PRODUKSJONSSJEF: Øystein Heimesæter vil ha flere folk til bygda.

– Det må lages unger, folk må like å bo her

Endring av skolestrukturen i Vanylven kan få konsekvenser for verdens største utvinningsanlegg av olivin, ifølge produksjonssjef Øystein Heimesæter. 

Publisert Sist oppdatert

– Jeg kan jo vise deg knuserne, kanskje du vil ta bilde av dem.

Produksjonssjefen på Sibelco-anlegget på Åheim har mye å vise frem. Fra det omfattende steinbruddet til lasteskipene i fjorden fraktes 1,5 million tonn av det sjeldne industrimineralet olivin hvert år. Bedriften forsyner Vanylven kommune med arbeidsplasser til over hundre personer.

90 av dem vil i løpet av de neste 10 årene gå av med pensjon.

– Det er jo ikke lett å erstatte dem heller, derfor trenger vi nye folk som kommer inn. Vi har jo lyst til at skolen skal bestå så folk har lyst til å bo her. Når vi skal rekruttere, så er det ikke bra for oss å si at det mangler tilbud i området.

– Her er det olivin til 200 års drift. Vi må tenke 100 år framover, det må lages unger, folk må like å bo her.

MASKIN: Industri på Åheim.

Han refererer til den foreslåtte endringen av skolestrukturen. Nesten alle partiene i den lille vestlandskommunen ønsker å slå sammen ungdomsskoletrinnene på Myklebust og Åheim til en ny skole på kommunesenteret Fiskå, sentralt i kommunen.

Mot strømmen

En av de få som vil beholde skolestrukturen slik den er i dag, er ordfører Lena Landsverk Sande. En eldre mann kommer bort til henne.

– Heisann! Jeg er midt i et intervju, Kjell. Jeg kommer og finner deg etterpå.

Utenfor en av de store hallene på anlegget er Venstre-politikeren lett gjenkjennelig. Det er åpen dag på Sibelco, og et større antall folk er samlet for å få en omvisning, ta seg et stykke kake eller snakke med ordføreren.

Sande har ifølge henne selv aldri vært redd for å si hva hun mener, og går nå mot strømmen i skolespørsmålet.

SOLBRILLEVÆR: Ordfører Lena M. Landsverk Sande
TYNT I REKKENE: På Åheim Skule er det 75 elever fra 1. - 10. trinn

– Vi kan si at vi kun fokuserer på Fiskå, så bor ihvertfall folk der, men da aksepterer vi at bygdene våre blir avfolket, for hvem vil bo i en bygd der barna bruker to timer på å reise til skolen?

Når Sande hører Heimesæter sine bekymringer, sier hun seg enig. Hun erkjenner befolkningsnedgang som en utfordring, og påpeker attraktive arbeidsplasser med lokale tilbud som en mulig løsning. 

En halvtime unna pakker ordførerkandidat Njål Sivertstøl (Ap) sammen partiprogrammer og stoler. Nok et "stand" gjennomført. En av hans partifeller tar raskt ordet.

–  Du snakker med den neste ordføreren i Vanylven!

UTFORDRER: Njål Sivertstøl (Ap) har lyst på ordførerstolen

 Smått for de små, stort for de store

Sivertstøl smiler blygt, men tar en seriøs mine når temaet går over til skoledebatt. 

 Hva vil du si til de som sier at en felles ungdomskole er en sentralisering av Vanylven?

– Jeg vil si at dette er en satsing på ungdommene våre, fagfolk i Telemarksforskning anbefaler at vi har smått for de små, stort for de store.

Sivertstøl har forståelse for hvilken påvirkning endringen kan ha for Sibelco og næringslivet, men påpeker at det er mange ting som må være på plass for at et sted skal tiltrekke seg folk, og at små ungdomsskoler ikke nødvendigvis bidrar til vekst i bygdene.

En felles og sentral ungdomsskole for hele kommunen er ifølge Sivertsøl det beste for hele kommunen.

– Da får man et større faglig miljø for lærerne, og et større sosialt miljø for elevene. Vi har også ungdomsrådet som klart mener at de ønsker en felles ungdomsskole.

VIL SENTRALISERE: Paul Sindre Vedeld (Sp) vil ha en felles ungdomsskole.

 Det er ikke næringslivet som går på skole

Paul Sindre Vedeld er klar i sin røst når det gjelder hensyn til Sibelco i skoledebatten. Han viser til da skolen på Rovde ble nedlagt, selv om det var skipsindustri og møbelfabrikk med mange ansatte i området. Førstekandidat for Vanylven Senterparti mener ungdommen er det viktigste.

– Næringslivet kan mene det de har lyst til. Det er ikke næringslivet som går på skole. I denne saken så er det barna som må lyttest til. Det er de fremtidige vanylvingene og de som skal bo her eller flytte tilbake.

 

Powered by Labrador CMS