På bildet: stortings vara Per Ivar Lied (SP), Prost Ingeborg Matre, Sogneprest Per Kristian Sætre, Ordfører Sølvi Dimmen (SP) og Kirkeverge Jostein Stråbø som holder hefteformen av bevaringstrategien til kirkene

Volda Kyrkje kan forvente statstøtte

Det er foreslått et fond som skal gi penger til kirker som er viktig for norsk kulturhistorie. Volda, Hornindal og Austerfjord kyrkje kvalifiserer.

Publisert

Arnstein Arneberg

Ble født i 1882 og ble en av Norges fremste arkitekter. Han jobbet ofte med sin kreative makker Magnus Poulsson. Han var med å tegne rådhuset i Oslo, Den norske sjømannskirken i Rotterdam og Vikingtidsmuseet på Bygdøy for å nevne noen av prosjektene hans. I fjor var han i nyhetsbildet etter at en av kirkene hans ble solgt som luksusvilla til 585 millioner kroner.

Informasjon hentet fra SNL og Finansavisen

Barne og familiedepartementet  lanserte 21. februar i år et forslag om å gi "tilskudd til kulturhistorisk verdifulle kirkebygg". Det er foreslått 500 millioner kroner i året til dette prosjektet som skal opp til høring 10. April. Vedtaket vil omfatte middelalderkirker, kirker bygd mellom middelalderen og 1850, og andre kirker med tilstrekkelig kulturell viktighet. 69 kirker i Møre og Romsdal faller inn-under denne ordningen, blant annet Austfjord, Volda og Hornindal kyrkje.

Volda:   Mandag 4. Mars kom ordfører Sølvi Dimmen og prosjektleder Per Ivar Lied, begge fra Senterpartiet, på besøk til Volda kyrkje for å presentere forslaget om det nye  kirkebevaringsfondet. Volda Kyrkje kvalifiserer seg fordi den var tegnet av den kjente norske arkitekten Arnstein Arneberg. Austerfjord kyrkje ble bygd i 1774. Den blir 250 år gammel i år, den inngår og i kirkene som kan søke om tilskudd. Det samme gjelder Hornindal kyrkje, den ble bygd i 1856. I likhet med Volda kyrkje blir den regnet som kulturhistorisk viktig.

Hva vedtaket går ut på

Tilskuddsandelen barne og familiedepartementet har foreslått skal bli dekt for de ulike utgiftsintervallene
Austerfjord kyrkje het Nes kirke, og lå i det som nå er Fosen kommune i Trøndelag, før det ble flyttet i 1880

Kirkene som kan søke vil få økonomisk støtte til restaureringer og liknende. Jo dyrere prosjektet er, desto større andel blir betalt av fondet. Prosjekter fra 0 til 10 millioner kroner får 15 prosent dekt for eksempel. Dette er det som gjelder for kirkene i Volda. Kirker fra middelalderen har en en mer generøs ordning i forslaget.

Stråbø med kirketårnet i bakgrunnen, når dette bildet ble tatt gikk uret riktig, men det mangler fortsatt visere på sørsiden

Jostein Stråbø er kirkeverge i Volda kommune er spent, men han er ikke helt fornøyd med forslaget. Han mener at mindre prosjekter på nyere kirker ikke blir prioritert nok. Dette er det Volda og Austerfjord kyrkje har behov for. 

Hvilke prosjekter vil bli prioritert

I Volda er rullestolrampe, fiksing av alterteppe og restaurering av det verneverdige orgelet høyest på ønskelista.

Dette er prosjekter det har vært snakk om lenge, men som det har tatt tid å utføre, få godkjent og finansiert. Ordfører Sølvi Dimmen mimrer tilbake 12 år, selv da var det planlagt å skaffe en rullestolrampe til kirken.

Politikerne blir vist slitasjen på alterteppet, i bakgrunnen dem er alterveggen, malt av Hugo Lous Mohr i freskostilen, i 1932 , når dette maleriet var ferdig var det størst av sitt slag i Norge

Når kan vi forvente en klokke som går riktig på alle sider?

Arild Andenes med viserne til sørsiden av klokketårnet.

Uret i kirketårnet har nå stått stille i halvannet år, i september, 2022 ble det publisert en artikkel om det i Nærnett. Nå går uret riktig, men viserne mangler på sørsiden.

Problemene med klokka kom av vær, vind og menneskelige tabber. Men nå er de på god gang til å få det til å virke som det skal. Ved hjelp av god tid og noen lokale "Petter Smart" som både Jostein og kirketjener Arild Andenes kalte dem, er de på god vei. 

Klokkeprosjektet blir ikke dekt av det fremtidige fondet ettersom at det ikke skal ha tilbakevirkende effekt. Men enn så lenge blir klokken reparert det står i med vedtakets prinsipper om dugnadsånd.

Uret må fortsatt trekkes opp manuelt, som er det Arild gjør på dette bildet

— Det er fortsatt litt tidlig å si når klokken blir ferdig, sier Jostein om tidspunktet alt er fikset i tårnuret. 

Det samme sier Arild.

Det er billig å bruke lokale håndverkere som gjør dette som dugnad, men det tar gjerne litt tid, som vi ser her. Men det går jo fremover. Så det er bare å smøre seg med tålmodighet.

Powered by Labrador CMS