(Fra venstre) Maya Gravdal, Alette Myrhol og Frida Riise danser blandt annet ballett ved Ørsta og Volda Ballettskole.

Ballettskolen drevet av frivillighet

Ørsta og Volda Ballettskule er en av de eneste ballettskolene i Norge som blir drevet helt frivillig. 

Publisert Sist oppdatert

Lyden av trippende føtter, Hiphop musikk og latinmusikk fyller gangene til Ørsta og Volda Ballettskule. Danserne løper mellom garderoben og de forskjellige dansesalene for å gjøre seg klare til dagens første økt. Midt i gangen står det en symaskin med kjoler i gule og brune nyanser hengt opp på et klesstativ. Der sitter Synnøve Petrine Rekkedal Hill, rektoren og styreleder for ballettskolen, og reparerer dansernes kostymer.

Å reparere kjoler er en av mange oppgaver Rekkedal Hill gjør for ballettskolen. Hun har jobbet som rektor på skolen i 25 år. Og dette har hun gjort helt gratis.

Synnøve Petrine Rekkedal Hill og kostymene hun har sittet å reparert.

– Vi har ikke økonomien til å lønne daglig leder eller rektor på ballettskolen, forteller rektoren selv.

Viktig å stille opp

Maya Gravdal (til venstre fremst) og Ragna Hofset Kile (til høyre fremst) er to av de eldste danserne ved ballettskolen.

Ballettskolen er friveligstyrt og lever av innsatsen til foreldrene og andre frivillige i nærmiljøet. Det er ballettskolens mange show som står for mesteparten av inntekten. Derfor er det viktig at foreldrene stiller opp.

Om vi går tilbake i tid, var det faktisk en foreldregruppe i Ålesund som for 40 år siden satte i gang hele balletteventyret. Etter hvert tok foreldre fra Ørsta og Volda over stafettpinnen. Det har vært en lang tradisjon at foreldrene stiller opp, og for dem er det aller viktigste at skolen forblir frivilligstyrt. 

– Det har aldri vært snakk om at ballettskolen skulle bli kommunal. Vi står mye friere til å gjøre det vi vil, som å produsere mange flotte show, sier Rekkedal Hill.

Større friheter

Elevene på skolen er også veldig glad for frihetene skolen kan tilby. Maya Gravdal (16) og Ragna Hofset Kile (17) er blant de eldste danserne til skolen. De synes at det er viktig med et slikt tilbud for danserne. 

– Vi har gått på ballettskolen i Oslo, altså Operaen, og de tar alt så seriøst. Her er det en veldig god balanse mellom å gjøre vårt beste og trene hardt, samtidig som at vi har det gøy, sier Gravdal og vender blikket over på venninnen.

Skolen har over 2200 kostymer til danserne sine. Disse blir brukt til de ulike forestillingene de har.

Hofset Kile forteller at skolen får veldig mye oppmerksomhet av andre i dansemiljøet. Det er flere som pendler lange strekninger kun for å kunne danse på Ørsta og Volda Ballettskule.

– Det er dansere som reiser helt fra Fosnavåg, og vi har venner som går på danselinjen i Ålesund som også pendler hit for å danse med oss, forteller hun.

Skolens framtid

– Framtiden, den ser lys ut, fastslår Rekkedal Hill.

Målet er å kunne lønne daglig leder og rektor, men veien er fortsatt lang. Det største ønsket er at Ørsta kommune og Volda kommune ser verdien ballettskolen gir lokalsamfunnet. 

Powered by Labrador CMS