Hvor gikk det galt for nye Hødd?

ET VANLIG SYN: Didrik Sereba fortviler etter å ha brent en god i 2-0-tapet mot Jerv på Høddvoll. Det var lagets første hjemmetap under Steinar Lein. ET VANLIG SYN: Didrik Sereba fortviler etter å ha brent en god i 2-0-tapet mot Jerv på Høddvoll. Det var lagets første hjemmetap under Steinar Lein. Foto: Pål Strande Gamlemoen

Hødd skulle knive om opprykk. Isteden ble årets sesong en kamp for tilværelsen.

Av , torsdag, 27 oktober 2016 14:13

Høddvoll 8. november 2015. Hødd tar imot Jerv hjemme. Det spilles om kvalifisering til eliteserien. Vertene tar ledelsen, men Jerv utligner på overtid. Ingen av lagene klarer å avgjøre i ekstraomgangene. Det er duket for straffespark.

Fire i blåhvitt ekspederer sine forsøk sikkert i mål fra 11 meter, mens Jerv bommer. Spissen Michael Karlsen går fram. Hvis trønderen scorer, er Hødd videre til neste runde i kvaliken. Han er selvsikker, og gjør som Andrea Pirlo: han chipper ballen midt i mål. Problemet er at Jervs keeper fortsatt står der, klar til å få ballen rett klypene. De blåhvite har hatt Jerv på gaffelen, men lar det glippe, ikke én, men to ganger. Noen minutter senere bommer Christoffer Aasbak, mens Jerv gjør det Hødd ikke klarte. De avgjør: Sindre Eids siste kamp som Hødd-trener ender med et brutalt tap.

Høddvoll 25. september 2016. Nok en gang har Jerv tatt turen til Ulsteinvik. Igjen jakter gjestene opprykk. Hødd? De ligger i sumpa, like over nedrykksstreken. Sindre Eid er på kontoret, ikke trenerbenken. Steinar Lein er hovedtrener denne gang. Et Hødd som blir redusert til ti mann taper 2-0. Steinar Leins første hjemmetap som Hødd-trener er et faktum.

En drøy måned senere kan de blåhvite sikre plassen med seier hjemme mot Strømmen. Det ender med 0-3-tap. Det betyr at Hødd i skrivende stund ligger ett poeng foran Ullensaker/Kisa, som ligger på nedrykk. Selv om Hødd skulle unngå å skli ned stupet, vil man tenke på hva som nesten var ett år tidligere, og hva som kunne ha vært. 2016 har vært en blåhvit nedtur.

Tung sesong

– Å rykke ned vil være kjedelig. Forferdelig. Denne klubben betyr mye for mange, så det er utrolig surt hvis det skjer, forteller Atle Moldskred.

Han er talsmann i Hødds supporterklubb Blåsarane: en hard kjerne som står bak det ene målet på Høddvoll og synger, brøler, heier, banner og støtter de blåhvite gjennom 90 minutter.

Moldskred sitter på Kaffebaren i Ulsteinvik sentrum. Noen dager etter vårt møte skal han og sju andre kjøre nesten tolv timer i minibuss til bortekampen mot Bryne.

Hvordan vil det være inne på Kaffebaren ved nedrykk? Burde man passe seg for flygende stoler?

– Hehe! Nei, som sunnmøringer er vi ganske rolige av oss. Vi kommer ikke til å ta fram kniver eller kaste stoler.

 

STOLT, YDMYK, INKLUDERENDE: Det er rundt 200 medlemmer i supporterklubben Blåsarane. Foto: Pål Strande Gamlemoen

På jakt etter identitet

Sindre Eid ga seg som trener ved sesongslutt i 2015. Jobben var blitt altoppslukende, han behøvde en pause. Samtidig spaserte Hans-Erik Eriksen ut dørene i Follo FK etter syv år med trange økonomiske kår, cupfinale og en klar og tydelig spillefilosofi: Eriksens Follo-lag hadde mye ballinnhav og lekkert kombinasjonsspill. Hødd ønsket å opparbeide seg en lignende identitet.

«Du kommer til et sted der folk forventer mye. Å holde på med fotball i Hødd er en viktig ting. Forventninger er en drivkraft i oss som liker å konkurrere,» sa Eriksen til Nærnett før sesongstart.

NRKs fotballekspert Rene Hustad bygget forventingene ytterliggere opp.

«Det er ikke urealistisk med opprykk i Ulsteinvik i år.»

Men Eriksens opphold i Ulsteinvik ble kort. I slutten av juni løste styret i Hødd han fra kontrakten etter fattige 11 poeng på 13 kamper. 5-1-tapet borte mot Jerv noen dager i forveien betydde kroken på døra. Hødd lå på nedrykksplass.

– Kvalifiseringskamp om opprykk var målet. Jeg hadde veldig stor tro, og var begeistret over muligheten til å trene Hødd. Om man ser de første kampene, ser man at resultatene fort kunne blitt annerledes, men når det ble som det ble, påvirket det etter hvert den mentale helsen både til spillere og ledere rundt. Vi kom inn i en ond sirkel, forteller Eriksen.

Han er tilbake med familien hjemme i Ski. Det har vært en annerledes høst, med tid til familien og refleksjon rundt hva som gikk galt i Ulsteinvik.

– Jeg ble bergtatt av stedet da jeg kom. Det er ikke så mye å skylde på, når man ser hvordan Hødd er bygd opp med anlegg og treningsmuligheter. Spillergruppa var sulten og villig til å gjøre det som skulle til, men sett i ettertid gikk jeg for fort fram.

Ønsket mer tid

Fotballen Hødd spilte under Sindre Eid var direkte og mer rett på mål, med lange pasninger og hurtige angrep. Eriksen tror det ble for mye på for kort tid for spillerne å tilpasse seg til. Han mener likevel at han burde fått mer tid til å få skikk på laget.

– Jeg er helt klar på at jeg fikk for kort tid, selv om jeg har respekt for at de som jobber i klubben er nødt til å ta beslutninger. Jeg burde endret ting i et lavere tempo, men det var forandringer de bad om da de ansatte meg, og da må du regne med at det tar litt tid. Jeg håpet at vi skulle løst motgangen bedre sammen.

Moldskred i Blåsarane deler Eriksens syn på saken.

– Personlig synes jeg han burde ha fått mer tid. Han var uheldig – vi fikk mye marginer imot i kampene han ledet. Siden har vi ikke hatt så jevne kamper, det har blitt mer «Hawaii-fotball».

Da Eriksen måtte gå, ble ambisjonene justert: Fra å drømme om opprykk, ble målet å beholde plassen i 1. divisjon. Etter å ha vært i trenerteamet siden 2014, fikk Steinar Lein jobben som hovedtrener.

En turbulent uke avsluttet med Hødd-Åsane på Høddvoll 26. juni. Tre hodestøt, ett fra Torbjørn Kallevåg og to fra Steffen Moltu, sikret de blåhvite en lettelsens 3-0-seier i Steinar Leins første kamp i sjefsstolen.

«Det har vært en spesiell uke, og en tung sesong til nå, men så svarer spillerne på denne måten. De har vært profesjonelle hele uken,» sa Lein til Vikebladet etter kampen.

Tilbake til det kjente

 – Det var synd med Eriksen, men Steinar har gjort en god jobb. Jeg vil være fornøyd dersom han styrer oss neste år, sier Moldskred.

– Jeg har ikke tenkt over om Hans-Erik måtte gå for tidlig. Til syvende og sist handler det om poeng. Personlig er jeg for å gi en trener sjansen, men styret måtte ta en beslutning, det må man akseptere, sier Hødd-kaptein Joakim Wrele.

Svensken har vært på Høddvoll siden 2014, og har hatt en sentral rolle enten som midtbaneanker eller midtstopper fra starten av.

– Steinar har gått tilbake til det vi gjorde i 2015, som er mer kjent for oss, med et hardtarbeidende kollektiv som spiller mer direkte og har fokus på å være kompakte i forsvar.

– Hans-Erik har en veldig interessant, men også krevende måte å spille fotball på. Jeg tror han måtte ha brukt lengre tid for å få det til. I de første kampene kunne det ha bikket begge veier, men når du da ikke får resultatene, får gutta fort mentale sperrer, forteller Steinar Lein.

NY TID: Steinar Lein tok over treneransvaret da Hans-Erik Eriksen måtte gå. Ambisjonene ble justert: Fra å drømme om opprykk, ble målet å beholde plassen i 1. divisjon. Foto: Pål Strande Gamlemoen

Over streken under Lein

Hødd vant sine fem første hjemmekamper under Lein, og klatret over nedrykksstreken. De tapte ikke på Høddvoll før kampen mot Jerv. På bortebane vedvarte imidlertid problemene fra Eriksens tid. I slutten av august tapte laget hele 8-3 mot Ull/Kisa.

«Vi var ikke mentalt påskrudd da kampen starta,» sa Lein til Sunnmørsposten etter ydmykelsen.

Problemene på bortebane må ta mesteparten av skylden for årets magre poengfangst. Under Eriksen tok ikke Hødd ett eneste poeng borte. Det har ikke blitt mye bedre under Lein, med tre uavgjorte og resten tap.

– Vi var kanskje litt for offensive på bortebane i begynnelsen av sesongen. Siden har det blitt en mental greie som har vært vanskelig å snu, forteller Wrele.

– Fotball utføres med beina, men spilles i hodet. Det kan også være noe utenforliggende, som at årets Hødd-lag ikke har så mange spillere fra Ulsteinvik. Det er noe annet å reise på bortekamper når du bor på Østlandet. Å komme seg fra Ulsteinvik til andre steder kan virke noe omstendelig for andre enn ulsteinvikinger. Det kan være en liten forklaring, i mangel av bedre forslag, sier Eriksen.

Dagens Hødd-trener mener laget savner spillere som Fredrik Aursnes, som gikk til Molde etter fjorårets sesong, mens Eirik Ulland Andersen gikk til Strømsgodset i sommer.

– Vi har mistet fire spillere til eliteserien. Når noen går dit, er det tydelig at det er kvalitet som forlater oss. Det er ikke enkelt å erstatte. Nå har vi ikke helt typene til å spille slik vi ønsker, sier Lein.

Tilbake på Kaffebaren er Atle Moldskred spent foran innspurten. Han synes det er tungt å gå fra å være så nære opprykk i 2015 til å kjempe mot nedrykk i 2016.

– Vi supportere er selvfølgelig vanedyr: Vi liker når det går bra, mens det er vanskelig når det går dårlig. Det er ikke like enkelt å få med seg folk. Men vi skal ikke rykke ned, guttene er kapable til å greie å holde plassen.

Hødds endelige skjebne avgjøres når de blåhvite avslutter sesongen borte mot Sandnes Ulf søndag 30. oktober. 

Høddvoll 8. november 2015. Hødd tar imot Jerv hjemme. Det spilles om kvalifisering til eliteserien. Vertene tar ledelsen, men Jerv utligner på overtid. Ingen av lagene klarer å avgjøre i ekstraomgangene. Det er duket for straffespark.

Sist redigert fredag, 28 oktober 2016 12:37