Boligkaos for studenter - i Volda har de full kontroll
Tusenvis av studenter har ventet på tilbud om studentbolig til studiestart i Norge. I Volda får studentene plass uansett.
VOLDA: – Jeg bor alene og håper det holder seg sånn. Jeg vurderte ikke privat leie, siden det ofte er dyrere.
Jørgen Haga (27) nyter høstens soldager i Volda utenfor Studentsamskipnadens studentbolig på Heltne i Volda. Han har begynt som student på barnehagelærerstudiet. Da var Studentsamskipnaden i Volda god å ha.
– De har vært flinke til å følge opp, og det setter jeg pris på, roser han.
Haga bestemte seg for å begynne med studier etter flere år med jobb, og fikk restplass i Volda. Da hadde han kort tid på å finne sted å bo, men fikk plass på en av Heltnes eldre studentboliger.
– Jeg synes kvaliteten er veldig bra, og jeg kunne godt tenke meg å bo her hele studiet over tre år, smiler han.
Kamp om plassen
I midten av august sto over 12.500 studenter i Norge boligkø, ifølge NTB.
– Disse tallene gjør meg bekymret. At over 12.500 studenter står i kø den uken de skal begynne på studier, er ille. I tillegg vet vi at studenter som kjemper om studentboliger, må konkurrere om dyre boliger på det private leiemarkedet, sier Kaja Ingdal Hovdenak, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO) til NTB.
Drøye to uker senere melder Samskipnadsrådet at nærmere 5000 studenter fortsatt står i kø.
Nærnett møter boligleder ved Studentsamskipnaden i Volda, Janne Gårdsvoll Vatne. Hun forteller at alle som har søkt studentbolig i Volda har fått tilbud om plass.
– Vi er veldig godt fornøyd, sier hun.
Studentsamskipnaden har plass til mer enn 600 studenter fordelt på alt fra enkelthybler til bofelleskap i Volda.
Ved studiestart i fjor hadde hadde de rundt 50 ledige hybler. I år er de nesten fylt opp.
– Jeg tenker at studentene velger å bo med oss, fordi det er trygt og godt. Noen flytter hjemmefra for første gang. Vi har ulike avdelinger innad i Studentsamskipnaden som blant annet vaktmestertjenester og avtale med et vaktselskap. Så har vi rådgivning til studentene, forklarer Vatne.
Kom med garanti
I vår gikk samskipnaden ut med hybelgaranti for andre år på rad for alle som søkte studentbolig innen mai. De var forberedt på å stille med sovesaler ved behov.
Flere av de største studiebyene har innnført slike tiltak.
Prisene for en studentbolig i Volda, starter på 3700 kroner. Familieleiligheter koster opp til 8150 kroner. Det er blant de rimeligere prisene i landet. Det er også et stort privatmarked for utleie i bygda.
– Det er klart at det at privatmarkedet bidrar til å holde prisen nede. Studenter velger som regel det rimeligste alternativet. Studentsamskipnaden skal tilby rimelige hybler, sier Vatne og fortsetter:
– Vi skal ikke tjene penger på å drive utleie. Alt overskuddet vårt går tilbake til studentene, sånn at vi kan utbedre tilbudet deres.
I år fryste de prisen på utleie i stedet for å ha en gradvis prisøkning.
Student Haga trekker frem prisen som en av fordelene ved å bo på studentbolig.
– For å spare penger fungerer dette helt supert, mener han.
I dialog med studentene
Det er rundt 30 ansatte ved samskipnaden, som står på for studentenes velferd. Vatne er klar på at beboernes tilbakemeldinger er viktig.
– Vi er ute og møter dem. Mandag hadde vi informasjonsmøte med dem. Dette har vi hvert semester, og her får studentene svar på alt de måtte lure på, forklarer Vatne.
Hun peker på at snittalderen på de ansatte er langt høyere enn studentalderen, og at de dermed ikke alltid vet hva en student foretrekker.
– Vi er veldig avhengig av å høre hva studentene savner, og hva de mener bør vektlegges. Så må vi av og til sette ned foten, og si at dette kanskje ikke er så lurt, smiler hun.