INGEN FASIT: — Det finnes egentlig ikke én "riktig" betydning for en gitt emoji, sier Patrick Georg Grosz, professor i lingvistikk på Universitet i Oslo.

Disse emojiene bruker unge og eldre

I dag har vi muligheten til å velge mellom hundrevis av emojis når vi skal sende en melding, men hva er egentlig forskjellen i emoji-bruk blant unge og eldre?

Publisert Sist oppdatert

Det er en solfylt dag når Nernett tar turen ned til Volda Vidaregåande skule. I kantina møter vi en jentegjeng som koser i lag. 

— Er det en emoji mange misforstår?

— Ikke vi unge, men hvis jeg sender en gråte-emoji til mamma, så kan hun si: "Gråter du?" sier en av jentene i kantina. 

— For hun forstår ikke at jeg prøver å være morsom, fortsetter hun.

De andre jentene ler når hun forteller dette.  

Forstår emojis forskjellig

På biblioteket møter Nernett Emilie Jeannine Morseth-Fraser (18) som forteller om hva slags emojis hun bruker når hun tekster med bestemoren sin:

— Ja da bruker jeg emojis som har mer "blush" i seg, sier Morseth-Fraser. 

Med dette mener hun de typisk vanlige smilefjesene. 

— Hun kommer jo ikke til å skjønner sarkasme med en "cowboy-emoji", fortsetter hun.

Bør man derfor tilpasse emoji-bruken sin etter hvem man tekster med?

OPPFATTES FORSKJELLIG: — Nei, altså meningen av en emoji blir jo satt i kontekst av hvordan den blir oppfattet, og eldre folk oppfatter den annerledes enn vi gjør, sier Morseth-Fraser.

Alt etter situasjon

På Westre bakeri møter Nernett en hyggelig gjeng med damer som koser deg på café. 

— Hvilke emojis bruker du mest?

— Det er litt av hvert smilefjes, surefjes, blomster og hjerter, sier Vigdis. 

— Bruker du forskjellig emojis til forskjellige folk?

— Alt etter hva slags situasjon jeg sender dem i. Jeg sender for eksempel ikke et smilefjes når man har kjørt i grøfta, sier Vigdis og ler med venninnene sine.

FORNØYDE: På Westre bakeri møter Nernett Vigdis fra venstre som forteller om hvilke emojis hun bruker mest. Her sammen med venninne Elfrid.

Ingen fasit

— Det finnes egentlig ikke én "riktig" betydning for en gitt emoji, sier Patrick Georg Grosz, professor i lingvistikk på Universitet i Oslo. 

Grosz har skrevet flere artikler om emoji-bruk, og sier at noen emojis har en tydelig mening som for eksempel "sint fjes-emojien", mens andre emojis er mer uklare. 

— Ser feil ut

Tilbake i kantina igjen forteller jentene om en emoji de bruker svært forskjellig fra foreldrene sine. Emojien med en tynn strek som smil.

— De bruker vanlig smilefjes som jeg bruker ironisk, og da ser det feil ut i mitt hode, sier en av jentene i kantina. 

Når Nernett spør jentene i kantina om voksne bruker emojis feil, er svaret tydelig:

— Ja, sier de. 

— Jeg føler de bare har på emojis for å virke hyggelige eller for at meldingene skal virke mer interessante, sier en av jentene. 

Svaret er ikke helt det samme hos Emilie:

— Nei, altså meningen av en emoji blir jo satt i kontekst av hvordan den blir oppfattet, og eldre folk oppfatter den annerledes enn vi gjør, sier Morseth-Fraser. 

— Så om de kommuniserer med hverandre på en helt annen måte, så er ikke det feil bare fordi de gjør det annerledes enn oss, sier hun. 

Powered by Labrador CMS