
Den sprudlende trenden
Å lage egen vannkefir trender i sosiale medier, men hva er det og hva er det med det?
VOLDA: De siste månedene har det på sosiale medier rent over av forskjellige typer fermentert drikke. Og mange har kastet seg på trenden. Det har ført til varemangel hos sunkost. Noe av det vi har sett mest har vært vannkefir. Det ligner litt på kombucha, men hva er forskjellen?

Utsolgt både i butikken og på hovedlageret
Det forteller Inger Kristine Havåg. Hun jobber for tiden hos Sunkost Volda og ser tydelig at vannkefir er i vinden.
– Vi har absolutt opplevd en økning av folk som spør etter vannkefirkorn. Det har blitt en trend i det siste der spesielt unge mellom 16 og 30 ofte spør etter kornene.
Hun har også fått med seg at det trender på sosiale medier.
– Det er en drikke som smaker godt, som er naturlig, økologisk og som kan ha fordeler for helsa, sier Havåg
– Sprudlende og lett karakter
Tiktoker og fermenterings-entusiast Line Bråten er en av de som fremmer fordelene med hjemmelaget brus. Hun har flere videoer der hun lager og eksperimenterer med «ginger-bug», kombucha-scoby og kefirkorn. Vi har kontaktet henne på mail og stilt litt spørsmål om denne drikka.

– Hva gjorde at du startet med vannkefir?
– Det var mamma som fikk meg interessert. Både hun og jeg fikk øynene opp for helsefordelene av fermentert mat og drikke. Vannkefir er en flott måte å få brobiotika inn i kostholdet mitt på, og jeg ble fascinert av mulighetene for forskjellige saker.

– Har du noen tips til de som vil starte med det?
– Vær tålmodig. Du må eksprimentere med tid, fremgangsmåte og forskjellige smaker. Start med en enkel oppskrift og etter hvert kan du tilsette frukt, urter eller krydder for å finne din favorittkombinasjon. Husk også å holde alt rent for å unngå uønsket bakterievekst.
– Hva er forskjellen mellom kombucha, ginger-bug-brus og vannkefir?
– Jeg synes at kefirkorn gir en mildere og mer fruktig smak. Personlig liker jeg vannkefir best for sin sprudlende og lette karakter.