
Derfor burde du tenke deg om to ganger før du benytter deg av ChatGPT
Det er mye snakk om KI om dagen. På den ene siden av debatten mener folk at denne teknologien er uforutsigbar og farlig. Andre mener heller motsatt, nemlig at dette er en naturlig utvikling i vår moderniserte verden og er et nyttig verktøy for oss mennesker. Jeg mener at veldig mange på min egen alder bruker disse verktøyene helt ukritisk og målet mitt med denne kronikken er å sette søkelys på akkurat hvorfor jeg mener KI, i form av chatboter, er noe man burde ha høyere terskel for å bruke.
KI i seg selv har eksistert lenge og er et hjelpsomt verktøy i mange sammenhenger. I helsevesenet, for eksempel, brukes KI blant annet til å tolke røntgenbilder, noe den kan gjøre mye fortere og bedre enn et menneske. Dette er en god og effektiv måte å bruke KI på. Det kan være med på å effektivisere helsevesenet, samt gjøre jobben enklere for de som jobber der, og ikke minst gi raskere og sikrere svar til pasientene. Likevel er det ikke denne formen for KI jeg skal diskutere.
Jeg skal diskutere KI-chatboter. KI-chatboter er en form for kunstig intelligens man kan stille spørsmål eller sende meldinger til gjennom plattformer som for eksempel ChatGPT. Etter ChatGPTs lansering i 2023 er det kommet mange andre KI-chatboter som ligner denne også. Problemet er at disse botene lett kan bli misbrukt av blant annet elever og de kan også skade jordkloden.
KI på en stadig varmere klode
KI-chatboter som ChatGPT er de siste årene blitt utrolig tilgjengelig for alle og enhver. Dette har ført til hyppig bruk av chat-botene, spesielt blant unge. I september 2024 utførte Statistisk sentralbyrå en undersøkelse som viste at 7 av 10 unge bruker KI.
Verktøyet kan hjelpe til med skoleoppgaver og å sortere tankene, men det kan også funke som verktøy for andre aspekter av livet. Man kan snakke om følelser og problemer med boten, eller få hjelp med å lage en handleliste. Alt dette høres jo veldig bra ut i teorien, men det er en mørk side ved det.
En ny studie fra Universitetet i København viser at det å stille et spørsmål til ChatGPT krever like mye strøm som det å lade mobilen opptil 40 ganger. Ifølge forskning.no fører KI til store mengder CO2-utslipp. Såpass store mengder at flere forskere anslår at energiforbruket til KI i 2027 vil tilsvare det årlige forbruket til Sverige, Argentina eller Nederland.
Vi lever i en tid der isen på den nordlige og sørlige halvkule smelter, havet stiger og man opplever intense hetebølger. Vi lever i fare for at dyr skal utryddes fordi de ikke kan leve i sine naturlige habitat, og dermed ødelegge vår næringskjede.
I det klimaet vi lever i i dag er noe av det mest unødvendige vi mennesker kan tenke på, en maskin som ChatGPT. En maskin som bruker så mye energi, og for hva? Så man kan gi bort sine kognitive ferdigheter fordi en maskin kan utføre arbeidet ditt fortere? Så man kan slippe å måtte gjøre den kjedelige innleveringen sin? Jeg oppfordrer alle som bruker ChatGPT mye til å tenke over hvor mye energi den bruker, og også når det er nødvendig å bruke den.
Noen å snakke med eller en hermegås?
I slutten av november 2024 publiserte grunnleggeren av AIavisen, Adam Tzur, en kronikk om ChatGPT. I kronikken forteller han at ChatGPT er en plagiatmaskin som er trent opp til å besvare spørsmål man stiller ved å skanne millioner av dokumenter, bilder og andre ting Internett har å by på. Deretter presenterer ChatGPT besvarelsen sin som om det er noe den har konkludert med selv.
Dette er problematisk ettersom dette gjør at det er enkelt å plagiere folk, fordi ChatGPT ikke oppgir kildene sine og presenterer svarene sine som om det er dens egen, noe de ikke er. ChatGPT kan ikke tenke seg til et svar slik som vi mennesker kan, den kan kopiere og lære seg nye ting ved å herme etter andre ting.
«Forfattere og journalister opplever at åndsverkene deres blir brukt uten samtykke eller kompensasjon (…)», skriver Tzur videre i kronikken. Dette vil da si at når elever eller studenter bruker ChatGPT til å besvare skoleoppgaver bruker de ofte andres ord uten å vite om dette. Forfatterne blir ikke kreditert, og studentene blir plagiert. Det blir på en måte et tap-tap.
I tillegg til dette er det lett å bli feilinformert av ChatGPT, ettersom den skanner alle mulige slags dokumenter på nettet. Dette kan da føre til at man feilsiterer eller sprer feilinformasjon uten å være klar over det. Dermed mener jeg man må lære elever enda mer om kildekritikk gjennom hele skolegangen.
Lite kunnskap om verktøyet og hva verktøyet kan bli
Faktum er at når man snakker med eller stiller ChatGPT spørsmål, er man med på å trene den opp til å få mer kunnskap. Dette kan virke positivt, fordi den da blir et bedre verktøy med mer kunnskap. Og det er det jo også, i alle fall til en viss grad.
Samtidig er det et usikkert område. Forskere til dags dato vet ikke hvordan ChatGPT vil utvikle seg eller om den kan bli farlig i fremtiden. Det er veldig forskjellig hva forskerne mener om dette. Det er likevel den dag i dag urealistisk og ekstremt, men likevel noe å tenke og reflektere litt rundt. Skal vi virkelig åpne Pandoras boks bare fordi man ikke har lest til hjemmeeksamen og KI bli en lettere løsning enn det å gidde?
Det er kanskje en overdrivelse, altså for all del en KI kan hjelpe til med å finne kilder til en skoleoppgave raskere enn å google selv og kan bidra med skolearbeid på en positiv måte. Det jeg reagerer på er hvor ukritisk så mange bruker det og til nesten alt. Jeg syns man skal ha en høyere terskel for når man bruker det med tanke på klima, men også med tanke på en selv. Er dette noe KI må gjøre for deg fordi det er vanskelig, eller er det en utfordring du kan klare å gjøre selv? Jeg syns også man skal lære om KI på skolen og hva dette verktøyet burde brukes til, og hvordan det i visse sammenhenger kan være en bjørnetjeneste å bruke det.