Herøy kommune dømt i tingretten. Brøt Arbeidsmiljøloven mot tidligere ansatt.
Herøy kommune brøt loven i da de skulle ansette sin nye konsulent i oktober 2022. Det koster kommunen dyrt.
HERØY: Høsten 2022 skulle Herøy kommune ansette en ny konsulent til deres kommune. For å finne den kommunen mente var den beste til å tiltre stillingen, tok kommunedirektøren Trond Arne Rossi Aglen kontakt med brannsjef i Herøy, Finn Ulvund.
Aglen fortalte at han ville tilby Ulvunds kone Eva Kristin Aastad jobben som konsulent i deres kommune. Det var starten på et turbulent forhold, som ville koste kommunen over 200 000 kroner. Det kommer fram i en domfellelse fra Møre og Romsdal tingrett.
Fikk aldri begynne
Aastad takket ja til jobben etter å ha blitt kontaktet av kommunedirektøren, og hadde tiltredelse den 7. november. Så langt kom hun aldri. Rundt den 3. november sendte HR og HMS-avdelingen i Herøy et varsel til Aastad.
HMS-avdelingen i Herøy kommune mente at Aastad hadde sendt et brev til Vindafjord kommune sin regnskapspartner, da dette var hennes tidligere arbeidsgiver. Informasjonen Aastad delte mente HMS-avdelingen i Herøy kommune potensielt inneholdt ytringer underlagt taushetsplikt og som trengte digital identifisering.
HMS-avdelingen i Herøy kom fram til at dette var et brudd med arbeidsavtalen til Aastad. Kommunen mente derfor at ansettelsen ikke kunne skje, og anså avtalen ugyldig. Aastad hadde derfor mistet den nye jobben sin før hun kunne tiltrede den. Dette fikk Aastad aldri beskjed om, i følge dommen.
Dette betydde at Aastad nå hadde sagt opp sin tidligere jobb, uten å ha en jobb å gå til. Dette anså Aastad som en ulovlig oppsigelse, og tok kontakt med fagforeningen sin. Da meklingen mellom fagforbundet og kommunen ikke førte fram, valgte Aastad å gå rettens veg mot Herøy kommune.
Tapt lønning
Etter å ha tatt ut stevning etter at forliksrådet heller ikke førte fram noe, kom Aastad og advokatene hennes fram til følgende påstand:
" 1. Herøy kommune betaler erstatning til Eva Kristin Aastad, fastsatt etter rettens skjønn, begrenset oppad til kr 191 393,- innen 14 dager, med tillegg av den alminnelige forsinkelsesrente fra forfall til betaling finner sted.
2. Herøy kommune betaler sakens omkostninger."
Erstatningen er regnet å utgjøre tapt lønning for 3 måneder, da det tok Aastad tre måneder å få sin gamle jobb tilbake. I tillegg skylder også kommunen å betale for opptjent pensjon hun hadde krav på i sin tidligere og nåværende jobb. Til sammen blir det 191 393 kroner, og med saksomkostninger vill kommunen skylde Aastad 234 151 kroner, om de ble dømt.
Kommunen på sin side mener at de ikke hadde gjort noe ulovlig, og at Aastad var den som hadde handlet grovt uaktsomt. Dessuten mente kommunen at Aastad ikke hadde krav på erstatning, selv om oppsigelsen var ulovlig. Kommunen nedla derfor denne påstanden at kommunen ved ordføreren i Herøy skulle frifinnes.
Kommunen ble dømt
Rettsaken begynte den 20. august 2024 i Møre og Romsdal tingrett i Ålesund. Retten kom fram til at Aastad sine brev ikke var noe brudd på reglementet i det hele tatt.
Retten kom fram til at kommunen også hadde brutt arbeidsavtalen. Retten fant at begrunnelsen til oppsigelsen ikke hadde saklig grunnlag. Herøy kommune ble derfor dømt i tingretten og må betale Aastad et erstatningskrav på 234 151 kroner for tapt inntekt og sakskostnader, som må betales innen to uker.