OPPGITT: Kenneth Kristiansen er oppgitt over at kloakken går rett ut fjorden utenfor huset. Han og familien kan ikke utnytte vannet slik de ønsker.

Urenset kloakk uten konsekvenser

Kenneth Kristiansen bor helt nede ved fjorden i Volda. Men rett utenfor huset går det urenset kloakk ut i vannet. Det er ulovlig. Likevel slippes kloakken direkte ut i fjordene på ti steder i kommunen.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: —Jeg er drittlei, sier Kenneth Kristiansen. 

UTOVER: Kloakken føres i rør et stykke ut i fjorden, før den slippes urenset ut.

Sammen med kone og barn bor han i Naustvegen, på Nedre Rotset i Volda. De har fjæra som nærmeste nabo, men kan ikke bruke den slik de ønsker. 

Naustvegen er nemlig ikke koblet til avløpsnettet. Kloakken fra husene går ikke til Vikeneset Renseanlegg slik som resten av Volda sentrum. I stede går alt som slippes i avløpene rett ut i fjorden, uten noe form for rensing. 

 — Vi skulle gjerne badet her, men det er ikke mulig. 

Kristiansen og naboene er klar over at fjorden utenfor husene deres er forurenset. Han er heller ikke overasket om at det skjer flere steder i kommunen også.

— Det tvilte jeg ikke på, men det er jo helt krise. Kommunen burde fikset det for mange år siden.

Utslipp rett ut

Volda har 15 registrerte utslipp, fordelt på forskjellige tettsteder og bygder. Bare fem av dem renser utslippene før det går ut i fjorder og elver. 

To tredeler går altså urenset ut i fjorden. Avføring, papir, hår, og alt annet som kastes i do og vasker, skylles rett ut.

— Det er ikke lov å ha direkteslipp av kloakk i fjorden. Da er du i brudd med forurensningsforskriften, forteller Gunnhild Liva Austvoll, som er senioringeniør for bærekraftig natur hos statsforvalteren i Møre og Romsdal. 

Hun mener kommunen har et ønske om å rense kloakken, men tror problemet ligger i økonomien.

—Kommunene er klar over at de har anlegg som ikke er i samsvar med dagens forskrift. Men de velger å ikke prioritere å gjøre noe med det. 

Byggestopp

BYGGEPROSJEKT: Den nye svømmehallen i Volda er bare ett av byggeprosjektene som pågår i kommunen.
URENT: Ikke-nedbrytbar avfall, som våtservietter, havner rett ut i naturen når avløp ikke renses. Våtservietter skal kastes i søppel, og ikke do.

Hvem som er forurensningsmyndighet i kommunen avhenger av størrelsen på tettstedet. I Volda kommune sitt tilfelle er de selv forurensningsmyndighet. 

Det betyr at det er kommunen som er ansvarlig for å drive anleggene, ta prøver fra avløpet og for å stoppe driften dersom de ikke møter kravene i forskriften.

Statsforvalteren har derfor ingen myndighet over Volda kommune når det gjelder avløp. Det eneste de kan gjøre er å veilede kommunen på feltet. 

—Har man ikke renseanlegg som overholder kravene skal det ikke gis byggetillatelse i området, sier Austvoll. 

Med andre ord kan de ikke bygge flere hus i et området uten ordentlig rensing.

Til tross for dette pågår det flere byggeprosjekter i Volda kommune. 

— Det er kommunen sin egen byggeavdeling som må si at: Nei her får dere ikke lov til å bygge, fordi her har vi ikke godkjent avløpsanlegg. Det er den store utfordringen.

Austvoll mener at forskriften ikke er så komplisert, men at problemet kan ligge i at flere ikke kjenner til forholdet mellom plan- og bygningsloven og forurensningsforskriften.

En liten motbakke

For Kristiansen og de andre beboerne i Naustvegen er det kun snakk om en liten oppoverbakke som stopper dem fra å kople seg på resten av kloakksystemet i Volda sentrum. Men det vil kreve en pumpe og en kamp mot tyngdekraften. 

Kristiansen forteller at utenom ett brev har de aldri hørt noe fra kommunen angående avløpet sitt, på de tolv årene han har bodd i Naustvegen.

—Jeg tror kommunen prøver å skyve det hele under teppet. De snakker hvertfall ikke med oss om det, sier Kristiansen.

KORT VEI: Kenneth Kristiansen har kort vei til fjorden.

Annen prioritering

Avdelingsleder for vann og avløp i Volda kommune, Lars Fjærvold sier at kommunen ikke prøver å skjule noe, og at de er fullt klar over situasjonen.

— Det er en prioriteringssak, hvilke utslipp vi kan rydde opp i, og når vi gjør det. 

Renseanlegget på Vikeneset har vært kommunens hovedprioritering for avløp de siste årene. Anlegget, som sto ferdig for et års tid siden, tar seg av avløpet fra Volda sentrum, og er det samme nettet som Kristiansen og naboene vil koble seg på. Men det er usikkert når det kommer til å skje. I følge kommunen kommer det til å noen år til, hvertfall.

— Vi har et av avløpene på blokken nå, men har ikke kapasitet til å prioritere alle nå.

Les hele svaret fra kommunen her:

Det stemmer at kommunen har fleire ureinsa utslepp som går rett i fjorden, ikkje berre i Volda sentrum, men fleire plassar.

Vi har løpande dialog med Statsforvaltar om dette og det er ikkje noko vi forsøker å koste under teppet. Fyste gang eg vart intervjua om saka var i 2016, då også i Nærnett som har vert flinke til å sette saka på dagsorden. Vi rapportera også årleg om disse utsleppa, so her er ingen ting skjult. 

I 2019 hadde vi møte med Statsforvaltaren og orienterte om situasjonen for alle utsleppa i Volda. 

Så må vi vere såpass ærlege å seie at vi har ikkje kapasitet til å rydde opp i alt samtidig då det er eit enormt etterslep i Volda på vedlikehald og utskifting av vatn og avløpssystem, og at de difor blir ei prioriteringssak kva utslepp vi skal rydde opp i, og når ein gjer det.

Fram til i år har vi ikkje hatt nokon plass å reinse avløpsvatnet i Volda sentrum, då Vikeneset har vert ute av drift. Det har difor ikkje vert prioritert å nytte penger på å flytte ureinsa avløpsvatn.

No er Vikeneset oppe å går og vi kan prioritere opprydding i sentrum høgre. Vi har eit punktutslepp vi har på blokka i år, men andre utslepp på Rotset vil måtte vente nokre fleire år då vi rett og slett ikkje har kapasitet eller prioritera dette.

Voldsfjorden er ein stor fjord og på Rotset er det berre delar av avløpet som i dag går ureinsa til sjø. Vi har tatt resipientundersøkingar av fjorden og følgjer disse opp. Utsleppet på Rotset har marginal til ingen betydning for vassmiljøet ut over at det kan vere sjenerande dei plassane utsleppet ikkje går tilstrekkeleg ut i fjorden. 

Hovudplanen på vatn og avløp skal leggast ut på høyring no i november, og forhåpentleg vis godkjennast i før nyttår. I hovudplanen vil vi adressere utfordringane vi står ovanfor og legge fram strategi for å rydde opp. Når planen vert godkjent blir neste steg å lage ein handlingsplan som føl retningslinene i Hovudplanen. Handlingsplanen er ein plan med konkrete prosjekt i prioritert rekkefølgje.

Vi vil også legge til at Volda kommune arbeidar aktivt med å vere langt framme i arbeidet med reinsing av avløpsvatn og har tatt initiativ til tilsyn av avløpsanlegg i kapittel 13 på Søre Sunnmøre, samtidig som vi leia fagforum for vatn og avløp på Søre Sunnmøre. Vi ser også på moglegheita for å etablere eit interkommunalt prosjekt for å møte utfordringane det nye avløpsdirektivet til EU vil gi mellomstore kommunar som Volda.

Med helsing

Lars Fjærvold / avdelingsleiar Vatn og avløp

Powered by Labrador CMS