Maler opp til brødkrig

Ida-Renate Moe Vorren og Ellen Fivelstad er ansvarlige for driften av Geiranger Bakeri avdeling Volda. Ida-Renate Moe Vorren og Ellen Fivelstad er ansvarlige for driften av Geiranger Bakeri avdeling Volda. Foto: Johanne Kristensen Sandvik

Tirsdag 1. november åpner Geiranger Bakeri en ny avdeling i Volda. Samtidig er tradisjonsrike Mylnå fortsatt på bakerjakt.

Av , torsdag, 27 oktober 2016 14:34

– Det blir et litt mer utfyllende kafépreg og bakeriutsalg, i og med at vi har ansatt en kokk. I tillegg skal vi satse litt på møtevirksomhet, og å bruke kafeen som kurslokale. Vi har også fått med mange lokale og regionale matprodusenter, forteller Jan Egil Vikestrand, daglig leder for Geiranger Bakeri.

Bakeriet og kafeen erstatter det som tidligere var Kaffekoppen på Spinneriet kjøpesenter i Volda. Produksjonen vil etter hvert foregå i Ørsta.

Artig med konkurranse

Vikestrand lover et annerledes konsept, med mat og servering på et høyere nivå. Han mener alle i Volda vil ha glede av at det blir litt mer liv i sentrum, og flere folk på kafeer. Konkurranse er han ikke redd for.

– Nei, konkurranse syns jeg bare er artig, for da må man levere. Jeg tror ikke det blir noe problem, for vi har flere ben å stå på: vi har catering, vi har selskapslokale, vi har kurs.

Ida-Renate Moe Vorren og Ellen Fivelstad er ansvarlige for driften av den nye avdelingen i Volda. På spørsmål om de er bekymret for konkurranse, svarer de bastant nei. 

– Det er ingen i Volda som har det samme som det vi satser på. Vi har flere bein å stå på. Geiranger bakeri er en kjent og etterspurt merkevare, svarer de.

Ideene kverner i hodet

Det er nemlig ikke bare Geiranger Bakeri som har planer for Volda. Mylnå i Volda har de siste årene jobbet med flere prosjekter, blant annet med nytt bakeri og kafé. Mylnå er kjent for å male korn på den tradisjonelle måten med steinkvern, og planlegger også å bli et slags visningssted for det tradisjonelle håndtverket.

– Det vi kunne lage på 30-tallet i Norge, er det nesten ingen som kan lenger. I dag kan man sende en mail til Kina, og få det man vil ha tilsendt, sier Elias Moe, daglig leder for Mylnå.

Elias Moe vil i første omgang realisere planene om å gjøre Mylnå til et visningssted. Bakeriplanene må foreløpig ligge og godgjøre seg.

– Vi jobber med å få tak i en ny baker, for det må detaljplanlegges ut i fra bakeren som skal drive det, sier han.

Mylna1IDÉ: Slik håper Elias Moe at Mylnå kan ende opp med å se ut. Foto: Sporstøl Arkitekter AS

Satser på lokale tradisjoner

Verken Mylnå eller Geiranger Bakeri frykter at konkurransen skal bli for stor. Begge mener at deres konsepter er såpass spesielle, at det ikke skal bli noe problem.

– Nei, Mylnå bakeri blir så spesielt, og melet fra Mylnå er såpass spesielt. Det er ingen andre møller som klarer å male et slikt mel, sier Elias Moe bestemt.

Lokale tradisjoner og mat laget fra bunnen, er en satsing hos både Mylnå og Geiranger Bakeri. Så blir det spennende å se om det går hull på melposen i tiden fremover.

Sist redigert fredag, 28 oktober 2016 14:42