
Mindre bekymret etter kurs for småbarnsforeldre
Tirsdag ettermiddag inviterte helsestasjonen i Ørsta og Søre Sunnmøre-legevakt til kurs for småbarnsforeldre. På Velle skule var målet til arrangørene å gjøre småbarnsforeldre tryggere dersom barna deres blir syke.
ØRSTA: Arrangørene kaller kurset «Hva gjør vi når barna våre har blitt syke?». Det også litt førstehjelp til slutt som handler litt om de tingene mange er mest redd for. Et godt eksempel på det er at barna våre har satt noe i halsen. Deretter kommer de med noen korte råd dersom man opplever forgiftning og forbrenning.
Therese Aakrem synes at kurset var veldig bra. Hun mener det er fint at man kan lage et slikt arrangement der man bare kan komme innom.
— Det er ikke alt en tenker på når man er førstegangsmor. Det viktigste jeg lærte tror jeg var at en må slappe av og ikke stresse ungen. Jeg føler meg tryggere etter dette kurset, sier Aakrem med et smil om munnen.
Monica Solvang synes det var veldig greit å få tips om hva man skal gjøre med sin egen unge. Hun kunne en del om temaet fra før. Likevel var det greit for førstegangsmoren og få tips på for eksempel lyder man bør være oppmerksomme på.
— Jeg merker allerede at det er mange bekymringer som førstegangsmor. Når barnet får feber, er syk, eller tett i nesen. Kurset var veldig nyttig og lærerikt, konkluderer hun.
Anne-Marit Brautaset synes at det er veldig fint at kurset blir arrangert på denne måten. Brautaset mener det er veldig viktig kunnskap å få med seg.
— Som førstegangsmor er det veldig lett å bekymre seg for veldig mye. Det å få litt mer informasjon er kjempebra. Jeg måtte notere ned noen ting. Det er veldig fint at man også får mulighet til å prøve førstehjelp med en babydukke på slutten av kurset. Jeg føler meg litt tryggere etter kurset, konkluderer hun.
Elin Cecilie Nygjerde (43) fra Volda representerte Ørsta Helsestasjon. Helsesykepleieren forteller at de har mange spørsmål fra foreldre som går på hva man skal gjøre når ungene er syke.
— Småbarnsforeldre lurer ofte på når de skal ta kontakt med lege, samt når skal de gi febernedsettende. I tillegg lurer de på hvilke tegn man bør se etter hos ungene, og hva de skal gjøre dersom de har omgangssyke eller feber.
Nygjerde forteller at det er første gangen hun selv er med på å arrangere det.
— Ørsta var med på å arrangere det for første gang i høst, og da hørte jeg at vi fikk veldig gode tilbakemeldinger. Det var mange foreldre som sa at de var fornøyde og ville anbefale kurset til andre småbarnsforeldre.
Maria Langedal (35) deltok på kurset og lærte flere nye ting. Hun synes det var veldig greit å se blant annet hvor hardt man skal slå under hjerte- og lungeredning hvis uhellet er ute. Hun har blitt mor for andre gang.
— Jeg er litt redd for at minstemann skal ta lego eller andre små leker i munnen, før han svelger det, sier Langedal.

Lisbeth Hoggen Totland (52) var en av de som delte sin kunnskap på kurset. Helsesykepleieren fra Ørsta jobber på Søre Sunnmøre legevakt. Under koronapandemien fikk de mange henvendelser fra foreldre som var bekymret. Da kom de med idéen om å starte et kurs der de kan treffe alle eller flere på en gang. Helsestasjonen i Volda var interessert i et samarbeid. Nå har de sammen et tilbud for småbarnsforeldre.
— Vi startet med kurs i Volda. Tilbudet vårt består av kurs to ganger i året. Nå har Ørsta hengt seg på, og vi skal snart til Herøy. Vi håper jo at dette er et tilbud som vi kan fortsette med.
Kurset blir holdt litt senere på dagen, på et tidspunkt der mange har barna sine hjemme. Derfor har de åpnet opp for at både foreldre og besteforeldre kan møte opp, også med babyene sine.
— Vi ser jo at småbarnsforeldre følger med i media, og det er klart at nå har det vært mye influensa. I tilfeller der det har vært store mediesaker om syke barn, så kan vi merke at antall henvendelser øker. Veldig mange barnehager opplever at det er mange syke og folk snakker i lag, så da blir man bekymret.