ØRSTA JA: Ingen endring for folkehelsa. VOLDA NEI: Frykter økt alkoholforbruk.

Ønsker ikke post-ølsalg:
– Jo færre som handler på nett, jo bedre

Øl levert med posten? Ørsta sa ja, mens Volda sa enstemmig nei.
– Sikrer norske arbeidsplasser ute i distriktene, sier selskapet som vil selge voldingene lokaløl.

Publisert

For andre gang søker Lokalbrygg AS løyve til å selge øl i Volda via postgang. Da søknaden ble behandlet for første gang i november 2020, var det et enstemmig kommunestyre som avslo selskapets søknad.

Lokalbrygg selger øl med maks alkoholvolum på 4,7 prosent fra 40 ulike mikrobryggeri landet rundt. I dag har selskapet løyve i 108 kommuner, blant annet i Sykkylven, Ørsta og Stad. Løyve er nødvendig for å kunne levere i den kommunen kjøper bor.

Bakgrunnen for at Volda sa nei til å bli den 109. kommunen er fordi de «ønsker å avgrense skadene som alkoholbruk kan omfatte både på individ og samfunnsnivå», slik det lød i vedtaket.

Ønsker ikke netthandel

– Ved nettsalg er det usikkert om kontrollen er god nok, og tilgjengeligheten blir betraktelig økt. Slik vi forsto det var det snakk om levering på døren, noe vi ikke ønsker, sier varaordfører i Volda kommune Sverre Leivdal (Ap).

I tillegg mener han at netthandel utfordrer det lokale næringslivet.

– Kommunen har kampanjen «Med hjarte for Volda», og vi ønsker at folk benytter seg av de lokale leverandørene. Jo færre som handler på nett, jo bedre er det for lokalt næringsliv i Volda, sier Leivdal.

– Sikrer lokale arbeidsplasser

Daglig leder i Lokalbrygg AS, Eirik Petter Tomter, mener Leivals argumentasjon er motstridende.

Eirik Petter Tomter i Lokalbrygg AS.

– Vårt selskap sikrer lokale arbeidsplasser ute i distriktene. Lokalbrygg har et sortiment som ikke er tilgjengelig i Volda, og er derfor et ekstra tilbud for befolkningen, sier Tomter.

Han mener kommunen fører en proteksjonistisk linje ved å ikke ønske andre, mindre aktører i bygda.

– Leivdal argumenterer mot seg selv. Lokalbrygg sikrer norske arbeidsplasser ute i distriktene. Derfor synes jeg det er synd at Ap har denne holdningen, sier Tomter.

– Ikke verre nå enn før i tiden

Da Ørsta kommune behandlet samme søknad i september 2020, innvilget et enstemmig formannskap løyve til Lokalbrygg.

– Vi vurderte at vi var i en vanskelig periode med tanke på pandemien, og at folk i størst mulig grad skulle holde seg hjemme og unngå butikker. Ap støttet dermed søknaden, men det er ikke sikkert vi hadde gjort samme vurdering slik smittesituasjonen er nå, sier varaordfører Karen Høydal (Ap).

Hun mener uansett at muligheten til kjøpe øl via postgang ikke påfører folkehelsen negative konsekvenser.

– I gamle dager ringte vi rundt og fikk alkoholholdige varer levert med posten. Det er ikke noe verre nå enn det var før i tiden, sier Høydal.

Frp vil ikke være bremsekloss, men

Tilbake i Volda var Fremskrittspartiet (Frp) ett av to partier som opprinnelig i tjenesteutvalget for oppvekst og kultur stemte for å gi løyve. I kommunestyret to uker senere snudde partiet. Frp mente forslaget var lite gjennomtenkt.

– Det som ble presentert kommunestyret var salg av alkohol uten kontrollerbare systemer, og det godtar ikke Frp. Vi vil ikke være en bremsekloss, men vi må ha forsikringer at praksisen tilfredsstiller de lover som gjelder, sier Roald Arnold Espset, gruppeleder i Volda Frp.

I dag kan ikke voldinger få øl tilsendt til sin Post i butikk.

Han kommer med en klar oppfordring til Lokalbrygg foran sakens andre, kommende behandling.

– Det hadde vært lurt dersom man helt fra starten skapte en annen atmosfære ved å tidlig i prosessen anerkjenne viktigheten av alkoholloven, og foreslå et konsept som er innenfor lovens rammer, mener Espset.

Må hente i post i butikk

Daglig leder Tomter reagerer på Espsets utspill.

– Det var en veldig direkte tilbakemelding som jeg ikke har hørt før, og som 108 kommuner er uenige i, kontrer han.

Lokalbrygg bruker Posten og samme system som når Vinmonopolet sender forsendelser. Alle sendingene fra Lokalbrygg må hentes hos post i butikk.

– Pakkene spores med egen strekkode, og Posten har egne rutiner for sikker utlevering, kalt «sosial kontroll». Man må fremlegge ID, kan ikke være beruset, og må hente pakken innenfor angitte tidsrom, opplyser Tomter.

Han er uenig i at Lokalbrygg øker tilgjengleigheten for alkohol.

– Du kan gå på butikken når som helst, men det tar to til fem dager før vår pakke kommer fram. Vi selger dyre kvalitetsvarer. Folk kjøper ikke fra vårt sortiment for å bli fulle. Jeg synes Volda kommune har en veldig smal og dårlig argumentasjon.

«Tviler sterkt» på at Ap sier ja

Nærnett kontakter varaordfører Leivdal igjen for å bringe klarhet i utlevering av «øl-pakkene».

– Vil Ap vurdere å skifte standpunkt nå som det er klart at varene ikke leveres på døren?

– Jeg tviler sterkt på det, med bakgrunn i ønsket om å ivareta det lokale næringslivet i Volda, svarer Leivdal.

Tomter synes varaordførerens svar er skuffende.

– Vi har holdt på en stund nå og det viser at det er mulig med sikker og forsvarlig distribusjon av alkoholholdige varer over nett. Jeg synes det er veldig synd dersom vi ikke får lov til å levere til innbyggerne i Volda, sier Tomter.

Powered by Labrador CMS