Vindkraft i Vanylven

UNNGÅ KONFLIKT: Frode Høgset ser at vindkraftutbygging splitter samfunn, og han vil for all del unngå bygdestrid.

Kampen mot vindturbiner

Høgset har lenge vært motstander av vindturbiner i fjell og urørt natur. I vinter åpnet kommunen opp for vindkraft som en mulig løsning i Vanylven. 

Publisert

VANYLVEN: I vinter hadde kommunestyret møter med aktører som presenterte vindkraft som en mulig løsning på Vanylvens kraftproblem. Noen dager før årets valg ble det enstemmig vedtatt at det ikke skal settes opp vindturbiner i kommunen. Avgjørelsen førte til applaus blant flere som hadde tatt turen til kommunestyremøtet. Frode Høgset var blant de som var til stede.

— Vi fikk beskjed om at det ikke sømmet seg med applaus i kommunestyret, sier Høgset.

Han er bosatt i Vanylven, er sivilingeniør, og jobber med programutvikling. Han er ikke politisk aktiv, men ønsker å påvirke politikere til å verne om naturen. Han er glad i fjellene og naturen i Vanylven, men kan ikke nyte naturen i like stor grad nå som livssituasjonen hans er snudd på hodet.

— Jeg har blitt lam i underkroppen, og er avhengig av rullestol. Derfor har jeg store begrensninger med å komme meg ut i naturen selv. Uansett skal jeg kjempe for at kommende generasjoner skal få nyte den fantastiske naturen vi har her. 

Startet gruppe

— I forbindelse med at det dukket opp planer om vindkraftanlegg på Åheim, så ville vi lage en organisasjon som kjempet mot å etablere vindkraft. Først etablerte vi Facebook-gruppen "Nei til vindkraft i Vanylven", og deretter en organisasjon med samme navn, forteller Høgset. 

I dag har gruppa over 1800 medlemmer på Facebook, som er et betydelig antall med tanke på at det bor rett i overkant av 3000 personer i kommunen.

Høgset sier kommunestyret hadde i utgangspunktet vedtatt at det ikke skal være vindkraftanlegg i Vanylven. På nyåret ble det på nytt diskutert, der blant annet ordfører Lena Landsverk (V) åpnet for vindkraft.

Vi trenger kunnskap

BLIR VARAORDFØRER: Landsverk opplever at mange har urettmessig stemplet henne som vindkraft-forkjemper.

Landsverk har vært ordfører i Vanylven siden 2015, og i kommende periode blir hun ny varaordfører i kommunen. Hun sier de har hatt møter, og diskutert mulige løsninger på kraftproduksjon. Blant annet har vindkraft vært diskutert.

— Vi har et kraftproblem i kommunen, og da er det klart at man må se på løsninger. Jeg er ikke forkjemper for vindkraft, men hvis det kan skape arbeidsplasser og viktige inntekter for kommunen, så bør man se på det som en mulighet. 

Landsverk utdyper at selv om man totalt sett produserer nok strøm i Vanylven, så gjelder ikke dette for hele året. 

— Bedrifter som krever mer strøm, får beskjed om å stenge ned anlegget i visse perioder. Dette gjør det umulig for bedrifter å utvide, og naturlig nok er næringslivet opptatt av at vi må bidra til at de får nok kraft til å produsere.

Det har også vært diskutert andre løsninger for å produsere kraft. Thoriumkraftverk, småkraftverk og energi fra vannkraft. Landsverk mener at slik det er i dag, så koster det for mye penger for småkraftverk å produsere strøm. 

— Det kan også ta 15 år før teknologien til thoriumkraftverk er på plass. Det har vi ikke tid til å vente på, sier Landsverk. 

Linjene er også et problem, men så lenge vi ikke produserer nok strøm, så er det ikke attraktivt å bygge større linjer i kommunen. Nå må vi som er lokalpolitikere se etter andre løsninger. 

Ødelegger landskapet

Frode Høgset mener at vindturbiner kan produsere mye kraft, men at fordelene ikke veier opp for ulempene. 

— Man tar ikke vare på naturen ved å sette opp vindturbiner i urørt landskap, som ødelegger for fugler og andre dyr. Man kan få mye energi fra vindkraft med mange nok turbiner, men jeg mener at vi må se etter andre løsninger, sier Høgset.

 Han mener også at energien man får fra vindturbiner er ustabil, der man på vindstille dager er avhengig av en alternativ energikilde. Høgset peker på andre måter å få energi på enn fra vindkraft.

— For det første så trenger vi større linjer for å få overført strøm, så det faller ikke bare på manglende produksjon av strøm. Jeg mener også at man bør satse på små elvekraftverk og kjernekraftverk som jeg håper det blir forsket mer på fremover, sier han.

Høgset håper at siste ord er sagt i saken, nå som et nytt nei til vindkraft er vedtatt. Om saken blir gjenopptatt er han tydelig på hva han gjør: 

— Jeg er klar til å kjempe igjen hvis det blir nødvendig, avslutter han. 

Powered by Labrador CMS