– Jeg blir trist hver gang et hus i Volda mister skifertaket sitt

Historiker Kari Hasle mener skifertak er billigere og penere. Historiker Kari Hasle mener skifertak er billigere og penere. Foto: Thorvald Skaare Aschim

De som bytter til moderne takstein bruker ofte prisen på skifer som forklaring. Hvis man tenker langsiktig er den tradisjonelle steintypen billigere og penere, mener historiker Kari Hasle. 

Av , tirsdag, 25 oktober 2016 15:16

En som er mye mer positivt innstilt til det tradisjonelle taket er historiker Kari Hasle. Hun har skrevet et eget kapittel og bruken av skifertak i Volda i en bok om lokalhistorie.

– Det med skifertak handlet ikke bare om estetikk. Det handlet om brannsikring og etter brann i Volda i 1890-årene ble det pålagt med skifertak i sentrum, sier historiker Kari Hasle.

 Hasle kaller taket husets femte fasade og har en favorittplass i Volda hvor hun kan nyte utsikten over bygda med de vakre takene.

– Hvis man står på Klepp og ser utover bygda er alle skifertakene et vakkert syn, mener Hasle. 

Et lysegrått puslespill

 På et hustak i Volda står Rune Fet krumbøyd og legger skiferstein på et tak. Sola skinner og dugget som lå på steinene har begynt å tørke. Hver stein må tilpasses, bankes på og legges på et passende sted. Det hele ligner et gigantisk puslespill hvor alle brikkene har den samme lysegrå fargen.

– Å legge skifer er ikke så veldig vanskelig, men det er mye tilpassing og «dill dall». Det er også mer tidkrevende og dermed dyrere. Jeg er egentlig helt motstander av å legge skiferstein, med det er jobb, sier håndverker Rune Fet. 

– Etter det forrige skifertaket jeg lå endte jeg opp med å bruke 5000 kr på kiropraktor fordi jeg ble så gåen i knærne.

 Billigere enn vanlig takstein, hvis man tenker langsiktig

– Hvis man tenker langsiktig så lønner det seg å legge skifer istedet for Decra-tak som bare varer i 20-30 år. 

Hasle mener skifertak synliggjør en viktig historisk dimensjon i forhold til arbeidsmetode og materialvalg.

– Jeg blir trist hver gang et hus i Volda sentrum mister skifertaket.

Radioreportasje av denne saken kalt Skifertak takk Thorvald Skaare Aschim
Sist redigert onsdag, 26 oktober 2016 13:09