TEST: Bokmannen har den beste gratiskaffen

Hvorfor betale en formue for å drikke kaffe på kafé, når du kan få den samme koppen gratis i banken.

Av , fredag, 28 oktober 2016 15:11

I Ørsta og Volda er det flere butikker og banker som tilbyr sine kunder gratis kaffe. Kaffekanner eller kaffemaskiner står lett tilgjengelig, slik at hvemsomhelst kan forsyne seg. 

Her kan du lett invitere venner og kjente på en god kopp sort gull, uten at det trenger å koste deg noen ting. Ta med kamerater og kumpaner til et kaffeslabberas i den lokale banken, eller hva med å nyte kaffen i en møbelbutikk. Sitt i gode chesterfieldstoler, mens du fortærer varm drikke, vel så god som den de serverer på kafeene. 

For å gjøre det enklere for deg å finne den beste, kostnadsfrie kaffen, har Nærnett valgt å gjennomføre en uoffisiell test. I testen har vi lagt vekt på kaffens kvalitet, styrke, surhet osv. Et annet viktig kriteriet er miljøet kaffen servers i. Er det gode stoler, fin utsikt eller lyse lokaler? Virksomheter som har lesestoff lett tilgjengelig får selvfølgelig pluss for det. Tilgang til te, varm sjokolade, bakervarer eller buljong er også noe som trekker opp.

Teksten fortsetter under grafikken.

Bøker og kaffe

I Ørsta og Volda er det i alt åtte steder hvor gratiskaffen står lett tilgjengelig. Bokmannen i Volda gjør det best i test. Her er det sterk, og god kaffe, som uten tvil er av aller høyeste kvalitet. Butikken får også pluss for gode stoler, og tilgang til lesestoff. Det er jo tross alt en bruktbokhandel.

Jeg koker bare en kanne om dagen. Så når den er tom, så er det tomt, forteller Bokmannen Geir Hovind Frøysedal.

Malia er den virksomheten som gjør det best i Ørsta. Her er kaffen noe dårligere. Den er litt i friskeste laget, men butikken får pluss for komfortable sittegrupper. Her kan du også fordype deg i kataloger om veggpanel og fliser, mens du inntar kruset med den koffeinholdige vesken. 

I andre enden av skalaen finner vi Kiwi i Volda. I lavprisbutikkens kaffemaskin serveres noe som vanskelig kan kalles for kaffe. Den vesken som havner i pappkoppen, minner aller mest om vann tilsatt konditorfarge. Kaffen er smakløs. Det er heller ingen sitteplasser i butikken, noe som må sies å være en skuffelse.

Bank i bordet

Om du er av dem som foretrekker det store utvalget, er bankene i Ørsta sentrum stedet å gå. Sparebank-1 Søre Sunnmøre og Sparebanken Møre er begge utstyrt med nye kaffemaskiner. Her får du foruten vanlig svart kaffe, også kaffe med melk, cappuccino og kakao. Sparebank-1s kaffe er riktignok veldig tynn, men om du har lyst på mere koffein er det jo bare å forsyne seg en gang til. Kaffen er jo tross alt gratis. Sparebanken Møre har vært mer sjenerøse med de svarte bønnene. 

Bankene kan også skilte med lyse, romslige lokaler, utstyrt med behagelige sofaer i lær. Om de også hadde servert bakverk, ville bankene hatt muligheten til å ta opp konkurransen med distriktets bedre kaféer. 

Banksjef Line Bjerknes ved Sparebanken Møre i Ørsta sier likevel at kaffen først og fremst er en service til bankens kunder.

–Kan jeg komme hit hver eneste dag bare for å drikke kaffe?

Da ville du nok etterhvert ha blitt henvist til kafeen på Ørsta torg, smiler banksjefen 

Hun forteller at det sjelden er andre enn bankens kunder som bruker kaffemaskinen. 

De fleste som drikker kaffe her, har også ærend i banken.

Bare til kundene

I Volda er det derimot ingen av bankene som har kaffekannene stående framme. Hos Sparebank-1 har de valgt å sette kaffemaskinene bak skranken. 

Vi har fortsatt gratis kaffe til kundene. Tidligere hadde vi kaffen stående framme, slik at hvemsomhelst kunne komme å forsyne seg. Det valgte vi å slutte med, sier personalsjef ved Sparebank-1 Volda, Vidar Egset. 

Han forteller at dagen ordning fungerer fint, og at de ikke har noen planer om å endre på den i framtiden.

Sist redigert søndag, 30 oktober 2016 22:30
Mer i denne kategorien « Praksisen er over