I en tid hvor alt moderne blir mer moderne, hvordan klarer radioen seg?

NRK går av FM-nettet og bytter til DAB i februar i Møre og Romsdal, P4 og større lokalradioer i april, men mindre lokalradioer fortsette på FM. Radio Volda har vært på lufta siden 1973, etter en pause på slutten av 70-tallet var praksisradioen for Høgskulen tilbake og har sendt sendinger siden. På FM-nett og på internett.

Av , onsdag, 26 oktober 2016 12:50

Odd Reidar Solem er tidligere journalist for NRK og TV2, han er nå freelancer, og en av de fire første radiostudentene ved Høgskulen i Volda, da kalt distriktshøgskulen i Møre og Romsdal.

— Det var naturlig nok veldig spennende å være med på. Vi som gikk der hadde jo et mål i livet om å jobbe profesjonelt med radio, som radiojournalister. Men vi måtte jo gå en lang veg, det var mye prøving og feiling og det tekniske utstyret var så som så. Sett med moderne øyne var jo det utstyret veldig primitivt, men det var det som var tilgjengleig den gangen. Vi klarte oss alt i alt bra, forteller Solem.

Brann førte til nytt utstyr

Solem ble uteksaminert fra Høgskulen i 1973. I 1976 var det sendestopp for Radio Volda, men praksisradioen var tilbake igjen ved starten av 80-tallet. Da var tidligere dekan ved medielinja, nå pensjonist, Sverre Liestøl, kommet til skolen.

— Det var litt pussig det når jeg startet på vikariatet mitt her, for et par dager før jeg kom hit hadde skolen brent. Jeg tror det var en varmekabel i en takrenne på Aasen-huset som hadde tatt fyr. Det medførte at alt tekniskutstyr som sto der ble definert som kaputt, og jobben min ble da å erstatte dette utstyret, forteller Liestøl.

— Jeg jobbet da i NRK, jeg gikk litt frem og tilbake mellom Høgskulen og NRK, og derfor valgte jeg å kjøpe det utstyret vi bruket i NRK Rogaland på den tiden.

Fortsatt moderne medier

Linja på på Høgskulen har siden det benyttet det nyeste som er av utstyr, man la oss hoppe til nå tid. Til 2016. Hva er nå det nyeste innenfor media?

— Jeg tror at det er mobilen telefonene man henter informasjon fra radioen. Det blir om å gjøre å lage gode program, og om de blir sett i opptak, direkte eller på podcast tror jeg ikke har så mye å si. Jeg tror det er færre som kommer til å sitte i sofaen og høre på direkteendt radio i fremtiden, sier Liestøl.

– Nettradio er jo også direkte, men det er noe med det å trykke på og vite at man er på lufta. Det gir en ekstra nerve til sendingen, tror jeg, sier Reidulf Botn, han er teknisk leder ved medielinja ved Høgskulen i Volda.

— Men det er klart vi må på nett, der er vi jo, og vi må på podcast. Skal vi lage effektive podcaster må vi sende mer stoff enn det vi gjør i dag, fortsetter han.

DAB-spørsmålet

FM-nettet skal slukkes for de store kanalene i 2017, men de mindre lokalradioene får fortsette. Hva betyr det for radiolytterne at kanalene skifter nett?

— For lytteren er det ikke veldig store forskjeller. Det blir mer kanaler på DAB og man skal kunne følge en kanal lengre når man kjører, foreksempel om man kjører gjennom Norge og hører på P1 så skal det være lettere å høre på P1, forklarer Botn.

— For Radio Volda betyr det litt, for det første må de som har kjøpt lisens si: «Ja, vi setter i gang med sendere», og så må de bygge ut den første senderen. Skolen har søkt om ekstraordinære bevillinger for å kjøpe utstyr i studio her og sendere som i første omgang vil dekke Volda og Ørsta, men vi håper selvfølgelig å få dekket de andre kommunene på Søre Sunnmøre også, sier Botn om hva som skal skje med Radio Volda.

— Jeg vil bare ønske nærradioen i Volda til lykke med fremtida og håper de får det riktig bra til, med eller uten DAB. Det er absolutt liv laga, så lykke til, avslutter tidligere student Solem.

Sist redigert torsdag, 27 oktober 2016 11:23