Adil Khan gjestet Volda ungdomsskule: – Jeg vil at folk skal ta mer plass i seg selv

Den kjente danseren kom til Sunnmøre for å dele sine egne erfaringer med psykisk helse.

Av Johanne Kristensen Sandvik, Bjørnar Torvholm Sævik og Natalie Kristiansen, tirsdag, 25 oktober 2016 19:37

Khan mener at vi er veldig flinke til å ta vare på den fysiske helsa vår, men at vi ikke alltid har like lett for å snakke om den psykiske helsa.

– Man går rundt og tror at man er alene om ting, at man ikke kan snakke om det, fordi det bare er du selv som har det kjipt, sier Adil. 

Ved å fortelle sin egen historie, vil den kjente danseren vise unge at de ikke er alene om å slite psykisk. I samarbeid med organisasjonen Mental Helse reiser han nå rundt i Norge, og holder foredrag på skoler om sin egen historie. Foredragene er en del av markeringen av Verdensdagen for psykisk helse, og på tirsdag gikk turen til Ørsta og Volda.

– Jeg vil ta med folk på en annerledesreise, en mørkere historie som også jeg har, og som jeg har måttet jobbe meg gjennom for å komme til det stadiet hvor jeg nå kan dele det med andre, sier han om foredraget. 

Likevel ønsker han ikke å ha presse til stede under selve foredraget, og sier at han enda ikke ønsker å dele alt av sin historie i media. 

Bekymret for de unge

Khan ønsker å utfordre generasjonen som vokser opp nå til å endre perspektivene de har på livet, og til å ta et oppgjør med det som påvirker dem negativt. Han ramser opp alt fra å hige etter likes og følgere på sosiale medier, til alt han mener samfunnet og media påvirker oss til å tenke og føle.

– Det er konstant tvangsmating med skje fra media, og vi tror kanskje at det ikke preger oss, men det sniker seg inn i underbevisstheten vår, sier Khan tydelig engasjert.

14876317 10154530086756257 1470035868 oFULL SAL: elevene ved Volda ungdomsskule fulgte interessert med på det danseren hadde å fortelle. Foto: Johanne Kristensen Sandvik

Snakkes lite om i vennegjengen

Paula Wele er nestleder i elevrådet ved Volda ungdomskule, og forteller at psykisk helse fortsatt er et ganske ukjent tema for henne.

– Jeg syns det er veldig viktig å prate om det. Det er mange som sliter i tenåringstida, når alt forandrer seg, og det blir mye press, sier hun.

Hun syns det er fint at Adil Khan tør å dele historien sin på en så personlig måte, fordi det gjorde at det føltes mer som om han «kjente» dem. 

– Det gjorde at det ble litt kompis-stemning i foredraget. Selv om alle tror han er perfekt og har en god karriere, så har han ikke alltid hatt det så bra, og da skjønner folk mer.

14807986 10154530365206257 1856083122 oVIKTIG: Paula Wele, nestleder i elevrådet ved Volda ungdomsskule, syns det er viktig å prate mer om psykisk helse. Foto: Johanne Kristensen Sandvik

Marthe Aarseth og Elise Finnøy går i niende klasse på Volda ungdomsskule, og mener også at det bør snakkes mer om psykisk helse. Selv forteller de at det snakkes lite om i vennegjengen.

– Jeg tror ikke det er så mange med psykiske problemer blant vennene våre, ikke sånn det virker hvertfall, sier Elise.

Marthe syns det er bra at Adil var veldig personlig i foredraget.

– De som har dårlig psykisk helse, vet at de ikke er alene, når en kjent og suksessrik person forteller om det.

Får eposter fra ungdom med psykiske problemer

Adil ønsker å utfordre unge til å endre de negative oppfatningene og tankene de har om livet.

– Det er et stort marked der ute, som tjener store penger på at vi har dårlig selvbilde, så vi skal fortsette å kjøpe L’oreal «because I’m worth it», eller annet ræl. Jeg vil at folk skal ta mer plass i seg selv, for jeg har nettopp begynt å gjøre det selv, forteller han.

– Føler du at du lykkes med arbeidet når du reiser rundt?

– Det eneste jeg har mål om er å bruke den stemmen jeg har fått. Jeg vil ikke fjase bort stemmen min på å bygge opp under enda flere skjønnhetsidealer eller kjendiserifjas, med 4-stjerners middag, 71 grader nord kjendisversjon og tull og tøys.

Etter å ha reist rundt og holdt foredrag, har han fått mange personlige eposter fra unge som sliter, og som tror at de er alene om det.

– Derfor vil jeg stå fram, og vise at jeg har hatt det sånn selv.

14858683 10154530088706257 601871969 oIKKE ALENE: Adil Khan får mange personlige eposter fra unge som sliter, og vil vise dem at de ikke er alene om å ha det sånn. Foto: Johanne Kristensen Sandvik

Sist redigert onsdag, 26 oktober 2016 10:15