SOPPBOK: Dina liker bøker om sopp og andre vekster.

– Det er ingen som har vondt av å spise mer rein og kortreist mat

Sanke bær og sopp, lage Ginger Bug, dyrke og lage mat fra bunnen av. Dina (27) er en av dem som er bitt av «slow life» basillen.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: Dina Rygg Eide (27) vokste opp med å dyrke, sanke og lage hjemmelaget mat. For henne er det først og fremst en interesse og hobby. Det er noe som hun synes er spennende å gir henne ro.  Dina vokste opp på et lite gårdsbruk på Sandane med bær, frukt og grønnsaker, og var ofte med på matlagingen.

PLANTER: Dina som vanner paprika plante og basillikum.

– Jeg blir gira av det ved å ha mål som man ønsker å nå, for eksempel i skogen eller i hagen. Jeg har blitt mer og mer fokusert på kortreist mat og fordelene med rein mat.

Matvalgene vi tar

Når Dina blir spurt om hvorfor hun liker å lage maten selv, og hva det gir henne, svarer Dina.

– Vi er jo veldig vant til å gå i butikken og bare kjøpe det man vil ha uten av å tenke mer på prosessen det tar å lage den. Ved å lage maten selv får en nok ett litt annet syn på det. Du skjønner mer hvor maten din kommer fra.

JORDBÆR: Jordbær fra fjorårets bærplukking.

For Dina gir det å værer ute en tilfredstillelse og ro i sjelen. Det er noe som hun har lyst å oppsøke for både sinnet og kroppen sin. 

– Istedenfor å telle kalorier eller poppe i seg red bull til frokost, så er jo det greit å heller prøve å unngå en del tilsetningsstoffer og få i seg et reint og godt måltid. Ved å lage sin egen mat fra bunn av, så tror jeg det tilfører mye til livet, ved at det skaper ro, kvalitet og bevissthet over tiden din.

PROFESSOR: Erik Cyrus Fooladi.

Er tilsetningstoffer usunt?

Erik Cyrus Fooladi er emneansvarlig for studiet matkultur på Høgskulen i Volda.

Vil du lese mer om kortreist mat?

HJEMMEDYRKET: Sopp og Epleblomst.

Han sier at tilsetningsstoffer er noe av det som er mest kontrollert og testet, men at alt som vi spiser påvirker kroppen. 

– Vi kan spise hjemmelaget mat og fortsatt spise usunt. Så sunnhet ligger nok ikke i om vi spiser tilsetningstoffer eller ikke, sier han. 

Samtidig forklarer Fooladi at det fortsatt kan være lurt å være litt kritisk.

– Mat som begynner å bli preget av like mye tilsetningstoffer som resten av ingrediensene er nødvendigvis ikke en positiv utvikling. 

God helse

 På spørsmål om hjemmelaget mat har store helsegevinst svarer Fooladi:

– Helse er jo mye forskjellig. I det store bildet er det en gevinst å lage maten selv. Du får et annet forhold til maten, og bruker mer tid på maten i seg selv. Det er identitetsbyggende og gir maten litt mer mening, og du forstår mer hva det er du spiser.

Trend på sosiale medier 

Trender som som "slowliving" er noe som mange unge har vært interessert i, ikke bare for de fysiske godene men også det psykiske. Dina synes dette er bra.

BÆR: Dinas hjemmedyrkede tomater.

– Jeg føler at det siste året har det trendet litt med konseptet å være litt «homesteady», kan du si. Jeg synes det er superpositivt og veldig gøy at flere og flere blir interessert i det, og at vi kan vinkle det til at det er noen som er kult.

Dina ser mange fordeler med at folk følger disse trendene. 

–  Det er bedre å leve litt saktere, og ikke stresse med at du har så dårlig tid som gjør at du bare går inn i butikken og kjøper en grandis eller red bull.

 



Se reportasjen om Dina fra Nærsynets sending 03.03.2025 her: 

Foto/redegering: Emilie Tryti

Powered by Labrador CMS