EDDERKOPPSESONG: Korsedderkoppen er en av de vanligste edderkoppene i Norge. Den biter for å lamme byttet sitt med gift, slik som med denne fluen.

Hva skjer når edderkoppen biter?

Kanskje har du lært at norske edderkopper ikke kan skade deg. Da må du tro om igjen. 

Publisert Sist oppdatert
POSITIV: Gaute synes edderkopper er kule!

VOLDA: Er du en av de som bare rister på hodet når noen forteller at de har edderkoppfobi, eller er du livredd den åttebeinte skapningen selv?

I kantina på Høgskulen i Volda forteller Gaute Steig at han synes edderkopper er kule og at han ikke har noe særlig i mot dem. Når jeg spør om han er klar over at de kan bite, rynker han på nesa og sier

– det vet vel de fleste...?

Men når jeg forteller han at også norske edderkopper kan bite, får pipa en litt annen lyd. Han ser skeptisk på meg.

– Hva? Jeg håper ikke det skjer med meg!

– Det er litt freaky

Litt lenger bort i gangen møter jeg Moa Andersson og Maria Dingsøyr-Henriksen. Begge sperrer øynene opp når de får høre at det ikke bare er utenlandske edderkopper som biter.

– What det er jo kjempe-ekkelt, utbryter Andersson skrekkslagen.

SKEPTISKE: Moa og Maria er ikke begeistret for edderkopper.

– Det er litt freaky, sier Dingsøyr-Henriksen og følger opp med et spørsmål om hvorvidt norske edderkopper kan være giftige.

Biolog ved Høgskulen i Volda, Jan Håkon Vikane, vet mer om edderkopp-bitt enn de fleste.

– Ja, norske edderkopper kan bite fra seg med gift. Det er egentlig en mekanisme de har for å fange bytter, men de kan bite mennesker også.

Han kan imidlertid betrygge oss med at bittet ikke er farlig.

– Et betydelig edderkoppbitt vil på det verste kjennes ut som et vepsestikk. Man kjenner kanskje en lokal nummenhet eller irritasjon, og så gir det seg med litt tid.

Edderkopper om høsten

Moa sier at hun så to store edderkopper i går. Og biologen kan fortelle hvorfor man ser flest edderkopper og spindelvev nå om høsten.

Vikane, forklarer at edderkoppene egentlig har vært her hele sommeren, men at det først er nå på høsten at edderkoppene kommer fram fra kriker og kroker for å pare seg.

– Vi ser flere edderkopper nær husene våre og innendørs nå, fordi de begynner å lete etter steder de kan overvintre når kulden kommer.                                                                   

Biologen om edderkopp-bittet

Edderkoppene sniker seg altså inn gjennom vinduer og sprekker i huset. De som frykter edderkoppene mest, araknofobene, har muligens god grunn når man får vite hvordan edderkopper her til lands kan gjøre skade.

– For eksempel korsedderkoppen, har to giftklør som den setter i byttet sitt for å lamme det med gift, forteller biologen.

Folkehelseinstituttets informasjonssider for edderkopp-bitt forklarer de at alle edderkopper har gift i kjevene sine, men at giften er beregnet på å lamme det byttet de har fanget. Dermed er ikke giften dimensjonert til å skade mennesker betydelig. 

GIFTIG: Vikane forteller om giftklørene til korsedderkoppen.

Norsk husedderkopp er en av de største edderkoppene i Norge. FHI skriver at den ikke angriper uprovosert, men at den kan bite fra seg hvis vi fanger dem med fingrene våre, eller hvis vi uforvarende kommer til å presse dem på annen måte.

Med viten om at de åttebeinte krypene kan bite fra seg, er kanskje frykten for edderkoppene hakket mer forståelig. Likevel kan nok den kjente frasen om at norske edderkopper ikke er farlige, trygt føres videre. 

Edderkopp-hekk i Volda

Rett ved Øyra barneskole i Volda er det en hekk full av kors-edderkopper. Her kan du se hva skolebarna synes om å ha en edderkopp-hekk rett ved lekeplassen sin.

Medvirkende i videoen

Reporter: Helene Maria Tellefsen  Biolog: Jan Håkon Vikane              Elever ved Øyra: Jorunn, Oline og Vilde  Foto/redigering: Håvard Sjursen

 

Powered by Labrador CMS