vanligvis frokosten til Dordi ut. Med norske råvarer i sesong, er det enkelt for 21-åringen å velge lokal mat.

Januar var starten på det norske eventyret for odelsjenta fra Sogn.

– Målet er å bare spise norsk mat i et helt år. Så langt har det gått veldig bra, smiler hun.

På fritiden er Dordi politisk engasjert, og representerer Senterpartiet i fylkestinget i Møre og Romsdal.

Nå har hun flyttet til studentbygda Volda for fortsette lærerstudiene. Også her jobber hun intenst for å kunne spise norsk.

– Jeg baker jo mitt eget brød, og her i Volda har jeg fått kjøpe mel fra Volda Elektriske Mylne. Så håper jeg å finne flere lokale produsenter med tiden.

Med litt over hundre dager igjen av prosjektet, er studenten positiv til tiden framover.

– Nå er det mye norske råvarer i sesong, både epler, agurk, tomat og rotgrønnsaker. Da er det gøy å spise norsk, sier hun.

Rett fra bonden

I tillegg til å handle i matbutikken, som folk flest, har hun funnet andre måter å sikre seg norsk mat.

Et av grepene Dordi har gjort, er å handle direkte fra produsenten. Da nøler hun ikke med å oppsøke ulike gårder og bønder.

–  Ved å handle rett fra bonden, minsker man leddene mellom produsent og forbruker. Eggene jeg spiser er for eksempel fra Hareid, forklarer hun.

Dordi hevder at Norge importerer over halvparten av maten vi spiser, noe som skaper bekymring hos jenta fra Sogn.

– Hvis det skulle skje noe og vi ikke lenger får importert mat, er det viktig at vi kan være selvforsynte, forteller hun.

TILBAKE TIL BYGDA: I fjor bodde Dordi i Oslo, hvor hun startet på lektorutdanning. Nå er hun tilbake i mer landlige omgivelser i Volda.

Mål om å ta over

På en gård i Sogn har 21-åringen vokst opp, sammen med familien. Der har hun vært tett på matproduksjon fra ung alder, noe hun mener kan ha en sammenheng med det brennende engasjementet for det norske landbruket.

Til tross for at hun nå studerer for å bli lærer, skal Dordi ta over familiegården i 2028.

Det er noe hun ser fram til.

– Målet er å kombinere det å jobbe som lærer, med det å være gårdbruker. Det gleder jeg meg til, smiler Dordi. 

Ønsker å skape mer bevissthet

Gjennom sosiale medier deler hun hverdagen sin som "norsketarianer". Her gir hun seerne et innblikk i hverdagens hennes, i tillegg til at hun deler erfaringer og oppskrifter.

Og responsen har vært positiv.

– Både venner og familie synes det er gøy at jeg dokumenterer og deler på sosiale medier. De er veldig støttende, forteller 21-åringen.

– Jeg håper det kan bidra til at folk er mer bevisst når de handler.

Et av triksene hun selv bruker når hun er på butikken, er å se etter "Nyt Norge"-merket. 

– Matvarer som er merket med "Nyt Norge" er produsert i Norge. Det gjør det enkelt å se om jeg kan spise produktet eller ikke.

 Er det dyrere å velge norsk? 

– Det er ikke nødvendigvis dyrere å velge norsk mat. Det handler om å ta smarte valg, som alle studenter må gjøre. Enkelte ting kan være dyrere, men så sparer man på andre området, smiler hun.

"NYT NORGE": Slik ser merkingen til "Nyt Norge" ut.

Og til de som synes det kan være vanskelig å velge norsk eller vite om maten er norskprodusert, har Dordi noen tips:

  1. Se etter "Nyt Norge"-merket.
  2. Handle råvarer som er i sesong. Nå er for eksempel norske epler og rotgrønnsaker i sesong. 
  3. Handle direkte fra produsenten, og ta deg et gårdsbesøk.
Powered by Labrador CMS