
–Det er vanskelig å skaffe frivillige
For mange er treffene i Trivselsgruppa ukens høydepunkt. Tilbudet blir driftet av frivillige, men det er en utfordring å rekruttere nye frivillige.
HORNINDAL: Janne Arntsen (59) er frivilligkoordinator i Volda kommune. Frivillighet er noe hun brenner for.
Janne forklarer at det hele er et samspill.
– Det er viktig å finne ut av hvilke forventninger den frivillige har, men også hva han eller hun kan bidra med. Alle skal trives sammen, sier hun.
Tilpasse frivilligheten
Janne forteller at de likevel ser en tydelig trend der færre søker seg til frivillighetsarbeid, og at man i større grad må «fiske» etter de som kunne tenke seg å bidra.

– Det er vanskelig å få folk til å være frivillige, innrømmer hun.
Hun forklarer at flere pensjonister i dag har en aktiv hverdag.
For flere er barnebarn, reiser og det å nyte livet i fokus. Dermed må frivilligheten tilpasses, slik at det ikke oppleves som en forpliktelse, men snarere en berikelse i hverdagen.
Janne mistenker at folk tror det er vanskelig å være frivillig, men at det nødvendigvis ikke trenger å være det. Mye av frivilligheten ligger i de små detaljene – et kaffebesøk, en god samtale eller bare det å være til stede. Det er ofte de enkle tingene som betyr mest.
Likevel ønsker hun ikke å svartmale situasjonen:
– I Hornindal er frivilligheten kjempehøy, mye bedre enn i sentrum av kommunen. Her er det lite, men det er mye frivillighet.
Hyggen i fokus

Onsdags ettermiddag ble det arrangert trivselskafé på Hornindal omsorgssenter. Her møttes beboere og pårørende, og nøt stunden i lag.
På trivselskafeen er hyggen i fokus. Her serveres bløtkake, og mellom kaffekoppene og kakespisingen arrangeres det loddtrekning – til stor begeistring for de eldre.
– Vi kan se på øynene deres at de gleder seg. For mange er dette ukas høydepunkt, forteller Janne.
At det det er et populært tilbud, får man bekreftet umiddelbart. Idet flere av de som skal delta ankommer omsorgssenteret, får Janne overrukket en liten plastpose. Inni ligger det håndbroderte duker – et bidrag fra en av de eldre, som på sin måte ønsker å gi noe tilbake.
– Her ser du et eksempel på frivillighet, sier Janne og henviser til gaven til gevinstbordet.
Betydningsfullt
Sissel Håskjold er en av de som er frivillige ved Trivselskafeen. Hun forklarer at det er betydningsfullt for både brukere og de frivillige.
– Vi er med på å skape litt aktivitet i hverdagen, så å kunne dra rundt å gjøre dette synes jeg er kjempekjekt.
Og for de som kunne tenke seg å bli frivillig, har Janne en klar oppfordring:
– Det er givende å være frivillig. Om man er interessert i bli frivillig, kan man melde seg på «frivillig.no» eller ta kontakt med oss.