Bananfluenes hemmelighet: fra kjøkkenplage til Nobelpris-vinner
Er de små rødøyde fluene kun en pest og en plage, eller noe å bevare?
Bananfluer, mer kjent som de små irriterende insektene som samler seg rundt frukt og matavfall på kjøkkenet, kan virke som en pest for mange. Men disse små skapningene har langt mer betydning enn du kanskje skulle tro.
En viktig del av naturens kretsløp
Professor i biologi Anne Sverdrup-Thygeson, er kjent for sitt arbeid med insekter, og forklarer at bananfluene ikke bare er en plage, men at de også utfører en viktig oppgave i naturen.
— De kommer opprinnelig fra tropiske og subtropiske strøk. Mens de i dag er tilpasset våre hus og levesteder. Vi finner dem overalt der det er rester av noe som råtner eller gjærer, som frukt og grønnsaker, slanter av øl og vin, forteller Thygeson.
Bananfluer er viktige nedbrytere i naturen, ettersom det er de som sørger for å bryte ned organisk materiale. Uten dem ville nedbrytningen tatt mye lengre tid.
— De er en del av naturens store vaktmesterkorps som er helt grunnleggende for livet på kloden. Bananfluen er dermed en viktig bidragsyter i naturens kretsløp, særlig i nedbrytingsfasen, forklarer Thygeson.
Bli kvitt bananfluene på 1-2-3
Men selv om bananfluen har sin nytteverdi, kan de også være til bry i hjemmet. Heldigvis finnes det enkle metoder for å bli kvitt de innpåslitne fluene, ifølge professor i økologi og leder i Folkehelsinstituttet, Mari Steinert. Hun har selv erfaring med bananfluer hjemme og deler sine beste råd.
— Vanlige forhåndsregler er å passe på å ikke la frukt ligge fremme på benken og tømme matsøppel jevnlig. Hvis du lar frukt eller matsøppel stå for lenge, kan fluene rekke å legge egg og formere seg, sier Steinert.
Hun påpeker at en effektiv metode for å fange fluene er å sette ut feller.
— Det som fungerer veldig bra er å blande en del vann, en del eddik, og et par dråper oppvaskmiddel. Denne blandingen tiltrekker seg fluene, og deretter drukner de, sier Steinert.
Selv har hun testet denne metoden med stor suksess.
— Eddik-feller er noe jeg selv benytter meg av, og jeg må innrømme at det funker ganske så bra, legger hun til.
Laboratoriets hemmelige helter
Til tross for at bananfluene kan være brysomme hjemme, har de en helt annen status i vitenskapens verden. Disse små fluene har vært en nøkkelkomponent i mange forskningsprosjekter, og har bidratt til hele fem Nobelpriser!
— Den er en ekstremt mye brukt organisme på laboratorier verden over, og har opp gjennom årene vært med på å vinne en rekke Nobelpriser, innenfor alt fra arvelighet, biologisk klokke og alkoholavhengighet, sier Thygeson.
Bananfluene har gitt forskere uvurderlig innsikt i alt fra kreft og Parkinsons sykdom, til hvordan søvnmangel og jetlag påvirker kroppen. Men hvorfor er det nettopp bananfluen som har fått denne rollen?
— Det er det flere grunner til. Den er liten og superenkel å formere opp. Den krever heller ikke mye plass eller fancy utstyr. I tillegg kjenner vi alt arvestoffet deres. Og det ligner jo, uten å fornærme noen, ganske mye på vårt eget, sier Thygeson.