Urenset kloakk uten konsekvenser
Kenneth Kristiansen bor helt nede ved fjorden i Volda. Men rett utenfor huset går det urenset kloakk ut i vannet. Det er ulovlig. Likevel slippes kloakken direkte ut i fjordene på ti steder i kommunen.
VOLDA: —Jeg er drittlei, sier Kenneth Kristiansen.
Sammen med kone og barn bor han i Naustvegen, på Nedre Rotset i Volda. De har fjæra som nærmeste nabo, men kan ikke bruke den slik de ønsker.
Naustvegen er nemlig ikke koblet til avløpsnettet. Kloakken fra husene går ikke til Vikeneset Renseanlegg slik som resten av Volda sentrum. I stede går alt som slippes i avløpene rett ut i fjorden, uten noe form for rensing.
— Vi skulle gjerne badet her, men det er ikke mulig.
Kristiansen og naboene er klar over at fjorden utenfor husene deres er forurenset. Han er heller ikke overasket om at det skjer flere steder i kommunen også.
— Det tvilte jeg ikke på, men det er jo helt krise. Kommunen burde fikset det for mange år siden.
Utslipp rett ut
Volda har 15 registrerte utslipp, fordelt på forskjellige tettsteder og bygder. Bare fem av dem renser utslippene før det går ut i fjorder og elver.
To tredeler går altså urenset ut i fjorden. Avføring, papir, hår, og alt annet som kastes i do og vasker, skylles rett ut.
— Det er ikke lov å ha direkteslipp av kloakk i fjorden. Da er du i brudd med forurensningsforskriften, forteller Gunnhild Liva Austvoll, som er senioringeniør for bærekraftig natur hos statsforvalteren i Møre og Romsdal.
Hun mener kommunen har et ønske om å rense kloakken, men tror problemet ligger i økonomien.
—Kommunene er klar over at de har anlegg som ikke er i samsvar med dagens forskrift. Men de velger å ikke prioritere å gjøre noe med det.
Byggestopp
Hvem som er forurensningsmyndighet i kommunen avhenger av størrelsen på tettstedet. I Volda kommune sitt tilfelle er de selv forurensningsmyndighet.
Det betyr at det er kommunen som er ansvarlig for å drive anleggene, ta prøver fra avløpet og for å stoppe driften dersom de ikke møter kravene i forskriften.
Statsforvalteren har derfor ingen myndighet over Volda kommune når det gjelder avløp. Det eneste de kan gjøre er å veilede kommunen på feltet.
—Har man ikke renseanlegg som overholder kravene skal det ikke gis byggetillatelse i området, sier Austvoll.
Med andre ord kan de ikke bygge flere hus i et området uten ordentlig rensing.
Til tross for dette pågår det flere byggeprosjekter i Volda kommune.
— Det er kommunen sin egen byggeavdeling som må si at: Nei her får dere ikke lov til å bygge, fordi her har vi ikke godkjent avløpsanlegg. Det er den store utfordringen.
Austvoll mener at forskriften ikke er så komplisert, men at problemet kan ligge i at flere ikke kjenner til forholdet mellom plan- og bygningsloven og forurensningsforskriften.
En liten motbakke
For Kristiansen og de andre beboerne i Naustvegen er det kun snakk om en liten oppoverbakke som stopper dem fra å kople seg på resten av kloakksystemet i Volda sentrum. Men det vil kreve en pumpe og en kamp mot tyngdekraften.
Kristiansen forteller at utenom ett brev har de aldri hørt noe fra kommunen angående avløpet sitt, på de tolv årene han har bodd i Naustvegen.
—Jeg tror kommunen prøver å skyve det hele under teppet. De snakker hvertfall ikke med oss om det, sier Kristiansen.
Annen prioritering
Avdelingsleder for vann og avløp i Volda kommune, Lars Fjærvold sier at kommunen ikke prøver å skjule noe, og at de er fullt klar over situasjonen.
— Det er en prioriteringssak, hvilke utslipp vi kan rydde opp i, og når vi gjør det.
Renseanlegget på Vikeneset har vært kommunens hovedprioritering for avløp de siste årene. Anlegget, som sto ferdig for et års tid siden, tar seg av avløpet fra Volda sentrum, og er det samme nettet som Kristiansen og naboene vil koble seg på. Men det er usikkert når det kommer til å skje. I følge kommunen kommer det til å noen år til, hvertfall.
— Vi har et av avløpene på blokken nå, men har ikke kapasitet til å prioritere alle nå.