– Det pirret litt ekstra i magen da jeg stod i tunnelen

Frode Grodås vokste opp i Hornindal sammen med mor og far og to eldre brødre. Frode Grodås vokste opp i Hornindal sammen med mor og far og to eldre brødre. Foto: Privat

Som femåring begynte Frode Grodås å spille fotball i den lille bygda Hornindal. Etter en lang keeperkarriere ser han blant annet tilbake på et FA Cup-trofé med Chelsea og 50 landslagskamper for Norge.

Av , torsdag, 27 oktober 2016 14:57

Frode Grodås begynte å spille fotball da han var 5år. Foto:PrivatFrode Grodås begynte å spille fotball da han var 5år. Foto:Privat– Det er egentlig veldig surrealistisk. Jeg drømte aldri om at karrieren min skulle bli slik den gjorde. Hvis man har gode forutsetninger og vil spille fotball, så er mye mulig, forteller Grodås.

Den tidligere landslagskeeperen vokste opp i Hornindal, som i dag har 1200 innbyggere. Foreldrene til Frode eide en butikk i bygda, og sammen med to eldre brødre debuterte han som 12-åring på A-laget.

– Det var kun én keeper i hele bygda. Jeg hadde spilt mye fotball med mine to eldre brødre, fordi de ofte trengte en keeper. Jeg var veldig uredd og var i aktivitet hele tiden. Det er nok mye av grunnen til at jeg fikk debutere så tidlig på A-laget, sier Grodås.

Kaptein for det norske landslaget

En viktig og stor hendelse for norsk fotballhistorie var da Norge slo Brasil 2-1 i 1998. Et av Grodås’ beste minner fra en lang keeperkarriere, er nettopp denne kampen i Marseille.

– Jeg var kaptein under den kampen. Det var veldig spennende, og det pirret litt ekstra i magen da jeg stod i tunnelen. Det var noe helt spesielt da jeg hørte de norske fotballsupporterne rope og jeg så tribunen var dekket med fargene rødt, hvitt og blått. Kampen ble historisk, og å suge til seg alle inntrykkene fra den kvelden var ikke lett, sier keeperen.Frode Grodås har blant annet spilt fot fotballklubben Chelsea, og der vant han FA-Cup finalen i 1997. Foto: PrivatFrode Grodås har blant annet spilt fot fotballklubben Chelsea, og der vant han FA-Cup finalen i 1997. Foto: Privat

I dag er han keepertrener for det norske herrelandslaget i fotball, en rolle han har hatt siden 2010. Frode mener selv han har den nest beste jobben i verden.

– Det å være keeper er den beste jobben i verden, men ved siden av det har jeg den nest beste jobben. Jeg syntes det er kult å jobbe med de beste. Jeg jobber også fullt for Norges Fotballforbund (NFF). Der har jeg ansvaret for å jobbe med de yngste keepertalentene. Jeg vet hvem som er de beste 14-,15- og 16-åringene i Norge.

– Hva er dine beste minner fra fotballkarrieren?

– Jeg har mange minner, men ett av dem er da det ble pause på Ullevaal Stadion. Da gikk jeg i mål i pausen, og alle tilskuerne kom ned og skulle skyte ballen i mål. Folk i lakksko og pensko kom for å skyte på meg, og jeg fikk nok 300 skudd på meg på 15 minutter. Det andre er FA-Cup finalen med Chelsea i 1997 hvor vi vant. Brasilkampen i 1998 er også utrolig stort, og jeg husker veldig godt da jeg debuterte for det norske landslaget. Det var en drøm som gikk i oppfyllelse.

Oppvokst i en liten bygd

Allerede som 16-17-åring flyttet Grodås hjemmefra og begynte å spille fotball for Sogndal. Frode beskriver oppveksten sin i den lille bygda som trygg.

– Hornindal var en veldig bra plass for meg å vokse opp med tanke på den personen jeg er i dag. Jeg er trygghetssøkende og Hornindal er et sted som var trygt for meg.

I dag bor Grodås i Oslo, men savner bygda. Noen ganger kunne han tenkte seg å kaste alt fra seg og flytte vestover igjen.

– Det er veldig hektisk å bo i Oslo i forhold til en liten bygd. I Hornindal kan man finne en ro som man ikke finner i storbyen. Jeg har en mor som er 92 år som bor i Hornindal, og hun får jeg besøkt fire-fem ganger i løpet av et år. Jeg er veldig glad i henne og skulle gjerne besøkt henne oftere, forteller Frode.Frode Grodås var kaptein for Norges Herrelandslag da Norge slo Brasil 2-1 i 1998. Foto: PrivatFrode Grodås var kaptein for Norges Herrelandslag da Norge slo Brasil 2-1 i 1998. Foto: Privat

– Har du noen tanker om at Hornindal skal slå seg sammen med Volda?

– Jeg har pratet med noen i bygda om kommunesammenslåingen, og jeg har inntrykk av at det har blitt en slags splittelse i Hornindal, fordi folk har ulike følelser rundt det. Jeg tror det blir veldig bra å slå seg sammen med Volda, men jeg skulle ønske Stryn også ble med. Vi har en uferdig historie med dem fra 60-70-tallet, sier han.

Frode ser tilbake på en karriere hos Sogndal, Lillestrøm, Chelsea, Tottenham, Schalke 04, Racing Santander, Hønefoss og Norge. Han har vært trener for Ham-Kam og Lillestrøm og er i dag keepertrener for det norske herrelandslaget.

– Du kan bli det du vil, men alle kan ikke bli alt. Du må ha gode forutsetninger og et godt utgangspunkt for å bli fotballspiller. Du må finne en ting der du har et godt utgangspunkt, og når du har gjort det, er det bare å jobbe hardt for det, sier Grodås.

 

 

 

Sist redigert torsdag, 27 oktober 2016 16:30