Ikke kast gresskaret. Det kan bli god mat

På mandag er det nok en gang halloween og barn skal gå knask eller knep. På mandag er det nok en gang halloween og barn skal gå knask eller knep. Foto: Caroline Tolfsen

På mandag er det halloween og det er mange som skal gå knask eller knep. Hus skal pyntes og dekoreres, og en tradisjonell del av halloween er gresskaret.

Av Caroline Tolfsen og Martine Furulund, onsdag, 26 oktober 2016 17:45

– Halloween går veldig langt tilbake i tid, helt tilbake til den førkristelige tiden. Vi vet at mange nord-europeiske samfunn har hatt en type blodseremoni mot slutten av høstsesongen. Vi feiret oveIan Peter Grohse er førsteamanuensis i historie på Høgskulen i Volda. Han mener halloween er en morsom tradisjon. Foto: Martine FurulundIan Peter Grohse er førsteamanuensis i historie på Høgskulen i Volda. Han mener halloween er en morsom tradisjon. Foto: Martine Furulundrgangen fra den lyse tiden til den mørke tiden, sier Ian Peter Grohse som er førsteamanuensis i historie ved Høgskulen i Volda.

Hvert år feires halloween natten før allehelgensdag som er 31. oktober. Når mørket senker seg er det mange som pynter seg med skumle drakter. Det er vanlig å pynte seg med noe som symboliserer døden og svart magi. I Norge kom feiringen rundt år 2000, og mange mener at det kun er på grunn av kommersialiseringen.

– Halloween er noe som har kommet i de siste årene, men det har vært lenge i Norge. Det har vært en tradisjon i landet med blodfeiring før vikingtiden, men det er ikke sånn vi feirer halloween i dag, forteller Grohse.

Gresskar et viktig symbol

Gresskar blir ofte beskåret med to øyne, nese og en munn og blir ofte brukt som en lykt når det er halloween. Derimot er det mange som ikke vet at gresskaret kan brukes til en rekke ulike matretter.

– Gresskar er best varmebehandlet. Gresskar kan bakes, syltes, kokes og stekes. Det er en råvare som kan brukes til både salt og søtt, sier Oda Christensen som er innholdssjef i MatPrat.

Halloween og gresskar har lenge vært koblet sammen. På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet ble gresskaret svært populært i USA

– En av historiene koblet mot dette er i Irland og England. I middelalderen gikk folk fra dør til dør og spurte etter mat mot at de til gjengjeld bad en bønn for de døde, og de bar på uthulte kålrøtter med lys inni. Lyset skal ha symbolisert en sjel som var fanget i skjærsilden. Andre tolkninger sier at lyktene ble brukt for å holde onde ånder på avstand. På 1800-tallet i Nord-Amerika ble kålrøttene erstattet med gresskar siden man hadde rikelig av dem og dOda Christensen er Innholdssjef i MatPrat. Foto: Matprat / Mari SvenningsenOda Christensen er innholdssjef i MatPrat. Foto: Matprat / Mari Svenningsene var lette å hule ut og skjære i og ble derfor fine lykter, sier Christensen.

Gode oppskrifter med gresskar

Maten inne i gresskaret kan lages til mye. Det har de siste årene blitt populært å bruke gresskar til matlaging. Gresskar som Butternutgresskar og Hokkaidgresskar har blitt mer tilgjengelig i butikkene, og dermed har flere folk blitt mer oppmerksomme på oppskrifter rundt gresskaret.

Det er en økende interesse for å bruke grønnsaker som gresskar. Folk er også flinkere til å søke etter oppskrifter på hva de kan bruke resten av gresskaret til, når de har laget gresskarlykter.

Det er mange oppskrifter på hva du kan lage av gresskaret. Innholdssjefen i MatPrat mener gresskarpuré er det enkleste.

– Gresskarpuré er basis for mange. Det er gode gresskaroppskrifter og spesielt til baking. Man kan finne ferdig hermetisert puré i enkelte velassorterte matbutikker, men det er veldig enkelt å lage det selv. Den første metoden er for de som har kjøpt gresskar med bakgrunn i å kunne hule ut gresskaret til et skummelt halloween-gresskar, sier hun.

Slik lager du et gresskar

Av utstyr trenger du en skje for å ta ut innholdet i gresskaret og en god kniv som du jobber med når du skal skjære ut det du har tegnet på gresskaret.

Gresskar 1

 

 

 

 

 

 1. Tegn opp det mønsteret du ønsker skal være på gresskaret. Slik blir det mye enklere å skjære ut nese, øyne og munn.

Gresskar 2

 

 

 

 

 

 2. Skjær bort toppen av gresskaret slik at du kan fjerne innholdet. Deretter begynner du å skjære ut øyne, nese og munn. Det er lurt å bruke en god kjøkkenkniv og husk å være forsiktig.

Gresskar 3

 

 

 

 

 

 3. Når du har skåret ut ansiktet, er gresskarlykten ferdig. Da er det bare å finne frem stearinlys og sette de inne i gresskaret. Tenn lyset og sett på toppen, så har du laget en fin lykt til halloweenmarkeringen.

Lykke til!

 gresskarsammen

 

Sist redigert torsdag, 27 oktober 2016 13:36