TILHØRIGHET: Gjennom svømmingen har Astri funnet et sted hun føler hun hører hjemme.

– Jeg har ikke noe å miste

Da Astri Lillebø Walsh (15) var 18 måneder fikk hun vaksine for svineinfluensa, og ble lam fra livet og ned. 14 år senere drømmer hun om å delta i Paralympics. 

Publisert Sist oppdatert

ULSTEINVIK: Årsaken til lammelsen var en autoimmune respons til en vaksine som kalles Transversell Myelitt. Den midlertidige lammelsen resulterte i at hun ikke kunne gå igjen før hun var to og et halvt år. I denne perioden gjennomgikk hun utallige tester for å finne årsaken. 

Vaksinen førte til at Astri i dag har nedsatt funksjon fra kneet og ned, i tillegg til 50-60 prosent funksjon i venstre bein og 60-70 prosent i høyre bein. Hun har også droppfot, noe som betyr at hun har vanskelig for å løfte fremre del av foten.

Dette har likevel aldri stoppet Astri fra å være i aktivitet. Nå trener hun svømming fire til seks ganger i uka og har aldri tenkt at utfordringen har vært for stor.

– Den fysiske utfordringen er bare noe jeg må håndtere, men jeg er ganske glad for at jeg har svømmingen å drive med. Det er faktisk noe jeg kan gjøre på fritiden min, sier Astri.

SYKEHUSBESØK: Astri har vært gjennom mange operasjoner og vært mye inn og ut av sykehus.

Overvinne hinder

Siden andre klasse har Astri vært gjennom minst ni operasjoner. Hun forteller også at hun har mindre muskler i beina som gjør at musklene der må jobbe ekstra hardt kun for å gå.

– Så det er veldig vondt å gå og stå lenge, forteller hun.

Det var moren som først merket hvordan lammelsen påvirket henne, ikke bare fysisk.

– Mamma så det på fjeset mitt, og jeg var mindre glad akkurat da. Jeg hadde akkurat lært meg å gå da jeg var 18 måneder, og så kunne jeg plutselig ikke det lenger.

I oppveksten var det mye Astri ikke kunne delta på sammen med de jevnaldrende. Gym på skolen var for eksempel ikke tilpasset henne, og var noe hun ikke kunne være med på.

– Hva tenker du om at du nå sitter her og satser svømming på høyt nivå, og har gått fra å ikke kunne delta i gym til dette?

– Det er ganske fantastisk. Selv om jeg har hatt en liten periode med skulderskade, så er det fortsatt kjempegøy. Jeg angrer ikke på at jeg bestemte meg for å satse, sier 15-åringen.

Stort talent

I 2022 ble Astri tatt med i en satsningsgruppe i regi av Norges Svømmeforbund og Olympiatoppen. Målet er å få utøverne med i Paralympics i 2028. Da innså Astri at hun faktisk kunne nå langt med svømmingen.

– Da bare tenkte jeg å satse alt. Jeg har ikke noe å miste, sier hun.

For Astri betød dette at hun hadde funnet noe hun faktisk var god i, og noe hun var i stand til å gjøre.

– Det er jeg veldig glad for da. Å ha funnet en plass der jeg hører hjemme.

Den nasjonale satsningsgruppa tilrettelegger slik at Astri skal få best mulig utvikling. Hun forteller at gruppa består av mange ulike parautøvere med forskjellige utfordringer. Det finnes alltid alternative måter du kan trene på, selv når gruppa trener felles.

– Du blir inkludert uansett, så det er ganske fint, forteller Astri.

MULIGHETER: Astri er fornøyd med hvilke treningsmuligheter hun får ved å være en del av satsningsgruppa.

Viljesterk

Far og trener, Cian Walsh, beskriver Astri som en sterk jente med stor stå-på-vilje. Uansett hvilke utfordringer hun har blitt møtt med, har hun klart å komme seg gjennom dem.

– Hun er sterk i hodet og tåler en del trening i bassenget. Hun har alltid vært en fysisk jente fra hun var veldig liten. Det er det som er terapien hennes egentlig.

Walsh forteller at fysisk aktivitet har vært en viktig del av rehabiliteringen til Astri etter hun ble lam fra livet og ned. Heldigvis trives hun ikke så veldig mye med å sitte stille. Hun må ut og bevege kroppen.

– Selv det å sitte ned for et måltid blir litt for mye sitting for henne, forteller han.

Walsh innrømmer likevel at diagnosen har påvirket familien.

– Det var for eksempel svært sjeldent at hele familien kunne gå på fjelltur sammen da Astri var yngre. Realiteten er at alt må tilpasses. Jeg tror alle som har opplevd noe sånt i sin familie vil si at det påvirker dem betydelig, sier Walsh.

Ambisjoner

Det er flere som har lagt merke til Astri sin dedikasjon og store potensial. I 2023 mottok hun TEFT-stipend på 50.000 kroner fra Sparebanken Møre. For Astri betyr dette mye for satsningen.

– Jeg har fått dra på flere stevner uten klubb for å satse mer. Fordi det er ikke alle her som er på samme nivå i svømmingen. Så det har hjulpet meg veldig mye.

Astri har drømmer om hva hun har lyst til å oppnå, og hun vet hva som må til for å nå de.

– Jeg har lyst til å komme til EM og VM, og kanskje OL. Da må jeg trene ganske mye, satse alt og komme tilbake i form etter skulderskaden, men jeg tror det skal gå.

Powered by Labrador CMS