Brukte 12-åringer som sendebud for å forhindre koronavaksinering
Kåre Johan Lyngve delte bevisst ut vaksinebrosjyrer til barn for at de skulle ta de med hjem. Målet var at foreldrene skulle revurdere å la barna ta vaksinen.
– Aldersgrensen for å ta vaksine er jo 12 år. Hvis aldersgrensen var lavere ville jeg gitt brosjyre til yngre barn også.
Det sier Kåre Johan Lynge, som bekreftet til Vikebladet at det var han som ble observert ved flere skoler på Søre Sunnmøre forrige uke. Der delte han ut brosjyrer fra Foreningen for Fritt Vaksinevalg, med ønske om å påvirke barn til å ikke ta koronavaksinen.
Få som protesterer
Brosjyrene ble gitt til elever ved Ulstein vidaregåande skule, Ulstein ungdomsskule, Hareid ungdomsskule og ungdomsskulen i Fosnavåg.
Overlege i Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Aavitsland påpeker at det er ytringsfrihet i Norge, men sier at det heldigvis er få som protesterer mot vaksineprogrammet.
– Jeg håper ikke dette fører til at noen som ellers ville latt seg vaksinere, blir lurt til å la være, sier han.
Aavitsland oppfordrer samtidig folk til å lytte til kommuneoverlegene, helsesykepleiere og Folkehelseinstituttet.
– Sårbar gruppe
Pravin Selva (18) er leder for Ungdomsrådet i Hareid, og elevrådsleder ved Ulstein Videregående skule. Han forteller at han ikke fikk noen brosjyre selv, men har fått med seg at Lynge har delt ut til elever ved skolen hans.
– Jeg synes det han gjorde er uetisk. Når helsemyndighetene i landet anbefaler oss å ta vaksinen, er det feil at han prøver å påvirke barn og unge på denne måten.
Selva sier at alle har rett til å ha sin egen mening, og er først og fremst kritisk til at Lynge prøvde å påvirke barn og unge.
– Jeg tror at vi er en mer sårbar og påvirkelig gruppe enn voksne. Det er skummelt at barn kan påvirke foreldrene sine med slik informasjon, når de gjerne er mindre kildekritiske enn voksne, sier elevrådslederen.
Bevisst påvirkning
Lynge forteller at målet var at barna skulle ta med brosjyrene hjem til foreldrene sine. Han skal helt bevisst ha unngått å prate med barna som fikk brosjyre.
– Da kunne de ikke vite om det de fikk var negativ eller positiv informasjon om vaksinen. De bare fikk den og gikk videre.
– Det er jo mye påvirkning i en sånn brosjyre, så hvilken forskjell utgjør det at du valgte å ikke prate med dem?
– Forskjellen er at de bare skulle ta med informasjonen hjem til foreldrene, slik at de kunne lese den sammen og bli mer kritiske.
– Er ikke det det samme som å bruke et barn som ikke vet bedre?
– Ikke i det hele tatt. Fordi det hadde vært en forbrytelse dersom foreldrene ikke fikk tilgang på denne informasjonen.
Lynge forteller at han ikke er vaksinemotstander generelt.
Han forsvarer imidlertid sine handlinger med at han ikke har fått publisert sine meningsinnlegg i media, og at han måtte handle raskt nå som vaksinering av barn mellom 12 og 16 år er i gang.
Måtte gi seg
Brosjyrene ble ikke bare brukt til å påvirke barn og unge. Lynge rakk å legge brosjyrer i store deler av postkassene i Ulstein, og hos enkelte i Flø og Skeide før han måtte gi seg.
– Foreningen for Fritt Vaksinevalg ga beskjed om at jeg ikke skulle putte de i folks postkasser. Jeg skulle ønske de hadde sagt fra om det senere, slik at jeg hadde rukket å legge brosjyrer i alles postkasser, sier han.
Faggruppen i Foreningen for Fritt Vaksinevalg skriver i en mail til Nærnett at deres brosjyre er ment som en oppfordring om å sette seg godt inn i det de mener er faktiske forhold, slik at man tar et informert valg i forhold til det å la seg vaksinere eller ikke.
– Denne brosjyren er ikke tiltenkt ungdom og barn som er yngre enn 16 år og som ikke er samtykkekompetente, skriver foreningen.
Videre skriver de at de ikke har noen fast regel for antall brosjyrer deres medlemmer kan bestille.
– Vi kan ikke kontrollere hvordan våre medlemmer velger å dele ut våre brosjyrer. Likevel er det lite ønskelig at disse blir delt ut på en måte som krenker skolens eller andres private grunn, og blir lagt i postkasser som er merket med at uadressert post ikke er ønsket.
– Står for det
Til tross for skepsisen til korona og motstanden til koronavaksiner, peker Lynge på at vi har et godt helsevesen i Norge. Han tror at dødstallene hadde vært høyere i Norge uten helsevesenets gode innsats.
– Du sier at vi har gode leger og sykepleiere i Norge...
– Som bryr seg om folk, skyter Lynge inn.
– Mange av de har snakket om at de har vært presset under pandemien med så mange innlagte pasienter på sykehusene. Hva tenker du om det?
– Det stemmer ikke at det har vært mange innlagte på sykehus under denne såkalte pandemien, mener Lynge.
– Øker barnas usikkerhet
Lynge forteller at han har fått mye kritikk, men at han likevel står for det han har gjort.
Kommuneoverlege i Ulstein, Norunn Kirkebø Eide, påpeker at det er fritt vaksinevalg i Norge, og at man kan ytre meninger for og i mot koronavaksinen slik man vil.
– Men jeg er ikke tilhenger av at man påvirker barn under 16 år som ikke kan bestemme selv om de skal ha vaksinen eller ikke. Da synes jeg heller man bør rette informasjonen til foreldrene, slik at man ikke øker barnas usikkerhet, sier Eide.
Nærnett har gjentatte ganger prøvd å få en kommentar fra FAU-ledere ved både Hareid Ungdomsskule og Ulstein Ungdomsskule, men har ikke lykkes med å få en uttalelse.
LES OGSÅ: Tok grep etter at vaksinebrosjyrer ble gitt til 12-åringer